הנושא הבא אולי מרתיע אותנו לפעמים אבל במקביל הוא גם מאוד חשוב ומסקרן. אחרי הכל, כולנו בסוף נמות וכולנו שמענו המון מיתוסים שקשורים לנושא. כדי לברר את האמת מאחורי כל פרט ופרט, פנינו לאורית מסמי, מנכ״לית אתר ההנצחה והזיכרון ״עד עולם״ המספקת מעטפת שירותים למשפחת הנפטר. מסמי היא גם מנכ"לית פורום חברות קדישא בישראל לשעבר, שנודעה בזכות הרפורמות המרשימות שהנהיגה בארגון, כך שתהיו בטוחים שהיא מבינה היטב בכל מה שקשור בקבורה ומוות. לא עלינו כמובן ועד 120. הנה רשימת הנכון והלא נכון שהיא הכינה עבורנו.

לא כדאי לעשות קעקוע כי אחרי שתמותו יסירו אותו – לא נכון

בטח גם אתכם הזהירו שאם תעשו קעקוע יסירו אותו אחרי מותכם כי אסור ליהודי להיקבר עם קעקוע. ישנן אפילו שמועות מפחידות בדבר השיטה להסרת הקעקועים מהגוף. ובכן, הדבר היחיד שאתם יכולים להסיר הוא דאגה מלבכם. אף אחד לא נוגע בקעקועים של אדם שנפטר. היהדות אכן אוסרת על קיעקוע בעור, אבל בהינתן שאדם קיעקע את עצמו והדבר כבר קרה, המטפלים בקבורתו לא יגעו כלל בקעקועים. הטיפול בנפטר מיועד לשמירה על כבודו וודאי לא לפציעתו או התערבות בגופו. אגב, לכל הנשים עם לק ג'ל, קחו בחשבון שרוב הסיכויים שלא יסירו לכם אותו לפני הקבורה. זה פשוט תהליך מפרך מדי.

יהודים תמיד יקברו ללא ארון (חוץ מחיילים ומי שבחר בקבורה אזרחית) – לא נכון

יהודים נקברים ללא ארון רק בשטח המוגדר ארץ ישראל המקראית. ולכן, יהודים המתגוררים בחו"ל (גם דתיים וחרדים) נקברים אך ורק בארון. ואגב, זה לא תקף רק מחוץ לגבולות הארץ. העיר אילת למשל לא נחשבת שטח ארץ ישראל המקראית, ולכן גם שם נקברים כל היהודים בארונות.

רכישת קבר היא עניין יקר – לא נכון

כל אדם שנפטר בישראל זכאי לקבורה בחינם (כולם! גם מי שאינו אזרח ישראל או אינו יהודי). הקבורה בחינם ניתנת בבית העלמין המשרת את מקום מגוריו של הנפטר ובשיטה שהוגדרה על ידי המדינה "בחינם". לפעמים המשפחות לא מרוצות מהפתרון של המדינה ובוחרות מרצונן לשלם עבור אופציה אחרת כמו שינוי של בית העלמין או שיטת הקבורה (למשל, מי שאיננו מוכן לקבור את יקירו בקבורת כוכים ומעוניין בקבורת שדה).

אסור לשיר או להשמיע מוסיקה בהלוויה – לא נכון

גם בבתי עלמין יהודיים מאפשרים כיום לשיר או להשמיע מוסיקה המתאימה לאירוע – בעיקר בתום הטקס הדתי. רק שימו לב שאתם מכבדים את סביבתכם ושומרים על ווליום נמוך. עוד דברים שאתם חופשיים לעשות בטקס, נשים יכולות להספיד. מי שלא רוצה קריעה בבגד לא חייב לבצעו. ניתן להביא כיסאות, הצללה ושתייה לנוכחים ואפילו להפריח בלונים או יונים. עוד אפשרויות הן להציב ספר זיכרון לשימוש המשתתפים ולהיעזר במנחה שילווה את הטקס – בין השאר דרך אתר עד עולם.

חייבים להקים קבר בתום 30 ימי האבל – לא נכון

נהוג להקים מצבה לאחר 30 ימי האבל, אבל זהו רק מנהג ולא הלכה. יש מי שנוהגים למהר ולהקים מצבה הרבה לפני 30 ימי האבל. לעומתם, ישנן קהילות שנוהגות להקים מצבה רק לקראת תום שנת האבל הראשונה.

לא משלמים על פינוי של נפטר מהבית – נכון

פטירה בבית יכולה להתרחש מכל מיני סיבות והיא אף הפכה לשכיחה יותר בשנים האחרונות מאחר ואנשים רבים הסובלים ממחלה סופנית מעדיפים כיום לעבור את ימיהם האחרונים בבית. סיבת הפטירה, עצובה ככל שתהיה, לא משנה את התהליך שבני המשפחה צריכים לעבור במצב כזה. ראשית, יש לפנות למד"א או לחברת אמבולנסים מורשית אחרת על מנת שסמכות רפואית כמו פראמדיק או רופא תכריז רשמית על הפטירה. אם מדובר בהוספיס בית, הרופא של ההוספיס יוכל לעשות זאת.

אדם אהוב נפטר (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

לאחר מכן תזדקקו לאישור שחרור לקבורה ממשטרת ישראל אותה יכול להנפיק חוקר מקרי מוות. ההמתנה עשויה להיות לא נעימה, אך לא ניתן להזיז את הגופה עד שלא ניתן האישור. בשלב האחרון של פינוי הנפטר, אין צורך להתקשר לאמבולנס פרטי ויש לפנות לחברה קדישא או למוקד 0120* מעבר לשעות הפעילות. שירות פינוי נפטרים, כמו כל השירותים האחרים בסעיף זה ניתנים בחינם. לא משלמים על פינוי של נפטר מהבית ואין צורך גם לשלם לאחר מכן על הוצאת רישיון קבורה מלשכות הבריאות של משרד הבריאות.

אין צורך לקבל החלטות לגבי קבורה לפני פטירה – לא נכון

ברגע אובדן של בן משפחה המצב הנפשי שלנו לא ממש מאפשר קבלת החלטות רציונליות, ואת הנפטר אי אפשר כמובן לשאול מה הוא או היא מעדיפים. יכול להיווצר מצב שלנפטר עצמו לא אכפת להיקבר בקבורה רווייה למשל, אך ילדיו משערים אחרת וישלמו על קבורה חלופית כסף רב. זה לא חייב להיות כך. ההמלצה הזאת נוגעת לכולם ובמיוחד לאנשים מבוגרים או אלו הסובלים ממחלה סופנית: הכינו הוראות לגבי הקבורה שלכם ואל תיתנו לבני משפחתכם להתלבט ולהתייסר ברגע הכי קשה בחייהם. שירות צוואת קבורה קיים בין השאר באתר עד עולם ויאפשר לכם גם לקבוע מה ייכתב על המצבה ואיך יתנהל הטקס.

רכישת חלקת קבר בחיים היא זולה יותר - נכון

המחירים לרכישת חלקת קבר לאדם בחיים הינם מפוקחים ורשומים. מנגד, אם אותו אדם כבר נפטר ובני משפחתו מעוניינים לקבור אותו בבית עלמין בעיר השונה ממקום מגוריו או בשיטת קבורה שונה מאלו המוצעות בחינם, הם יאלצו לשלם על זה כסף רב והרבה יותר מכפי שהיה משלם אותו אדם בחייו לו היה קונה חלקת קבר. היערכו מראש.

קבורה זוגית איננה מחייבת הסכמה – נכון

כידוע, בערים הגדולות מצופפים קבורה ומציעים למשפחות הנפטר לרכוש קבר זוגי שהוכן מראש לעניין או קבר מכפלה המצריך פתיחת קבר ישן והוספת נקבר נוסף מבני המשפחה (תחת תנאים מסוימים). שימו לב שקבורה זוגית איננה מחייבת הסכמה של אף אחד מהצדדים בעודם בחיים ובמקרים מסוימים אף עלולה לעורר סכסוך בין בני המשפחה הנותרים שלא בטוחים למשל אם אימא הייתה רוצה להיקבר עם אבא או להיפך. עוד סיבה חשובה להיערך עם שירות צוואת קבורה.

מודעת אבל נהוג להדפיס ומודעת ניחומים נהוג לפרסם בעיתון – לא נכון

באתר ההנצחה והזיכרון "עד עולם" ניתן לפרסם וליצור מודעות אבל וניחומים דיגיטליות בנוסף למודעה המודפסת. בניגוד למודעות אבל וניחומים מסורתיות, המודעות הדיגיטליות נשארות לנצח ומאפשרות לספר את עיקר סיפור חייהם של היקרים לנו ולהנציח אותם. מודעות האבל אף מפורסמות באתר החדשות N12, נכון למועד כתיבת שורות אלה, כך שהמידע מגיע לכמה שיותר אנשים ובאופן הכי מכובד שיש.