sportFive747202 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
קציקאריס. הפסד נוסף עלול להיות קריטי (דני מרון) (צילום: ספורט 5)
קציקאריס. הפסד נוסף עלול להיות קריטי (דני מרון) | צילום: ספורט 5

בווידאו: תקציר הניצחון של ירושלים על הפועל ת"א

בתקשורת הספורט נוטים להתפתות יתר על המידה לקוטביות, הגזמות ונבואות שחור המבשרות על קץ כל הקצים. להגיד שהפועל ירושלים יכולה לגמור לעצמה את העונה כבר הערב (רביעי) עם הפסד בארנה לבאיירן מינכן לא תהיה אחת מאותן הגזמות פרועות ופרובוקטיביות. האלופה שמכוונת שוב הכי רחוק שאפשר ביורוקאפ עלולה למצוא את עצמה במאזן 3:0, פתיחה חסרת תקדים מבחינתה בכל מפעלי יול״ב לדורותיהם. בדיקה היסטורית של המפעל מראה שמדובר בנתון שקשה עד בלתי אפשרי לחזור ממנו.

בעונה שעברה היו ארבע קבוצות שפתחו את השלב הראשון ביורוקאפ עם שלושה הפסדים רצופים: סקופיה, שהמשיכה למאזן אומלל של 8:0; לובליאנה, שהפסידה גם לירושלים פעמיים לפני שסיימה את דרכה במפעל עם 7:1 מביש; בודוצ׳נוסט, שניצלה בשבוע שעבר את הכאוס הירושלמי כדי לנצח בארנה ובעונה שעברה הוסיפה לפתיחה האומללה חמישה הפסדים נוספים, בדרך ל-8:0; ואחרונה חביבה, ריטאס וילנה, עליה אולי יסתמכו ירושלים במקרה של הפסד כדוגמה לכך שלא הכל אבוד. הליטאים פתחו עם הפסדים לחימקי, בילבאו ואלבה ברלין, לפני שסיימו לבסוף במאזן 5:3 שהספיק לכרטיס לטופ 16. שם, אגב, הם הפסידו לירושלים פעמיים והודחו מהיורוקאפ.

אלא שגם המקרה של ריטאס ראוי להיות מוזכר עם כוכבית אחת משמעותית - הווילנאים הפסידו בכל שלושת משחקיהם הראשונים בחוץ, בעוד אם ירושלים תנוצח הערב היא תרשום 0 מ-2 בבית. האחרונה שעשתה את זה ובכל זאת העפילה הייתה ז׳ולנוקי ההונגרית ב-2015/16, שאף הפסידה בארבעת משחקיה הראשונים לפני שהתאוששה וניצחה בארבעה מששת הנותרים. בשלב הבא, אפעס, הבלוף נחשף והיא הלכה הביתה אחרי ניצחון וחמישה הפסדים.

מה שמביא אותנו לשאלה אחרת: מתי בפעם האחרונה קבוצה הפסידה בשלושת המשחקים הראשונים והגיעה לשלבים המתקדמים ביורוקאפ? שוב עונת 2015/16 ראויה לציון, אז עשתה זאת אולדנבורג. אלא שכמו ריטאס, גם הגרמנים הפסידו תחילה פעמיים בחוץ, לפני שידעו להתאושש ולהגיע עד לרבע הגמר. בעונה לפני כן, קאנטו פתחה בצורה מחרידה עם ארבעה הפסדים, שלושה מתוכם בחוץ, אך סיימה ב-6:4 וב-3:3 בשלב הבא, לפני שהפסידה פעמיים לקאזאן ברבע הגמר.

בסה״כ 22 קבוצות פתחו את עונת היורוקאפ עם שלושה הפסדים רצופים מאז שהורחב השלב הראשון לבתים של 5-6 קבוצות. מתוכן 18 הודחו באותו שלב (81.8%), בעוד מבין הארבע הנותרות, שתיים הודחו בשלב הבא (טופ 16 או 32 האחרונות) ושתיים ברבע הגמר. בסופו של דבר, וזה לא אמור להפתיע אף אחד בירושלים, שום קבוצה לא פתחה ב-3:0 והגיעה לארבע האחרונות.

סקירה סטטיסטית של שני המשחקים הראשונים מראה את מה שקרטיס ג׳רלס וכולנו ידענו: אין כרגע הגנה בהפועל ירושלים. האלופה אמנם מתגאה ביחס האסיסטים-איבודים הגבוה ביורוקאפ, אבל לוקחת הכי מעט ריבאונדים, מדורגת לפני אחרונה בחסימות, מאפשרת את האחוזים הגבוהים ביותר לשתי נקודות (לא מפתיע בהתחשב בהיעדר הגיבוי לגארדים בקו הקדמי), האחוז השישי בגובהו מחוץ לקשת ובסה״כ במדד הטרו שוטינג המשוקלל מאפשרת את האחוז השני הכי גבוה.

כל זה מאוד מתאים לבאיירן מינכן, אולי הקבוצה הכי חזקה במפעל, שבינתיים מדורגת שנייה באחוזים לשלוש, מגיעה לקו הרבה וכתוצאה מדורגת רביעי בטרו שוטינג, מדורגת שלישית בריבאונד וראשונה בחטיפות (אתגר משמעותי ליחס האסיסטים-איבודים הירושלמי). בקיצור, הצגה. מצד שני, למאיק צירבס ומילאן מצ׳באן אין זכרונות ורודים מדי מהבירה, אז לכו תדעו.

המספרים נגד ירושלים כמעט בכל מובן אפשרי - ההיסטוריה של מאזן 3:0 בפתיחת היורוקאפ, ממנו אף קבוצה לא הצליחה להגיע למעמד חצי הגמר, שאמור להיחשב קריטריון תחתון לאלופה, ששמה את יהבה על היורוליג. היעדר ההגנה בשבועיים הראשונים והשלכתו הביתה של קרטיס ג׳רלס בטח לא מוסיפים ביטחון, אבל אולי לכתו תשנה משהו ברכות המנטאלית של ירושלים, שחייבת להגיע הערב עם סכין בין השיניים. כישלון נוסף הערב והחלום של אורי אלון שוב (כנראה) מתפוצץ, הפעם כבר באוקטובר