ענף התיירות היה מהנפגעים המרכזיים מאז פרוץ מגפת הקורונה וכעת, עם הגבלות הגל הרביעי, הוא שוב רושם פגיעה אנושה. ההגדרות המשתנות של משרד הבריאות בדבר מדינות אדומות, כתומות וצהובות הנחיתו מכה קשה נוספת על הענף המדמם, כאשר ההחלטה לחייב בידוד גם לחוזרים מחוסנים טרפה את הקלפים וגרמה לסוכנויות נסיעות רבות לקרוס.

"או שנמות מהמחלה או שנמות מייסורים. תחליטו אתם", אומר חיים חזקי בעל סוכנות נסיעות ומוסיף, "אנחנו הענף שנפגע ראשון והענף היחידי שלא חזר יום אחד לעדנה כמו שהיה לתרבות ולאירועים. מה שמשרד האוצר עושים כרגע זה ניתוח לב פתוח ללא חומרי הרדמה וללא מרדים".

חזקי מפנה אצבע מאשימה כלפי שר האוצר אביגדור ליברמן, שאמר כי אין בכוונתו לשלם פיצויים לעסקים שנפגעו מהגבלות הגל הרביעי ואמר אתמול "לכו ללונה פארק, הכל מלא". "משרד האוצר והשר ליברמן שטוענים שהכל פורח פה, אני מזמין אותם להיכנס לנתונים שעליהם אנחנו מתבססים - יש למעלה מ-90 אחוזי ירידה במחזורים שלנו בעולם התיירות. הבאנו לפתחו של משרד האוצר, לאגף תקציבים, כולם אמרו 'אתם צודקים, אבל אין מה לעשות, תסגרו את העסקים, אנחנו לא מאמינים בתיירות'. איזו מין תשובה זאת?".

קאנטרי כמעט ריק בסוף השבוע האחרון
קאנטרי ריק בסוף השבוע

עד שלא תוסר הגבלת הבידוד לכלל החוזרים מחו"ל חזקי לא רואה איך הענף שלו חוזר לחיים. "אנחנו מסתכלים רגע על העולם. אנחנו התחסנו, העולם התחסן. העולם למד לחיות בצל הקורונה וגם ממשלת ישראל באה והצהירה שהיא רוצה לחיות בצל הקורונה, התחסנו בשביל זה. אנחנו המדינה היחידה בעולם שמבקשת מהמתחסנים שלה להיכנס לבידוד. אין עוד מדינה כזאת. למה? לצערנו, בענף שלנו אין אופק".

"יש לי עובדים מתחת לגיל 45 שלצערי הברירה שניתנה בפניי זה או להמשיך לתמוך בהם או לזרוק אותם לרחוב, וחלק די גדול מהענף שלנו פשוט נזרק לרחוב. אנשים בוכים לי, אנשים הידרדרו לאלכוהול, לתרופות בריאותיות, נפשיות, כבר היה ארבעה מקרי התאבדויות בענף שלנו, למה משרד האוצר מחכים?".

ירידה של 80% בהכנסות

ענף התיירות לא היחיד שנפגע מהגל הרביעי, שאומנם לא הוכרז בו סגר באופן רשמי, אך עסקים רבים מרגישים סגר בפועל. סקר שערכה התאחדות האטרקציות מעלה כי ישנה ירידה בהיקף של כ-80 אחוזים במספר המבקרים באטרקציות בשבוע האחרון. ירידה גדולה נרשמת גם בענף המסעדנות מאז החלו הגבלות התו הירוק עבור ילדים מתחת לגיל 12 גם בחוץ.

השף והמסעדן חיים כהן אומר כי ניסה ללא הצלחה לקבוע פגישה עם שר האוצר ליברמן וטען כי "אין לנו עניין בפיצויים. אנחנו לא פתחנו עסקים כדי לחיות מפיצויים. אנחנו רק רוצים לעבוד, תנו לנו לעבוד ותורידו רגולציה".

ד"ר אופיר מילר, יו"ר הנהלת התאחדות האטרקציות, מדגיש כי מדובר בנזק בהיקף של מיליוני שקלים ומוסיף שהממשלה נעלמה. הדבר נכון גם מצד המסעדנים שחוו ירידה רוחבית שנעה בין 30 ל-50 אחוזים. בראשית השבוע הם שלחו מכתב לממשלה ולמשרד הבריאות ובו דרישה מהממשלה לפצות אותם ובעיקר לקחת אחריות ולנהל את העסק.

"אנשים פשוט עייפים מהמצב ומהקורונה. הרבה לא יודעים מה לעשות והם מתקשרים אלינו כדי לדעת. המון טלפונים של מה צריך לעשות ומי צריך לעשות בדיקה. כמי שחברה בקבוצות של האטרקציה וגם בריכות השחייה, אני יכולה להגיד שגם האחרונות ריקות בכל רחבי הארץ וזה מאוד עצוב".