רוברטס שומר על טולברט (צילום: עמית מצפה, מערכת ONE)
אפילו טולברט עדיין לא חתום. בעצם, מי כן? | צילום: עמית מצפה, מערכת ONE

פגרת הקיץ היא בדרך כלל אחת התקופות האהובות על חובבי הכדורסל הישראלי, אך "עונת המלפפונים" של 2009 החלה בהילוך נמוך, אפילו ברוורס אם תרצו. תאשימו את המשבר הכלכלי, תאשימו את בעלי הקבוצות שלא מוכנים להשקיע (או שפשוט אין להם) ואת הרשויות שלא מסייעות. בשורה התחתונה - שוק השחקנים במצב נוראי ועדיין לא ברור איך תראה עונת 2009/10 בליגת הכדורסל הבכירה שלנו.

"זה היובש הכי גדול שאני זוכר מאז שהתחלתי לעבוד בכדורסל", מספר אחד מהאנשים הוותיקים בענף. "לא היה כזה דבר אף פעם. אפילו כשהיו פה מלחמות, לא היה ככה. זו מן אפתיות. אין שום תנועה, הכל מת. ממש מת".

אצל הקבוצות הקטנות באמת כרגע לא קיימת תנועה, אך מה שמפתיע היא ההאטה המשמעותית בקצב הרכישות אצל הגדולות: "קבוצות ברמות של הפועל ירושלים מחפשות ישראלים ברמות של 60 אלף דולר", חושף גורם בכיר בשוק השחקנים.

"על ישראלי אחד בכיר הם מוכנים לשלם בסביבות 100 אלף, אבל אף אחד לא ישלם יותר מזה היום והיתר זה כמו שאמרתי קודם, בסביבות ה-40-50, כש-60 אלף זה כבר הרבה לחלק גדול מאוד מהקבוצות וזה משהו מדהים. הישראלים הבכירים, שהיו רגילים לקבל סכומים של 6, ספרות יצטרכו לחפש אופציות באירופה או שהם יחתמו בהרבה פחות ממה שהם היו רגילים כי כיום אין סרט שבו הם יקבלו את הכסף".

אז מה גורם לקבוצות לשלם פחות כסף לישראלים?

גורם בכיר באחת הקבוצות המובילות בכדורסל הישראלי מסביר: "בעלי הקבוצות והיו"רים הבינו שהמחירים בשוק השחקנים לא מוצדקים, במיוחד של הישראלים, ושבסופו של דבר אם תהיה התאפקות של כולם זה רק יהיה לטובת האינטרס של כולם".

אלא שמי שבינתיים מפסידים הם בעיקר השחקנים הישראלים: "בינתיים נראה שכן. יש ניסיון של השחקנים לדבר בדולרים, כי הדולר מאוד עלה מאז העונה שעברה ומנגד הקבוצות מדברות בשקלים. הנכון הוא לדבר בשקלים כי אנו חיים במדינת ישראל ולהוריד את הסכומים שהשחקנים קיבלו בשקלים בעונה הקודמת לסכומים נמוכים יותר. בשנה הקרובה הפערים בין הקבוצות בליגת העל יקטנו כי התקציבים יורדים, אבל המינימום לא ירד משמעותית".

במהלך הקיץ, בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת החליטו כי הפטור ממס שולי על שחקנים זרים שמגיעים לישראל לא יבוטל. על פי התוכנית הכלכלית החדשה של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר, יובל שטייניץ, הפטור ממס שולי היה אמור להיות מבוטל, דבר שהיה פוגע קשות באפשרות הקבוצות להביא שחקנים זרים ארצה. בסופו של דבר חזרה הממשלה מההחלטה וכנראה שהצילה לא מעט ענפי ספורט בישראל, כולל את הכדורסל.

גם מי ששוחחנו איתו מסכים עם רוח הדברים ואף הוסיף: "אפשר בהחלט לומר שההחלטה להשאיר את שיעור המס על הזרים על כנו הצילה את הרמה של ליגת העל, אולי אפילו הצילה את קיומה של הליגה".

"אני חושב שביטול הפטור על הזרים היה מוריד את השכר של כולם משתי סיבות. האחת, כי קבוצות היו מתפרקות ולא היו משלמות. השניה, כי קבוצות היו משקיעות בזרים את רוב הכסף ולא משאירות לישראלים, כי בשורה התחתונה אין ישראלים".

המינימום הוא אכן מינימום?

אז אחרי שבעלי הקבוצות התגברו על מכשול המס לזרים, הגיע הזמן להתחיל לבנות תקציב מסודר לקראת העונה הקרובה, כאשר המינימום שהיה בשנה שעברה (4.2 מיליון שקלים) הצטמצם לו ועומד כיום על פחות מ-4 מיליון כדי להקל על הקבוצות בתקופת השפל הכלכלית.

אבל מי שסובל יותר מהמצב הן בעיקר הקבוצות שניסו להתחרות בצמרת בשנים האחרונות: "יש ירידה של 20% בתקציב של הקבוצות הגדולות ואצל הקטנות זה פחות, כי פשוט אין לאן לרדת. בסוף מי שרוצה לשחק בליגת העל מצליח", אומר אותו הגורם הבכיר.

כמו כן הוא חשף את אחת הבעיות הגדולות של הכדורסל הישראלי: "הבקרה מסתמכת על התחיבויות העירייה. העירייה מתחייבת לתת סכום שנדרש כדי להגיע למינימום ובפועל בונים תקציב קטן יותר והעיריה נותנת פחות. אתה באמת חושב שקרית אתא הוציאה 4.3 מיליון שקלים העונה? טלפן לאילון ביהם והוא יתפוצץ מצחוק. הכל קומבינות פה". הוא אף הסכים שקצת מעלימים עין כדי שהענף לא יקרוס.

התחזית: התחממות הדרגתית

טל בורשטיין ממכבי תל אביב מול יוגב אוחיון מהפועל ג (צילום: עודד קרני)
בורשטיין. מי ימצמץ ראשון? | צילום: עודד קרני

לאחד ממאמני ליגת העל בשנה האחרונה ברור שהיובש לא אמור להימשך עוד הרבה זמן : "ברגע ששני שחקנים יחתמו, יתחיל פה מבול וכולם יתחילו לרוץ אחד אחרי הזנב של השני", אמר המאמן וניבא את שהולך לקרות בחודש הקרוב: "ברגע שכמה שחקנים מהצמרת של הפירמידה יחתמו בקבוצות, כבר האופציה של הקבוצות האחרות יצטמצמו ושחקנים יתחילו לחתום".

"למצב הכלכלי יש השפעה על היובש היחסי. השחקנים היותר חכמים שיבינו שהשוק בבעיה ויהיו חכמים לחתום בקצת פחות כסף עוד ירוויחו יותר מאלה שייקח להם זמן להפנים את המצב של השוק ואז כבר לא יישאר כדי לתת להם, גם אם הם ירצו לרדת".

הסקאוט והיועץ, ירון ארבל, חושב שהכדורסל הישראלי עובר משבר בדיוק כמו רוב הענפים במשק העולמי, אך להבדיל מענפים אחרים עדיין לא עשה את ההתאמות הדרושות: "השוק חלש גם באירופה, למעט קבוצות בודדות, כי לקבוצות אין כסף ומי שיש לו מפחד להוציא אותו. אז עכשיו כולם משחקים פוקר. כל קבוצה רוצה לראות כמה היריבה שלה בשוק הולכת לשלם, וככה בסופו של דבר יקבעו המחירים".

"עד אז, כולם מחזיקים את הקלפים קרוב לחזה ומנסים לראות מי ימצמץ ראשון. רוב השחקנים עוד לא ממש הבינו שהשוק השתנה, ולא יעזור בית דין. רובם המוחלט ירוויח פחות מעכשיו. הקבוצות יודעות שהן לא מתכוונות לשלם את הסכומים ששילמו בשנים האחרונות, אבל עדיין לא ממש יודעות מה הן כן מוכנות באמת לשלם בסופו של יום".

ומה התפקיד של הסוכנים במצב שכזה? ארבל השיב: "הסוכנים מצד אחד מבינים את המצב בקבוצות, ומצד שני מפחדים לאבד את הקליינטים שלהם אם יגידו להם שהם לא יכולים להביא להם את ההצעות שהם רוצים, אז הם צריכים ללכת בין הטיפות מול השחקנים".

"אני מאמין שבקרוב נראה הרבה שחקנים שעוזבים את הסוכנים שלהם כי הם לא מקבלים את הכסף שהם חושבים שמגיע להם, למרות שזה ממש לא אשמת הסוכנים אלא המצב. בסופו של דבר, מי שמספיק חכם יודע וידע לנצל את המצב הזה כדי לעשות גניבות".

"נקודה נוספת שחשוב לציין היא שכמו שזה נראה, אף קבוצה לא חושבת שיש אס בשוק. לכל שחקן חופשי בשוק יש את היתרונות שלו, אבל אני לא חושב שחיפה תבכה או תעלוז במיוחד אם היא תקבל את שחקן X והפועל את שחקן Y או להפך", אמר ארבל.

"קשה לומר שיש היום ישראלי חופשי שיכול להוות השפעה מכריעה וברורה על הצלחה של קבוצה יותר מאשר המועמדים האחרים על אותו תפקיד, לכן קבוצות גם יוצאות מנקודת הנחה שהן יכולות לפספס שחקן או שניים עד שיגמר הפוקר", הוא העריך.

המצב לא טוב, אבל לא רק אצלנו

דני קליין (צילום: תומר גבאי, מערכת ONE)
דני קליין. אתמול היה טוב, יהיה גם מחר? | צילום: תומר גבאי, מערכת ONE

אז האם הקיץ הנוכחי ישפיע על העתיד באיזושהי צורה? לארבל, אחד מאנשי הכדורסל המוערכים בישראל, אין ספק שמבחינה כלכלית, העתיד הקרוב לא מבשר טובות לחשבון הבנק של הכדורסלן הישראלי, אבל המצב דומה גם אצל הקולגות באיטליה, ספרד ויוון, באופן יחסי כמובן.

"שחקנים יקבלו פחות וכבר בעונה הקרובה, אין ספק, אבל הרמה לא אמורה לרדת, כי אלה עדיין אותם שחקנים. אין להם יותר מדי לאן לברוח כי גם באירופה השוק חצי מת והשכר יורד. אז אותו בנק של שחקנים יישאר", העריך ארבל.

"הם רק ירוויחו פחות כמו הרבה מאוד שכירים במשק, בטח ובטח בספורט. אם המשבר יעבור, דברים ישתנו. מתי יעבור? לך תדע. עד אז... פחות כסף לכולם".