ללו"ז ותוכן הוועידה >

הקורונה הובילה לכך שהשנה האחרונה הייתה בין השנים המאתגרות ביותר למערכת החינוך הישראלית. מה לא קרה בעצם? מאות אלפי תלמידים נכנסו לבידוד, שבועות לימוד מתמשכים התפספסו, מעבר ללמידה מרחוק ומשברים רגשיים – כל אלה חייבו את המורים והמנהלים לפתח יכולות ניהול משברים מתמשכים ומורכבים. לא בכדי מחקרים מצאו שמסוגלות עצמית של מנהלים קשורה לתפקוד בית הספר בזמן משבר: מנהלים שבוטחים ביכולתם לניהול כללי, להפגנת מנהיגות, לקיום יחסי אנוש ולניהול קשרי חוץ של בית הספר והמשימות הפדגוגיות שלו, ישפיעו לחיוב על תפקוד בית הספר בעת משבר.

על פי מחקרי ה-OECD שפורסמו בעבר, 81% מההחלטות החינוכיות בישראל מתקבלות מחוץ לבית הספר. 69% מההחלטות מתקבלות על ידי הממשלה ועוד 12% מתקבלות על ידי המחוזות והרשויות המקומיות. למנהלים רק 19% - כלומר אחת מכל חמש החלטות. בעולם המצב שונה. ממוצע ה־OECD לשיעור ההחלטות המתקבלות בבתי הספר הוא 34% - קרוב לכפול מאשר בישראל. ממוצע האיחוד האירופי הוא 38%, בדיוק כפול. ממוצע ה־OECD והאיחוד האירופי להחלטות המתקבלות על ידי הממשלה המרכזית הוא 24%, שליש מאשר בישראל. ישראל ממוקמת במקום הרביעי מתוך 35 מדינות בכמות ההחלטות שמתקבלות על ידי הממשלה.

יצחק הרצוג  (צילום: אבי אוחיון לעמ)
יצחק הרצוג, נשיא מדינת ישראל | צילום: אבי אוחיון לעמ

המשברים הרבים והאתגרים המורכבים מוכיחים יום אחר יום, עד כמה חשוב שלכל מנהל בית ספר יהיו כלים ניהוליים מקצועיים שיאפשרו לו להתמודד עם כל מכשול ולהוביל את בית הספר קדימה. לשם כך בדיוק נוצרה ועידת "אשמורת – מנהלים. חדשנות. כלכלית" שנערכת עכשיו באקספו תל אביב, ועוסקת בניהול מקצועי של בתי ספר לצד חדשנות טכנולוגית במערכת החינוך הישראלית. הוועידה תחבר בין אלפי מנהלי ומנהלות בתי ספר מכל רחבי הארץ, מנהלי אגפים ומחלקות חינוך בשלטון המקומי יחד עם הגורמים הבכירים בתחום.

מנשיא מדינת ישראל, מר יצחק הרצוג, דרך שרת החינוך ויו"ר ההשכלה הגבוהה, ד"ר יפעת שאשא-ביטון ועד למזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דויד ומנכ"ל טיקטוק ישראל אסף שגיא: בוועידת אשמורת ייערך מפגש פסגה בלתי אמצעי בין כל הגורמים הבכירים ביותר במערכת החינוך והמנהלים והמנהלות בשטח. בוועידה יועברו תכנים העוסקים בצד הניהולי והעסקי של המנהלים, במסגרת דיונים מעמיקים ופאנלים מעוררי השראה.  

"מגפת הקורונה הציבה את מערכות החינוך בליבת הדיון הציבורי בארץ ובעולם. מערכת החינוך היא הקטר שמוביל את הרכבת של כלכלת ישראל", אומר ארי שטינברג מנכ"ל אשמורת ומסביר על הסיבות שהביאו להחלטה ליזום את האירוע, "אנחנו שומעים את הקולות של המנהלים מהשטח ומבינים את הצורך והחשיבות של עצמאות ניהולית עבורם. על פי החזון שלנו, עלינו להביא להעצמת מנהלי מוסדות החינוך כמנכ"לים, על מנת שנהפוך את בתי הספר ליחידות כלכליות מניבות ולחממות חדשנות, אשר יזניקו את מערכת החינוך בפרט ואת הכלכלה הישראלית בכלל בעשורים הקרובים".

ד״ר יפעת שאשא-ביטון (צילום: מאיר כהן)
שרת החינוך ויו״ר ההשכלה הגבוהה חה״כ ד״ר יפעת שאשא-ביטון | צילום: מאיר כהן

לשים את יכולות הניהול במרכז

ועידת אשמורת נועדה לתת כלים ניהוליים למנהלי ומנהלות בתי ספר מתוך ראייה כי הלכה למעשה הם מתפקדים כמו מנכ"לים לכל דבר. במסגרת מושב המנהלים, יוענקו למנהלים כלים פרקטיים, השראתיים לתפקודם במטרה להעצים את יכולותם כמנהלים.

בין היתר ידונו בפערים בין סמכות לאחריות בניהול מוסדות חינוך, ניהול משברים בארץ ובעולם ומעורבות הורים בניהול בתי הספר. במהלכה, ישוחחו מנהלים ומנהלות על מקרי בוחן מהשטח, לצד בכירים במערכת החינוך בינהם מנכ"לית משרד החינוך, דלית שטאובר, ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', פרופ' יולי תמיר, נשיאת מכללת בית ברל ועוד רבים אחרים.

יפה בן דויד (צילום: ראובן קפוצינסקי)
מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד | צילום: ראובן קפוצינסקי

מערכת החינוך צריכה לעמוד בחוד החנית של הקדמה

בתקופת הקורונה בלט בבירור הצורך בשילוב כלים טכנולוגיים במערכת החינוך: השילוב של מעבר ללימודים בזום והצורך בניהול כיתות דרך פלטפורמות אינטרנטיות, לצד הצורך בפיתוח יכולותיהם הטכנולוגיות של המורים והכשרתם להתמודדות עם לימוד מרחוק. ייערך מושב חדשנות, שיתמקד במציאת פתרונות חדשניים, טכנולוגיים ואינטגרטיביים בניהול בתי הספר. כחלק מחזון זה, במהלך הוועידה תתקיים אף תערוכה חדשנית בה חברות וארגונים מובילים בישראל יציגו טכנולוגיות ושירותים הרלוונטיים בחינוך. בין הארגונים נמנות חברות ענק כמו ישראכרט, בנק מסד, ניסקו, READ PLUS ועוד רבים.

לצד האתגרים הרבים שטלטלו את המערכת בשנה האחרונה, ברור שנדרש חיזוק תקציבי משמעותי על מנת להתמודד עם ההשלכות הקשות. בוועידה ייערך גם המושב הכלכלי, שיעסוק בסוגיות מתח תקציביות וכלכליות בין השלטון המקומי, משרד החינוך ומנהלי מוסדות החינוך. הוועידה, שתיערך בהנחיית כתבת הכלכלה ומגישת החדשות עמליה דואק, יידונו בין היתר כיצד לשנות את תפיסת ניהול הזמן, המשאבים וכוח האדם, יוזמות יצירתיות, הגדלת הכנסות בתי הספר, תמורות בעולם הבנקאות והניהול והצורך הגובר בהקניית חינוך פיננסי ומתן כלים כלכליים לחיים לדור הצעיר.

ארי שטינברג, מנכ"ל אשמורת (צילום: רפי דלויה)
ארי שטינברג, מנכ"ל אשמורת | צילום: רפי דלויה

 לפרטים נוספים ולהרשמה היכנסו >

ואי אפשר שלא לדבר על הנושא הכאוב שאיתו מתמודדת מערכת החינוך בשנתיים האחרונות - האלימות הגואה בבתי הספר, רק בחודש נובמבר דווח על יותר מ-900 מקרי אלימות חריגים בבתי ספר בתוך חודשיים, כאשר ההערכה היא כי הדבר קשור במצוקתם הנפשית של תלמידים רבים עקב מגפת הקורונה. במסגרת הוועידה ידון הנושא לעומק במסגרת פאנל מומחים אשר יפנה את הזרקור לנושא חשוב זה וינסה למצוא פתרונות לסוגייה.

"ועידת אשמורת תתרכז בהעצמת ובהענקת כלים מעשיים לאנשי ונשות החינוך וההוראה, שיעזרו להם לבצע את שליחותם בצורה הטובה ביותר ולייצר שינוי אמיתי במערכת החינוך", מסביר שטינברג. "אני מאמין כי בסיום הוועידה, כל מנהל ומנהלת יוכלו לצאת עם ידע פרקטי שיעזור להם להפוך למנכ"לים הטובים ביותר של בית ספרם -  מנכ"לים שיודעים כיצד לקדם ולפתח את ההון האנושי של המורים והמורות, לספק את ה"שירות" המקצועי והטוב ביותר לתלמידיהם ולבנות מערכת של יחסי אמון ושיתוף פעולה גם להוריהם. זאת זכות עבורנו להפיק ועידה כה חשובה".