אחד הדברים המיוחדים בחדשנות של המאה ה-21 הוא התהליך ההפוך שהיא עוברת: במקום לנחות עלינו מלמעלה ואז לעבור ליום יום שלנו, הטכנולוגיה פוגשת אותנו אחד-על-אחד ורק אחר כך מתרחבת החוצה.

רוצים דוגמאות? בבקשה: חדשנות כפי שהיא מוכרת לנו כיום התחילה בכלל עם הסמארטפון והטאבלט האישיים, המשיכה עם שירותי ענן ועזרה וירטואלית (היי סירי) ועשתה זום-אאוט לבית עם חיישנים שיודעים מתי להדליק עבורנו את המזגן ומתי לכבות את האור.

עכשיו, הדבר המתבקש הבא הוא לשלב אותה גם בעיר ובמרחב הציבורי – אז למזלנו יש מי שדואגים בדיוק לזה.

רישמו ביומן: ב-6-8 לדצמבר ידברו גם על העיר שלכם

מרכז השלטון המקומי מקיים זו השנה ה-6 את ועידת השלטון המקומי לחדשנותMuniExpo במתחם אקספו תל אביב בגני התערוכה. ועידת MuniExpo 2022, שתיערך בין התאריכים 6-8 לדצמבר, מהווה את מקום המפגש הפורה ביותר לשיתופי פעולה בשלטון המקומי בישראל, עבור למעלה מ-12,000 משתתפים מדי שנה.

כך לדוגמה אל הוועידה צפויים להגיע כ- 259 ראשי רשויות מקומיות, 400 תאגידים עירוניים ו-150 חברות מובילות מישראל והעולם. היא תכלול תערוכת חדשנות אורבנית בשטח של מעל 2,000 מ"ר ויהיו בה 20 מושבי תוכן עם 200 דוברים ומאות אורחים רמי דרג מרשויות מקומיות בחו"ל.

אז על מה כולם ידברו? הפעם יופנה הזרקור לנושאים הבוערים ביותר במדינה, כמו ביטחון אישי, חינוך, פוליטיקה ונדל"ן, לצד אימוץ טכנולוגיות וחדשנות עירונית: כולנו מבינים שגישה חדשנית מצד העירייה יכולה לספק לנו כתושבים שירותים טובים יותר, שבסופו של דבר חוסכים לנו בהוצאות ומשפרים עבורנו את איכות החיים. כדי להפוך את הדמיון למציאות, חייבים גם גוף גדול שייקח על עצמו את היוזמה והניהול.

הכל מתחיל בשלטון המקומי

"השלטון המקומי בישראל ממשיך לחזק את מעמדו כאי של יציבות וכאחד מהגופים הביצועיים המובילים במדינה", מצהיר חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין מכבים רעות.

"הוכחנו בשנים האחרונות, שבזמן משבר מקומי ולאומי, הרשויות המקומיות לקחו את המושכות וסיפקו פתרונות ומענים עבור התושבים. הוועידה שמה בקדמת הבמה את מיטב השירותים והפתרונות הטכנולוגים לשיפור איכות חיי התושבים. המטרה שלנו היא להפוך את החיים של התושבים לטובים יותר, תוך צמצום הפערים בין הרשויות ושיפור הניהול העירוני באמצעות חדשנות מוניציפלית".

חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין מכבים רעות (צילום: דוברות מרכז השלטון המקומי)
חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין מכבים רעות | צילום: דוברות מרכז השלטון המקומי

במבט קדימה ולקראת הבחירות המוניציפליות שייערכו בשנת 2023, יתקיימו בוועידה פאנלים בהשתתפות ראשי הרשויות בישראל, שידונו בנושאי הליבה של מערכת הבחירות המוניציפליות בשנה הבאה. בנוסף, לראשונה לאחר הבחירות לכנסת, יתראיינו על הבמה חברי הכנסת והשרים החדשים שצפויים להיכנס לתפקידם. יהיה מעניין.

"ערים חכמות הן ההווה והעתיד"

ישראל מחזיקה במקום של כבוד והערכה בתחום של ערים חכמות. לראייה, חברות ישראליות מובילות את תחום החדשנות, בשלל תחומים שמרכיבים את העיר החדשה: החל מפתרונות נרחבים בתחבורה, דרך סוגיות של מים או פינוי אשפה ועד חנייה, תאורה וביטחון הציבור. אז למרות שלא מדובר בנושא חדש, הוא כל הזמן ממשיך להתפתח ולהתקדם.

"בשנים האחרונות ערים מובילות החלו להתמקד בתפיסה הוליסטית של העיר החכמה ויצירת מתודולוגיות ייעודיות בתחומים שונים המאפיינים רשויות עירוניות, כגון חינוך, תחבורה, קיימות, קהילתיות, אורבניות ועוד", אומרת ראש עיריית נתניה, מרים פיירברג-איכר. "מתודולוגיות אלו מהוות נדבך חשוב ליצירת אסטרטגיה רב שנתית עירונית".

מרים פיירברג-איכר- ראשת עיריית נתניה  (צילום: דוברות עיריית נתניה)
"ערים חכמות הן ההווה והעתיד"- פיירברג-איכר | צילום: דוברות עיריית נתניה

"ערים חכמות הן ההווה והעתיד", ממשיכה פיירברג-איכר, "וברחבי העולם מקיימות ערים גדולות ומובילות תהליכי התייעלות בשילוב טכנולוגיות מתקדמות ומקושרות יותר לצרכי שיפור איכות חיי התושבים והשירות הניתן".

"העיר החכמה מהווה נדבך חשוב במדיניות העירונית וזאת כחלק מהתפיסה ההתפתחותית הרצויה הדורשת התקדמות בשלל מדדים כגון אסטרטגיה, תרבות ארגונית, תהליכים פנים ארגוניים, טכנולוגיות ומידע, וכמובן שירותים ובפרט שירותים דיגיטליים לתושבים. זו גם הסיבה בגללה עיריית נתניה מחויבת לאיכות השירות ושמה את השירות והקידמה בסדר עדיפות מרכזי, תוך שיפור מתמיד, בניית מתודולוגיות, כלים ותהליכים שישרתו את כולנו לטובת שירות טוב יותר למען תושבי העיר", מסכמת ראש העיר.