"הצלחנו לבודד, לגדל ולאפיין מספר שמרים מכלי חרס עתיקי יומין", אומר פרופ' רונן חזן מהאוניברסיטה העברית. איש אקדמיה שכנראה ולא דמיין שמהמעבדה שלו יצא הדבר הכי קרוב לשיכר מהעת העתיקה. התוצאה: בירה משמרים בראשיתיים שנמצאו בכלי חרס בתל צפית וזמינה כיום לכולם. 

מתברר שלבירה המודרנית, שצוותה לצפייה בטורנירים של ספורט וערב חברים על הבר, יש שורשים עתיקים במיוחד. לאורך ההיסטוריה מילאה הבירה תפקיד מרכזי בפסטיבלים דתיים. למעשה, עדויות קדומות לתעשייה נרחבת של הבירה, התגלו במסופוטמיה ובמצרים העתיקה, כבר באלף ה-4 לפני הספירה, ועם הזמן גם הגיעו לאזורנו, לשטחי ישראל.

כעת, בשיתוף פעולה בין האוניברסיטה העברית, רשות העתיקות, אוניברסיטת בר אילן, אוניברסיטת תל אביב וחברת השמרים Primer's Yeast, בודדו שמרים מכלי חרס עתיקים וצאצאי השמרים אשר שימשו בעת העתיקה להכנת בירה, שימשו ליצירת בירת קראפט בת ימינו. אם תרצו, לגימה של טעמי העבר במלוא הדרם. 

שמרים ששרדו אלפי שנים

הכל התחיל בחפירות ארכיאולוגיות באתר תל צפית בו נמצאו כלי חרס אשר שימשו לייצור בירה. מאותם כלים נלקחו דגימות למעבדה, שם הצליחו החוקרים פרופ' רונן חזן ופרופ' מיכאל קלוטשטייין מהאוניברסיטה העברית, לבודד, לגדל ולאפיין את תאי השמרים המסוגלים לייצר בירה וגילו כי מקורם בשמרים ששרדו אלפי שנים, עד ליום הזה.

הברומייסטרים של שקמה קיבלו לידיהם את אותם השמרים, שזכו גם לשם "שמרי מורשת", הרבו אותם במעבדה, התסיסו יחד עם שאר רכיבי הבירה ויצרו את "המשתה", שעתה מגיעה למדפים בישראל.

בירה ותערוכת "המשתה"

'המשתה' היא בירה בסגנון אייל בלגי המכילה שילוב של הרכב לתתים, ביניהם לתת השעורה הישראלי הייחודי למבשלת שקמה, וכן זני כשות קלאסיים, אשר לא יאפילו על הטעם והארומה הנוצרים משמרי המורשת. טעמה קרמלי עם מרירות קלה וגוף מלא, 4.7% אלכוהול.

הבירה הושקה בשיתוף פעולה עם מוזיאון ישראל בירושלים, כחלק מתערוכת "המשתה" של האוצרת נורית גשן שנערכת בימים אלה. התערוכה מציגה לראווה את תרבות המשתה לאורך ההיסטוריה, מביאה דוגמאות ארכיאולוגיות נדירות, בהן כלי הגשה, דימויי משתה עתיקים, כתובות מלכותיות ואף מתכונים קדומים, לצד יצירות אמנות ופריטים בני זמננו.

פרופ' רונן חזן, האוניברסיטה העברית: "הרעיון למחקר, שנולד במסדרונות האוניברסיטה העברית, היה נראה לנו דמיוני בתחילת הדרך. בשיתוף פעולה עם הארכיאולוגים פרופ' אהרון מאיר מאוניברסיטת בר אילן, פרופ' יובל גדות מאוניברסיטת תל אביב וד"ר יצחק פז מרשות העתיקות, שסיפקו לנו את החרסים העתיקים, הצלחנו לבודד, לגדל ולאפיין מספר שמרים מכלי חרס עתיקי יומין. היום אנו מרחיבים את המחקר ומפתחים שיטות חדשניות, כך שבעתיד נוכל לשחזר ולתהות על הטעם והריח של מזונות עתיקים".

ענת מאיר, הברומייסטרית של מבשלת שקמה, מוסיפה: "האתגר הטכנולוגי היה להכיר את שמרי המורשת ואופן התנהגותם ולייצר מהם לראשונה בירה בייצור תעשייתי, כך שכולם יוכלו לחוות את טעם הקסם הזה".

אלעד חורש, מנהל קטגוריית הבירה בחברת CBC: "גאווה גדולה עבורנו במבשלת שקמה לקחת חלק בפיתוח הבירה ההיסטורית הזו ולהביא לחובבי הבירה טעמים מלפני 3,000 שנה. אחרי שפיתחנו זן שעורה מקומי ייחודי, הברומייסטרים שלנו צלחו גם את האתגר הזה. נמשיך להפתיע את הצרכן הישראלי עם עוד מהדורות מיוחדות של שקמה".

אודות מבשלת שקמה

מבשלת שקמה היא חלום של חבורת ברומייסטרים מלאי ידע, ניסיון ותשוקה לבירה, שהתכנסו יחד כדי להקים מבשלת קראפט וליצור בירות מלאות טעם ועניין. המבשלה ממוקמת ליד נחל שקמה בדרום, במקום בו החלה שדרת עצי השקמים אשר הגיעה עד יפו-ת"א. 

בירה שקמה "המשתה" ניתנת לרכישה בחנויות המתמחות, ברים ומסעדות נבחרות.