ליונל מסי. ייתכן עוד אחד כמוהו (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
ליונל מסי. ייתכן עוד אחד כמוהו (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

האם הספורטאים הגדולים הגיעו למעמדם הבכיר דרך עבודה קשה או שמא מדובר בכישרון נטו? זה הנושא שעמד במרכז הרצאה של שלומית גיא, מחברת ספר הכדורגל 'אימפריה', בכנס 'שלום הילד בספורט' שנערך היום (שני) במרכז פרס לשלום ביפו.

תחת הכותרת 'איך להיות ליאו מסי' ניסתה גיא להתחקות אחר שורש ההצלחה של הגאון הארגנטינאי, תוך התמקדות במושג היצירתיות בספורט. גיא הציגה שתי גישות ליצירתיות. הראשונה מגדירה את המושג כ"קסם, רגע יוצא דופן יחיד בו מתרחשת פריצת דרך" לעומת האסכולה השניה הרואה ביצירתיות "תהליך הדרגתי ארוך טווח עם שינויים ושיפורים".

להוכחת טענתה כי יצירתיות בספורט מושגת על ידי האופציה השניה הביאה דוגמאות של ספורטאים פורצי דרך נוספים - המתעמל מיצו צוקהרה, הקופץ לגובה דיק פוסברי והשחמטאי בובי פישר. כל השלושה, כמו מסי, נתקלו בקשיים ובמשברים והתגברו עליהם בעזרת התמדה ותהליך ארוך והדרגתי של עבודה קשה.

כמוהם, גם מסי נתקל במשבר פיזי, בעיה בהורמון הגדילה, שחייבה אותו להצטיין בכל אחת ממחלקות הנוער בברצלונה, על מנת להמשיך ולזכות במימון לטיפול הרפואי המיוחד.

לפי גיא, משברים הופכים ספורטאים לטובים ויצירתיים יותר, לכן היא ממליצה לאפשר לספורטאים, מגיל צעיר, להתמודד עם המשברים בעצמם. למשל, לא להעניק לכדורגלן המוכשר מקום בטוח בהרכב, אלא להכריח אותו להילחם על חולצת ה-11 בכל פעם מחדש, או לתת לו לשחק מול שכבת גיל גבוהה יותר כדי ליצור אצלו אתגר.

גיא לוזון (יוסי ציפקיס) (צילום: מערכת ONE)
גיא לוזון. מאמן לא צריך לצעוק על החניכים שלו (יוסי ציפקיס) | צילום: מערכת ONE

גם צעקות הדרכה מהיציע לא תורמות לספורטאי הצעיר, כי עליו להתמודד בעצמו וכך להתפתח. גיא נתנה דוגמה מניסיונה באקדמיות באירופה, כאשר המאמן לא מעיר במשך כל 90 הדקות וכך מקנה לפרחי הכדורגל יכולת חשיבה להבין בעצמם היכן טעו וכיצד לשפר את ביצועיהם.

השקעת כספים מרובה בספורטאי המתפתח מונעת ממנו להתקדם כי הוא מתקדם טוב יותר מתוך מחסור. כאן נתנה כדוגמה את תיירי הנרי, שבא ממשפחה ענייה ולא יכול היה להרשות לעצמו זוג נעליים חדשות, אז הוא שיחק עם אלה של אביו, שהיו גדולות עליו בשש מידות.

לסיכום, גיא טוענת שקודם כל הילד חייב לרצות בעצמו ובכל מאודו להיות ספורטאי ועל המורה והמאמן לספק לו את המוטיבציה לכך ולא ללחוץ עליו. רק דרך קשיים ומחסור תבוא ההתקדמות המצופה, כך לפי גיא.

תיירי הנרי (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
תיירי הנרי (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

בהרצאה מעניינת נוספת בכנס דיבר רן בן מלכה על עיקרי עבודת המאסטר שלו, שעסקה במודלים כלכליים של מועדוני כדורגל.

לפי בן מלכה, תחרות שיוויונית בליגות השונות יוצרת עניין ולכן יש לפעול לטובת חלוקת הכנסות. בן מלכה מציע כי מקבוצות ליגת העל בכדורגל יגבה מס פרוגרסיבי, כאשר המועדונים הגדולים ישלמו יותר וכסף זה יועבר לשדרוג הקבוצות הקטנות.

תהליך זה יבוצע בפיקוח גוף גדול, מעין מנהלת ליגה, בדומה למודל הקיים ב-NBA, בו כל המועדונים מתחלקים ברווחים.