גורדון בראון. מודאג מהחובות (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
גורדון בראון. מודאג מהחובות (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

חובות מועדוני הכדורגל באנגליה מעסיקים לא רק את אנשי הפרמייר-ליג ובכירי אופ"א אלא מטרידים גם את מנוחתו של ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון.  

"עבור אוהדי כדורגל מדובר בנושא רציני כאשר בשנים האחרונות המועדונים עברו מינופים גבוהים מאוד ולכן הם ברמת חובות גבוהה יותר מזו שהם יכולים לייצר מעסקי הכדורגל וזכויות השידור שלהם", אמר בראון, "זה נושא רציני שבמועדונים צריכים להיות מודאגים בגללו".

ראש הממשלה הבריטי נשאל האם הממשלה תידרש להתערב בנושא. בראון, יליד סקוטלנד, המייצג את מפלגת הלייבור, שבשנותיו הרבות (10) כשר אוצר הפגין תמיכה מתונה במדיניות השוק החופשי, לא שש להתערב. “על המועדונים לנהוג באחריות רבה", הוא אמר. 

ראש הממשלה כיוון בדבריו בעיקר למנצ'סטר יונייטד ולפורטסמות'. האלופה הצליחה בסוף השבוע שעבר למכור את כל האג"ים שהנפיקה בשווי 500 מיליון ליש"ט.

משפחת גלייזר רכשה את המועדון לא באמצעות מקורות מימון עצמיים אלא על ידי מינופים שונים שהושגו בהלוואות, בעטיין חייב כעת המועדון לבנקים מעל 700 מיליון ליש"ט. 

לקבוצה בה מאמן אברהם גרנט, שזכתה רק לפני שנה וחצי בגביע האנגלי, הותר רק לאחרונה לחזור ולהשתתף בשוק ההעברות אחרי שהוטל עליה איסור לרכוש שחקנים. הקבוצה מנסה כעת למכור שחקנים בסיטונות על מנת לשרוד, לאחר שבשבוע שעבר בית המשפט דחה את ערעורה נגד רשות המסים במדינה. 

מלקולם גלייזר (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
מלקולם גלייזר (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

פלאטיני פועל לאיזון התקציבים


בחודש הבא תציג אופ"א תקנות חדשות שיעזרו לארגון לפקח על התוכנית שהציב לעצמו: להביא את תקציבי מועדוני הכדורגל לאיזון פיננסי. לפי נתוני אופ"א, כמעט מחצית ממועדוני הכדורגל ביבשת נתונים בהפסדים, למרות רמת ההכנסות הגבוהה שהם מציגים.

יו"ר הארגון מישל פלאטיני מוביל תוכנית יומרנית להבריא את חוסר השפיות בו מנוהל לעתים שוק הכדורגל העולמי ולהביא תוך שנתיים למצב בו מתפקדות רק קבוצות המציגות איזון תקציבי. 

מישל פלאטיני מגריל. את מי תקבל ישראל? (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
הגרלה (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

"מה שאנחנו עושים, בתמיכת המועדונים, זה לנסות לשפר את היציבות לטווח ארוך בכדורגל האירופי תוך עידוד הקבוצות לפעול בהתאם להכנסותיהם", אמר בתחילת השבוע מזכ"ל אופ"א, ג'יאני איפניטו. “אנחנו מודאגים ורבים מבעלי המועדונים מודאגים גם כן, בנוגע לחוסר היציבות במשחק". 

איפניטו הוסיף כי מבדיקת 650 מועדוני כדורגל בכל רחבי אירופה, גילו בארגון כי 50 אחוז מהמועדונים אינם מפסידים בכל שנה ואילו 20 אחוז מהמועדונים מגלגלים הפסדי ענק ומוציאים 120 אחוז מהכנסותיהם. הנתונים המלאים יוצגו בכינוס אופ"א בפברואר.