רונית תירוש. תיקון לחוק הספורט (גיא בן זיו) (צילום: מערכת ONE)
רונית תירוש. תיקון לחוק הספורט (גיא בן זיו) | צילום: מערכת ONE

ספורטאים המעוניינים לעבור למועדון אחר, אך לא הגיעו להסכמה על גופה הפיצוי למועדון תמורת השחרור, ייאלצו במקרה הגרוע ביותר להיכנס לשנת הסגר אחת. מדובר בבשורה לספורטאים, במיוחד לצעירים שבהם.

לפי חוק הספורט הקיים, ספורטאי בגיל 17 עד 26, באין הסכמה להעברתו, ייאלץ להיכנס לתקופת הסגר בת שנתיים, ללא פעילות ספורטיבית, כדי להשתחרר מהמועדון המחזיק בו. כך קבעה היום יו"ר שדולת הספורט, חברת הכנסת רונית תירוש, בדיון שקיימה בכנסת עם בכירי ענפי הספורט המקומיים, לקראת הגשת תיקון לחוק הספורט ביוזמתה.

במקרים של ספורטאים מוכרים ומצטיינים מוכנות הקבוצות המעוניינות בשחקן להוסיף סכום כסף כדי לפצות את אגודת המקור, אך יש מקרים רבים שאין זה כך ובידי הספורטאי לא מצוי סכום הפיצוי אותו דורשת האגודה, מה שמביא למצב של הסגר, בלית ברירה.

תירוש הסכימה לקבל את הנוסח שהציע היועץ המשפטי של ההתאחדות לכדורגל, עו"ד משה אביבי, באשר לטיפול בבעיית ההסגרים והשינוי שהחוק צריך לעבור בסעיפים הקשורים בנושא. לפי הצעת אביבי שאומצה, האגודות וההתאחדויות יקבעו תקנונים ייחודיים, שכל אחד מהם יקבע בנפרד באיזה גיל ספורטאי יהיה חופשי מכבלי המועדון או האגודה.

תירוש ובכירי הספורט הישראלי, ביניהם סגן מינהל הספורט, דודו מלכה, מעוניינים כי מגיל מסוים שחקן יהיה חופשי לחלוטין. עם זאת, ברור שדין מתעמלת שהופכת ל"זקנה" כבר בגיל 25, אינו דומה לשחמטאי שיכול להמשיך בקריירה ספורטיבית עד גיל 60.

משה אביבי. &"הפעולה בוצעה לאחר קבלת המכתב&" (גיא בן זיו) (צילום: מערכת ONE)
משה אביבי (גיא בן זיו) | צילום: מערכת ONE

החוק כיום לא רק שאינו מבדיל בין ענפי הספורט השונים, אלא למעשה לא קבע גיל שבו שחקן יהפוך לחופשי. לפי החוק הספורט, ספורטאי שגילו מעל 31 יוכל לעבור לאגודה אחרת עונה אחת לאחר בקשתו. בשנה זאת הוא לא ייאלץ להיכנס להסגר ויוכל להמשיך להשתתף בתחרויות במסגרת אותה אגודה.

תיקון נוסף שרצתה להכניס תירוש, שהיה יכול לסבך את ישראל עם ארגוני הספורט העולמיים, נמנע בזכות יו"ר הוועד האולימפי, צבי ורשביאק. תירוש רצתה להכניס לחוק סעיף לפיו יושבי הראש והנהלות ההתאחדויות והאיגודים ייבחרו בבחירות כלליות, אישיות, ישירות וחשאיות. ורשביאק טען כי פיפ"א, הוועד האולימפי הבינ"ל וגופים נוספים יראו במהלך התערבות של פוליטיקאים בספורט ועלולים להטיל סנקציות על ישראל, כפי שקרה לניגריה בשנה האחרונה. תירוש ויתרה.

צבי ורשביאק (יניב גונן) (צילום: מערכת ONE)
צבי ורשביאק (יניב גונן) | צילום: מערכת ONE

נושא נוסף שעלה היה הביטוח לספורטאים. תירוש ביקשה לחסוך לקבוצות, נוכח תופעת 'כפל ביטוח', כאשר הן מועדונים והן הנבחרות מבטחות את הספורטאים. אביבי אמר כי "היום גם ההתאחדות צריכה לבטח את כל הקבוצות, 35 אלף שחקנים, וגם הקבוצות עצמן, אבל אנחנו לא עושים את זה, זאת עבירה פלילית". תירוש הבטיחה כי תפעל לשנות את המצב ותסייע בשיחות מול חברות הביטוח, שמנצלות את המצב כדי להגדיל את רווחיהן.

בדיון השתתף גם היועץ המשפטי של איגוד הכדורסל, רונן ויינברג. במהלך הדיון החמיאה תירוש לוורשביאק, בשל הצל"ש הנדיר שקיבל הוועד בבדיקות שערכו נציגי מס הכנסה.