אוהד דרא"פ. מה הוא יאכל במונדיאל? (שי לוי) (צילום: מערכת ONE)
אוהד דרא"פ. מה הוא יאכל במונדיאל? (שי לוי) | צילום: מערכת ONE

המטבח הדרום אפריקני מכונה לעתים RAINBOW CUISINE, מטבח בכל צבעי הקשת, דבר המלמד על המגוון שבו והשפעתו הרב תרבותית ממקורות רבים.  

המאכל העממי המפורסם ביותר בדרום אפריקה הוא הבורוורס (boerwors), הנקרא על שמם של הילידים הלבנים, הבורים. מדובר בנקניקייה ארוכה במיוחד, המוגשת בדרך כלל בצורת ספירלה ועשויה מכבש, חזיר או בשר אחר. לרוב מגיעה עם תוספת של דייסת תירס.  

עם נפשכם חפצה בסנדוויץ' מעולה, תבקשו גסטבי, הפופולארי במיוחד באזור קייפטאון. האפשרויות למילוי מגוונות: בשר כבש, בקר, עוף, קלאמרי או דגים.   

מנת אוכל מהיר נפוצה למדי היא ה'באני צ'או (bunny chow), שמקורו בעיר דרבן בשנות ה-40, אזור בו הייתה אוכלוסיה נרחבת של הודים. בניגוד לשמה מדובר במנה צמחונית במקור שקיבלה את כינויה ממסעדה מקומית שנוהלה על ידי בניאנים, או ואישאנים, כינויים לקאסת הסוחרים, השלישית בחשיבותה בהודו.  

להודים השפעה רבה על האוכל בדרא"פ ומנות המשלבות קארי ומיץ לימון נפוצות למדי. כך חובבי הבצקים יוכלו למצוא במדינה את הסמוסה. הרעיון המוכר של מאפה ממולא בבשר, ירקות או גבינה, בדרך כלל בגירסת הטיגון העמוק. גם אוהבי הקונפיטורות ההודיות, הצ'אטני, ימצאו את מבוקשם בדרום אפריקה.

מונדיאל 2010, מי שמח שהוא נשאר בבית ? (שי לוי) (צילום: מערכת ONE)
מונדיאל 2010, מי שמח שהוא נשאר בבית ? (שי לוי) | צילום: מערכת ONE

  

השיפודים המקומיים נקראים סוסאטה (sosatie), ניתן למצוא אותם בתיבולים שונים, בעיקר צ'ילי, שום וקארי, והם נאכלים בעיקר כמנת פתיחה. הונדרפאסטי (honderpastei) זה פאי העוף המסורתי.  הקרניבורים האמיתיים לא יוכלו להשלים שהות בדרא"פ ללא טעימה מהבראיי (braai), הגרסה המקומית ל'על האש' .  

כמו במנגל הישראלי או בברביקיו האמריקאי, גם לבראיי הדרום אפריקני לחוויית החברותא והביחד חשיבות רבה וזה נערך בדרך כלל בחצרות בתים או בפארקים. אם יש לכם קשרים עם תושבים מקומיים, אל תפספסו חוויה קולינארית ואנתרופולוגית זו.  

אוהדי ארגנטינה במטוס (שי לוי) (צילום: מערכת ONE)
אוהדי ארגנטינה במטוס (שי לוי) | צילום: מערכת ONE

התירס זמין במנות רבות ובכל צורה ומשתמשים בו במנות שונות, כאשר וריאציות שונות של דייסת תירס, מילי מיל (mielie-meal) נפוצות מאוד. בתירס משתמשים בדרא"פ גם להכנת בירה, שנחשבת לבריאה במיוחד ועשירה בוויטמין B. השם המקומי לבירה מתירס הוא אומקומבותי (umqombothi). 

חובבי הסיכונים ואלה שקיבתם חזקה, שימו לב. מי שיזמין איסידודו (isidudu) יזכה למנה של דלעת, כבד ותרד מרוסקים. בחלק מהמקומות מחליפים את הדלעת בבטטות. אמאסי (או מאס באפריקאנס) זהו מין משה חלב חמצמץ, בעל טעם המזכיר יוגורט או גבית קוטג'.