די להפליה. שטרק במסיבת העיתונאים (צילום: ספורט 5)
די להפליה. שטרק במסיבת העיתונאים | צילום: ספורט 5
"אין קריטריונים ברורים" | צילום: ספורט 5

עתירתה של מנהלת ליגת הנשים לבג"ץ, בטענה לא אפליה בחלוקת הכספים, עוררה הדים בפוליטיקה הישראלית. על שולחנה של יו"ר המנהלת, רו"ח איריס שטרק, הונחו היום (חמישי) מכתבי תמיכה גורפים מטעם נשים מכל הקשת הפוליטית.

"די לאפליית ספורט הנשים", כתבה ח"כ ד"ר עליזה לביא (יש עתיד), "נגמרו התירוצים העלובים. הפתרון שהשגנו במשבר הקודם של ליגת העל לנשים בכדורסל היה על זמן שאול. התוצאה מוטחת לפתחנו, אפליה בוטה בחלוקת התקציבים. הבירוקרטיה חזרה להיות תירוץ להמשך חלוקה מעוות. אני קוראת לכל המעורבים למצוא פתרון ומיד. לא יכול להיות שהמועצה להסדר ההימורים תעמוד על רגליה האחוריות כשמדובר בתקציב של חצי מיליון לליגת הנשים, בו בזמן שהיא מחלקת מיליונים לגברים. כל זאת ללא קריטריונים ברורים".

ח"כ עאידה תומא-סלימאן, יו''ר הוועדה לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי: "אין די בכך שמשרד התרבות והספורט ימכור לנו הצהרות כי הם מקצים תקציבים ופועלים לקידום פעילות המועצה הציבורית לקידום ספורט נשים. המשרד צריך להתחיל לפקח גם על שימוש בתקציבים שהוא מעביר לארגונים ולעיריות כדי לוודא שזה מחולק בין גברים ונשים באופן שוויוני. הטמעה מגדרית של ענף הספורט אין משמעה השקעה רק בענפי ספורט שנחשבים "נשיים", אלא יש צורך בקידום ועידוד נשים וצעירות בכל ענף בו הן יבחרו".

תומא-סלימאן הוסיפה: "לפני מספר חודשים קיימתי דיון בוועדה לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי, והוסכם כי הנושא יטופל. התעלמות המשרד מזכותן של הנשים, בוודאי מקנה להן את הזכות לעתור נגד חלוקה לא שוויונית. מציעה לשרה רגב להתפנות מלהתעסק ב'נאמנות בתרבות', ולהקצות זמן לבצע תפקידה כראוי ולהבטיח נאמנות לזכויות נשים".

יפה ויגודסקי יו"ר שדולת הנשים בישראל: "נשים מהוות כמחצית מכוח העבודה האזרחי בישראל, כמו כן, נשים רבות יותר מגברים מחזיקות בהשכלה אקדמית. למרות זאת פערי השכר בין נשים לגברים עומדים על 33 אחוז לטובת הגברים. כמו כן, ניתן למצוא מעט מאד נשים בעמדות בכירות, רק כ-20 אחוז מחברי הדירקטוריונים בישראל הן נשים ו-23 אחוז בלבד מהנשים נמנות עם 10 אחוז ממקבלי השכר הגבוה בארגון, ובמגזר הציבורי רק כ-11 אחוז מהדרג הבכיר הן נשים.

"זאת בניגוד למחקרים וסקרים (כדוגמת מחקר שערכה חברת ניהול משאבי האנוש DDI ופורסם במגזין פורבס בשנת 2014) המלמדים על כך שהעסקת אחוז גבוה של נשים בעמדות ניהוליות תוביל לביצועים טובים יותר של החברה כולה. מסתבר שבספורט מצב הנשים לא טוב יותר, ולצערנו גם שם קיימת אפליה מגדרית. ספורט נשים נקשר להיבטים שונים בחיי הנשים, ובהם בריאותן, שילובן החברתי והעצמתן, ולא אחת נאמר שמעמד האשה בספורט משקף את מעמדה בחברה.

"על אף המאמצים הנעשים לקידום נשים בספורט, עדיין קיימים פערים מגדריים משמעותיים בתחום. מספר הספורטאיות ברוב ענפי הספורט גדל, ספורט הנשים מצליח לא פחות מספורט הגברים וכדורסל נשים הוא הענף הפופולארי והמצליח בישראל לנשים מכל שכבות הגיל. אף על פי כן, באופן אבסורד שאינו מתקבל על הדעת, המשאבים המוקצים לקידום ספורט נשי בישראל בטלים בשישים ביחס לאלו המושקעים בספורט הגברי. במטרה להגדיל את מספר הקבוצות של ספורט נשים ואת מספר הספורטאיות, ובכדי לשנות עמדות כלפי ספורט נשים וקידום מנהיגות נשים, מוכרחים לקבוע מודל חדש ושוויוני לחלוקת התקציבים, אחרת אנו קוברים את הספורט הנשי בישראל".

יו"ר נעמ"ת גליה וולך: "האפליה בספורט היא מובנית, שמתחילה עוד בשלב בית הספר. בנים הולכים לקבוצות ליגה ובנות נשלחות לרקוד. אני מופתעת מהנתונים החמורים כל כך שעולים מהעתירה, לפיהם קבוצות ספורט נשים מקבלות אחוזים בודדים מתקציב המועצה להסדר הימורים, לעומת קבוצות ספורט גברים. אני קוראת לשרת התרבות והספורט להתערב באופן מידי ולהבטיח ייצוג הולם לנשים בקרב מחלקי התקציבים, הזדמנות אמיתית לנערות ונשים להשתלב בענפי ספורט וחלוקה שווה של המשאבים". וולוך הודיעה כי לאור חשיבות הנושא תשקול אפשרות לבקש לצרף את ארגון נעמת לעתירה כידיד בית משפט.