מערכת החינוך של כפר סבא מאז ומעולם הצטיינה בשילוב בין מסורת וחדשנות. מצד אחד היא מעצימה ומחזקת את הזהות המקומית, את ההיסטוריה של העיר ואת הייחודיות של הקהילות השונות. ממש במקביל, היא מגלה תכונות של מצוינות, הצטיינות ויזמות.

"בידי ההנהגה החינוכית ניתנה הזכות להשפיע על אוכלוסיית תלמידים רחבה, בימים מורכבים ורגישים, חובתנו לאפשר לדור העתיד לרכוש כלים ומיומנויות להתמודדות באופן מכבד, רגיש, אנושי ואותנטי האחד עם השני וכל אדם לעצמו", אומרת אסנת חכמון, מנהלת אגף החינוך בעיר. "עם זאת, אני בהחלט מוטרדת מעתיד החינוך בכלל, לאור שחיקת אנשי חינוך כולל מנהלים, מחסור במורים בכלל ואיכותם המקצועית בפרט".

הפתרון: השקעה תקציבית במקומות הנכונים

כדי לשמור על הגחלת וכדי להתמודד עם הבעיות שחכמון מתארת, כפר סבא מיישמת בימים אלו את "פרויקט הצעירים". במסגרתו מתבצעת השקעה במגוון תכניות לשימור ולגיוס צוותי חינוך והוראה מגיל גן ועד תיכון. "בנינו מנהיגות חינוכית עירונית אשר שותפה ליעדי ולמטרות החינוך בעיר", אומרת חכמון.

את התוצאות הטובות רואים מהר מאוד בשטח. קודם כל, ההשקעה ההולכת וגדלה של העירייה בחינוך ילדות וילדי העיר באה לידי ביטוי בעלייה המתמדת והמרשימה בנתוני הזכאות לבגרות בקרב תלמידות ותלמידי התיכונים בעיר, הן בשיעור הגיוס לצה"ל כמו גם שיעור השירות המשמעותי בקרב בוגרי מערכת החינוך העירונית הנמצאים בצמרת הארצית. עכשיו, במסגרת "פרויקט הצעירים" יוקצו מאות מיליוני שקלים במערכת החינוך העירונית שיסייעו בביסוס מערכת החינוך העירונית בפסגת דירוג הערים בישראל.

ואיפה כל זה יקרה? במסגרת הפרויקט תורחב קריית החינוך הדמוקרטי ויוקם קמפוס חינוך למצוינות לתלמידי העיר שתיצור רצף חינוכי מגיל הרך ועד כיתה י"ב. כמו כן, ישודרגו עשרות מוסדות חינוך קיימים ברחבי העיר לרבות בתי ספר, גנים ומרכזי חינוך נוספים.

בהשקעה של 40 מיליון שקלים, עיריית כפר סבא תקים יחד עם מכון ויצמן את הקמפוס לחינוך מדעי שישמש את תלמידות ותלמידי בתי הספר העל יסודיים בעיר. הקמפוס יאפשר לתלמיד העיר לחקור בהרחבה תחומים כמו פיזיקה וכימיה בשיטות הוראה חדשניות. גיאוגרפית, הקמפוס אמור לקום בשטח שמדרום לרחוב בן יהודה, בפינת רחוב תל-חי, סמוך לסניף תנועת הנוער של בני עקיבא.

סייעות בכפר סבא  (צילום: עיריית כפר סבא)
תגבור צוותי החינוך. סייעות בגני כפר סבא | צילום: עיריית כפר סבא

יתרה על כך, במסגרת פרויקט הצעירים יוקצו תקציבים לפרויקטים חינוכיים פורצי דרך כמו תוכנית 'אופק בתנועה', תכנית הסבה של סייעות ללימודי הוראה. כ-33 סייעות התקבלו לתוכנית וזכו במלגת לימודים של מפעל הפיס בסך 6,000 שקלים לכל שנת לימודים, כאשר הלימודים יחלו כאמור באוקטובר הקרוב, וזאת במקביל לעבודת הסייעות בגנים.

כבר הבנתם את הרעיון: עיריית כפר סבא משקיעה, בגדול, אבל במקומות הנכונים. מטבע הדברים, המרוויחים העיקריים הם האוכלוסייה הצעירה בעיר.

כך נראה המסלול המהיר להשכלה ותעסוקה

בכפר סבא בונים את העתיד של מערכת החינוך בישראל ומראים איך עושים את זה נכון: "מערכת החינוך בעיר עושה כל שביכולתה כדי להתאים את מסגרות ותכני הלימודים לצרכים האינטלקטואליים והרגשיים של כל תלמיד ותלמידה בעיר".

"הלומדים והלומדות זוכים לליווי אישי, להעצמה של הבחירה האישית ולעידוד סקרנות והרחבת אופקים. בה בעת, מערכת החינוך מכילה בתוכה מוסדות חינוך מגוונים המותאמים לצרכים של כל תלמידי העיר. התאמת מערכת החינוך לצרכי הפרט מחייבת פיתוח וטיפוח של אחריות אישית  של הלומד והלומדת", אומרת חכמון.

"מקדמים ונמשיך לקדם נתיבי לימוד ייחודיים"

אבל כמובן שהתאמה אישית זה לא מספיק. אז כדי שבסוף הדרך תוכל מערכת החינוך של כפר סבא להוציא למשק בוגרים משכילים, מעורבים ויוזמים,  חכמון מציינת כי "מערכת החינוך העירונית מאפשרת פיתוח כישורים בכל תחומי החיים: מדעים, אומנויות, מדעי הרוח, ספורט, והכשרה מקצועית. תלמידי ותלמידות כפר סבא זוכים למצוי כישוריהם ומגיעים להישגים גבוהים המסייעים להם להשתלב בהשכלה הגבוהה ובמסגרות תעסוקה מובילות במשק".

במבט קדימה, מערכת החינוך בכפר סבא מתכוונת "להגדיל את היקף השימוש במרחב הווירטואלי להרחבת הקשרים המזמנים למידה ברחבי הארץ והעולם, להרחיב את השימוש במתקני מוסדות החינוך כקמפוס עירוני ולהפחית את הלמידה המסורתית", מסכמת חכמון.

"מלבד השקעה בכל תחומי החינוך, מגיל לידה ועד גיל 18, עם שולחנות עגולים בשיתוף הפיקוח, ההורים, התלמידים וכמובן השותפים באגפי העירייה השונים, כפר סבא היא בירת החינוך הפרוגרסיבי והיא מקדמת ותמשיך לקדם נתיבי לימוד ייחודיים".

לפרויקט הצעירים>>>