בשנת 1995 תיאר הפסיכולוג הבריטי אוליבר ג'יימס את החברה המעמדית בעולם המערבי, כחברה שבה עושר והצלחה כלכלית יוצרים תרבות של מצליחנות (ווינריות) בקרב ילדים ובני נוער. אלו, צפויים להצליח יותר בהמשך חייהם, בהשוואה למקבילים להם שחיים בתרבות מפסידנית (לוזרית). זה היה צעד ראשון בדרך להגדרת התכונה שהפכה בשנים האחרונות לכזו שרבים מנסים לפצח – המצליחנות. גם אם קשה לשים את האצבע על מה היא בדיוק ווינריות, אנחנו מכירים מצליחנים כשאנחנו פוגשים בהם. אותם אלה שמצליחים בכל מה שהם עושים, שמבליטים את ההישגים וההצלחות שלהם, ושמשדרים תחושה של רוגע ושל שליטה בכל סיטואציה שבה הם נמצאים.

מה הופך מצליחנים למי שהם?

אי אפשר לשים את האצבע בדיוק על השורש של המצליחנות. מחקרים שונים שנעשו בתחום העלו ממצאים שלעתים יכולים אפילו לסתור זה את זה. מצד אחד, נראה כי סביבה תחרותית ואנשים תחרותיים במיוחד הם כאלה שצפויים לחפש עוד תחרות ולהפוך ל"מצליחנים". מצד שני, מחקרים על ספורט תחרותי בילדים מצאו שמצליחנות בספורט מגיעה דווקא כשמכניסים את האלמנט התחרותי בגיל מבוגר יותר, ולפני התחרותיות חשוב ליצור יסודות חינוכיים טובים. בכל מקרה, נראה שלתדמית שאדם יוצר לעצמו יש חשיבות עצומה לגבי מי שהוא הופך להיות באמת.

איזה תכונות אפשר לפתח ולטפח בדרך למצליחנות?

לפעמים, בכל מה שנוגע למצליחנות, צריך קצת "to fake it until you make it". כשחוקרים את תופעת המצליחנות, מגלים שמצליחנים רבים לא באמת מצליחים בכל מה שהם עושים, בוודאי לא בתחילת דרכם. מה שהם כן עושים זה  - לשדר הצלחה. גם אם אין להם באמת את כל המשאבים בשביל לאפשר סגנון חיים עילי, הם ישקיעו בלקיחת הלוואות חכמות, מימון רכבים ועוד, על מנת לסגל לעצמם סגנון חיים איכותי יותר, שיזמן הזדמנויות אטרקטיביות יותר. היכולת "לסובב" אי-הצלחה או אפילו כישלון של ממש לכדי תוצאה חיובית, לפחות כלפי חוץ, מהווה גם הוא חלק בלתי נפרד מהמצליחנות.

אף אחד לא הצליח בלי מבקרים ושונאים

הצלחה היא בת-לוויה חמקמקה ובוגדנית, כפי שכמעט כל מי שהצליח בחיים יודע להגיד. בהתאם לכך, קשה לחשוב על "מצליחנים" אמיתיים בכל תחום – ספורט, פוליטיקה, עסקים, תרבות ועוד – שלא הביאו לפתחם מבקרים רבים ואפילו שונאים של ממש. בשלבים הראשוניים של ההצלחה, בהם הביקורות הראשונות והארסיות מתחילות להגיע, נדמה כאילו ההצלחה בוגדת במי שנהנה ממנה. מה שמבדיל מצליחנים אמיתיים בשלב הזה הוא היכולת לרתום גם את הביקורות והשנאה לכדי הצלחה, והיכולת להמשיך בדרך בצורה חכמה ושקולה ולא להיבהל מביקורות קשות. הצלחה רגעית היא לא בהכרח סממן למצליחנות של ממש. הרבה אנשים מצליחים באופן נקודתי בפרויקט או במשימה מסוימת. מצליחנות אמיתית היא היכולת ליצור הצלחות באופן עקבי, להפוך את ההפסדים למשמעותיים פחות, ולשדר לעולם שאתם אלה שנמצאים בשליטה בכל סיטואציה ובכל נרטיב.

אף אחד לא נולד ווינר – מדובר בתכונות והרגלים שצריך לפתח, ולא פחות מכך בתכונות והרגלים אחרים שמהם חשוב להתרחק. אל תפחדו מההצלחה – חבקו אותה ואת כל מה שמגיע איתה, ותבנו עליה את הצלחתכם הבאה.

כתבה זו אינה מהווה הצעה או התחייבות למתן הלוואה. אישור כל הלוואה, סכומה ותנאיה נתונים לשיקול דעתו הבלעדי של הבנק. אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל.