האצטדיון בקייב בבניה. האם הטורניר יערך שם (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
האצטדיון בקייב בבניה. האם הטורניר יערך שם (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

בעוד שנתיים תיפתח אליפות אירופה בכדורגל, יורו 2012, שאמורה להיערך בפולין ובאוקראינה אך עדיין לא ברור אם אכן שם ייערך הטורניר. בבדיקה שערכו בשבוע שעבר ראשי אופ"א באוקראינה התגלו ליקויים בכל הקשור להכנות למשחקים, ליקויים שמעמידים את קיום הטורניר באוקראינה בספק.

המשבר הכלכלי שפרץ לפני שנתיים פגע קשות במזרח אירופה ואוקראינה היא בין המדינות שספגו את ההפסדים הקשים ביותר. סיבות נוספות שגורמות לנטייה באופ"א לבדוק אופציות נוספות לאירוח המשחקים הן החורף הקשה שעבר על המדינה והמתיחות הפוליטית שלה עם המעצמה השבה למרכז הבמה, רוסיה.

כעת עומדות בפני אופ"א שלוש אפשרויות - להשאיר את ההחלטה על אירוח משותף של פולין ואוקראינה על כנה, להעניק את זכות האירוח לפולין לבדה או לחבר אליה שותפה חלופית בדמות הונגריה או גרמניה.

כרגע נראה כי האפשרות הריאלית ביותר היא לקיים משחקים בקראקוב ובאזור קטוביץ' שבפולין, בנוסף לוורשה, פוזנן, ורוצלאב וגדנסק ולשתיים באוקראינה, דונייצק וחראקוב, שנמצאות ברשימת הערים המארחות. עם זאת, מרטין קולן, העומד בראש הוועדה המארגנת את האליפות, הדגיש כי "לא בטוח שנוסיף ערים נוספות. ניתן לקיים את האליפות גם בארבעה אצטדיונים בלבד".

פלאטיני עם יושבי הראש של ההתאחדויות בפולין ואוקראינה (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
פלאטיני עם יושבי הראש של ההתאחדויות בפולין ואוקראינה בזמנים יפים יותר (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

עוד בביקורו באוקראינה באפריל 2009 העלה נשיא אופ"א, מישל פלאטיני, את האפשרות שרוב המשחקים ייערכו בפולין, כאשר רק שתי ערים אוקראיניות יזכו לארח את הטורניר. בתגובה הצהיר נשיא פולין כי ארצו ואוקראינה הן "צוות" והאירוח יתחלק באופן שווה בין המדינות. רק במאי 2009 הוחלט על הערים המארחות, לאחר הבעת דאגה מיכולת הארגון מצד גורמים רבים.

בסיבוב הראשון של ההצבעה על הזכות לארח דורגה ההצעה של פולין ואוקראינה במקום השלישי בלבד, אחרי איטליה והצעה משותפת של הונגריה וקרואטיה. בסיבוב השני התהפכו היוצרות וחברי ועדת אופ"א העניקו למדינות המזרח-אירופיות את מרבית הקולות.

שחקני נבחרת איטליה באימון (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
שחקני נבחרת איטליה באימון (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

למדינה הסובייטית לשעבר ניתנו השבוע חודשיים נוספים עד לדד ליין, בהן עליה לשפר באופן דרמטי את מצב המגרש בקייב, שאמור לארח את הגמר. גם מצב המגרש בלבוב אינו במצב ההולם את האירוע, לפי אופ"א. בלבוב גם תשתית התחבורה ושדה התעופה לא במצב משביע רצון.

ב-28 במאי צפויה אופ"א להכריז על זהות מארחת היורו ב-2016. הפעם נראה כי הארגון יילך על בטוח ויבחר בצרפת, בה נערכה האליפות כבר פעמיים, ב-1960 (אליפות אירופה הראשונה) וב-1984. המועמדות הנוספות הן טורקיה ואיטליה.