טרה-בלאנש. הרצח שמסעיר את דרא"פ (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
טרה-בלאנש. הרצח שמסעיר את דרא"פ (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

הדבר האחרון שהיו צריכים בדרום אפריקה, עשרה שבועות לפני בעיטת הפתיחה של המונדיאל הוא אירוע שכזה. יוג'ין טרה-בלאנש, פוליטיקאי לבן תומך אפרטהייד נרצח, ככל הנראה בידי שחורים. האפריקאנרים (הלבנים דוברי האפריקאנס) מאיימים בנקמה ובכאוס במהלך משחקי המונדיאל.

אם לא די בקצב מכירת הכרטיסים הנמוך, סידורי האבטחה הבעייתיים והחשש מכייסים למיניהם ומבתי עסק שינפחו מחירים בקיץ הקרוב, ניצבת כעת בפני מארגני המונדיאל בעיה גדולה פי כמה. פרשת הרצח מאיימת להעלות את המתח הבין-גזעי במדינה על להבות ולהרחיב את השסעים החברתיים, הגדולים בין כה וכה.    

טרה-בלאנש, שנרצח ביום ראשון, היה פוליטיקאי גזעני ימני קיצוני ואחד מהתומכים הבולטים בשלטון האפרטהייד (אפלייה והפרדה בין בני העמים השונים במדינה). טרבלנאש, מנהיג מפלגת תנועת ההתנגדות האפריקאנרית (AWB), נרצח בחוותו בוונטרסדורפ, מאה קילומטר מיוהנסבורג, לפי החשד על ידי שני פועלים שהעסיק, אשר הכו אותו באמצעות מוט ברזל.

הדאגה העיקרית היא מפעולות נקם של אפריקאנרים (המכונים גם בורים), לבנים צאצאי מהגרים קלוויניסטים, בעיקר ממוצא הולנדי, שהחלו ליישב את דרום אפריקה במאה ה-17. 

שני החשודים ברצח כבר הובאו לדיון ראשון בבית המשפט, כשהמשטרה המקומית תיגברה כוחות כדי לאבטח את השניים. מחוץ לאולם, נערכה הפגנה של אפריקאנרים, שהניפו כרזות כגון 'מונדיאל 2010: 65 יום לתחילת הכאוס', והתעמתו במקום עם שחורים שהפגינו מנגד.

אפריקה (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
אפריקה (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

המפגינים הלבנים אף האשימו את מפלגת השלטון 'הקונגרס הלאומי האפריקאי  (ANC)' וטענו שזו נתנה לגיטימציה לרצח, לאחר שמנהיג הנוער במפלגה, ג'וליוס מלמה, שר בנאומיו באופן מתריס שיר מתקופת האפרהייד, הכולל את המילים "הרוג את הבורי". 

נשיא המדינה, ג'ייקוב זומה, הביע את חששו מפני מהומות על רקע גזעי וקרא לאנשי "אומת הקשת בענן" לנהוג בשיקול דעת. פיטר סטיין, מבכירי ה-AWB, הודיע כי מפלגתו לא תנקוט בפעולות אלימות בנקמה על מות טרבלאנש. 

בנושא אחר, בהיעדרו הצפויה של בני מקארתי, מי שאמור להוביל את נבחרת דרום אפריקה הוא סטיבן פינאר, שחקן אברטון ובן תערובת. פינאר, הוא שם משפחה נפוץ לפרוטסטנטים, שרובם היגרו במאות ה-16 וה-17 עקב רדיפות השלטון והכנסייה הקתולית, חלקם לדרום אפריקה.