את ההשלכות הרחבות והמצערות של אירועי השבעה באוקטובר אנחנו עוד נרגיש, אבל מי שמתמודדים עם הטראומה מדי יום הם תושבי העוטף, שורדי מסיבת הנובה, אזרחים מרחבי הארץ וכמובן המילואמניקים שחוזרים משדה הקרב, חלקם אף לא יוצאים מפתח הבית.

בחצי השנה האחרונה כולנו עברנו טלטלות רבות, אבל עבורם זהו מאבק יומיומי, המקשה עליהם לחזור ולנהל מסלול חיים תקין, לרבות חזרה למקומות העבודה. בעמותת נט"ל, המטפלת בנפגעי טראומה על רקע לאומי, פותח בשנים האחרונות מודל מיוחד שמטרתו להעניק ליווי ואימון תעסוקתי לכל אלו שנושאים איתם את הטראומה ומתקשים לחזור אל מקומות העבודה שלהם. זאת במטרה למנוע נשירה של אנשים עקב פגיעה פיזית או נפשית, ממקומות העבודה שלהם בפרט וממעגל התעסוקה הרחב בכלל.

מעבר ליציבות הכלכלית שהיא מספקת, עבודה נושאת בתוכה משמעויות רבות ומסייעת לנו לנהל שגרת חיים תקינה. מנגד, היא עלולה להיות מאתגרת. עבור אלו השבים משדה הקרב או כאלו ששהו בלב האירועים של השבעה באוקטובר, היא מאתגרת כפליים. לחזרה לעבודה משמעות רבה, היא מסייעת לשמור על שיגרת החיים, על עשיה ומשמעות ועל יציבות כלכלית. אנשים השבים משדה הקרב יכולים להראות קשיים בריכוז, במצב הרוח, יכולים להיות מסוגרים יותר או קצרי רוח. מעסיקים רבים עשויים לפספס כי העובד שלהם, שזה עתה חזר מהמילואים, שרד את הנובה או סובל מחרדות עקב מתקפות הטילים, נושא בתוכו טראומה העלולה להקשות עליו לתפקד.

בעמותת נט"ל מבקשים לתת תשומת לב להשלכות ולסימנים שניתן לראות אצל העובד/ת עם שיבתם למקום העבודה: עצבנות ("פתיל קצר"), ירידה במוטיבציה, קושי בקבלת סמכות, דחיינות וקושי בתכנון וניהול משימות, כל אלה הן רק חלק מהתופעות שעלולות להופיע. ההמלצה למעסיקים היא לגלות גמישות, הבנה והכלה של המצב ולבצע התאמות עבור העובד בעת הצורך.

ליווי תעסוקתי בזמן מלחמה

"לפני שלוש שנים זיהינו את הצורך בליווי צמוד של נפגעי טראומה בדרך חזרה לתעסוקה וקיום שגרה תקינה" מספרת שקד אריאלי, מנהלת מחלקת פיתוח אישי וקריירה בנט"ל, על המודל לליווי תעסוקתי שפותח בעמותה. "הפניות מגיעות אלינו ממספר ערוצים: קו הסיוע של נט"ל, פסיכולוג או כל ארגון אחר שמלווה את המטופל ומזהה שיש לו צורך בליווי תעסוקתי. כאשר המטופל מגיע לנט"ל, אנו מבצעים עבורו התאמת מסלול לאימון תעסוקתי על פי הצרכים שלו.

שקד אריאלי (צילום: רן יחזקאל)
שקד אריאלי, מנהלת מחלקת פיתוח אישי וקריירה בנט"ל | צילום: רן יחזקאל

המודל פותח לפני שלוש שנים וכיום בעת המלחמה הוא מוכיח את יעילותו. "מעבר לקשיים היומיומיים שלהם, אזרחים ומילואמניקים רבים שחזרו אל ספסל הלימודים ואל מקומות העבודה נתקלו בקשיים שונים והיה צורך מיידי בהרחבת המענים של העמותה" אומרת אריאלי. "המודל התעסוקתי החדש נלמד כיום על ידי ארגונים שונים על מנת להנגישו לאזרחי ישראל. קיימנו הדרכות למשרדי ממשלה, חברות, עסקים והעברנו הלאה את הידע הרב שצברנו על ליווי תעסוקתי מודע טראומה. בנוסף, גם הענקנו לארגונים השונים כלים פרקטיים כיצד להחזיר את העובדים אל מקומות העבודה באופן מיטבי ככל הניתן. במקביל פנה אלינו ארגון ג'וינט תבת ויחד פיתחנו את התוכנית 'חוזרים למסלול' בשיתוף משרד הרווחה ומשרד העבודה, המיועדת לליווי תעסוקתי של פצועי המלחמה, פיזית ונפשית".

כיצד מתבצע תהליך הליווי התעסוקתי הלכה למעשה?

"לאחר מיפוי הצרכים והאתגרים האישיים, המטופל מתחיל אימון קריירה פרטני הכולל לרוב 10-12 מפגשים, בהם הוא מלווה כדי ליישם את המטרה התעסוקתית לשמה הגיע. במקביל עובדים על  חיזוק למיומנויות רכות שנפגעו בטראומה, כגון ניהול עצמי והתארגנות, וויסות רגשי, התמודדות עם קשיים במקום העבודה ועוד. בסיום האימון מקבל המטופל אפשרות לקבל ליווי של מנטור/ יועץ למשך חצי שנה עד שנה".

הליווי התעסוקתי בנט"ל כולל מעטפת רחבה, תומכת ומכילה, אך גם כזו המתחשבת בתסמיני הטראומה. "אם יש לנו מטופל שעובד בחברת סטארט אפ, שהיא כידוע מקום עבודה מאוד לחוץ, אז אנחנו מעדיפים שיעבוד בחצי משרה בחברת הייטק גמישה יותר וכזו שמכילה את המצב הנפשי בו הוא נמצא כי לחץ גדול מדי יקשה על המטופל ויעיק עליו" אומרת אריאלי ומדגישה: "חשוב להבין שאימון הקריירה של עמותת נט"ל הוא לא ייעוץ תעסוקתי. מדובר באימון מובנה, מוכוון תוצאות וממוקד, שנועד למיצוי הפוטנציאל האישי של המטופל ולחזק בו את ההבנה של מה הוא מסוגל לעשות, במטרה להוציא אותו מהקיפאון לתנועה בצורה הדרגתית".

"הדברים היחידים שעניינו אותי היו כסף וגלישה. לא הבנתי עד כמה עמוק אני מדחיק את הטראומה"

סיפורו של אורון חיים מעין הוא הוכחה להצלחתה של תכנית הליווי התעסוקתי של נט"ל. מעין, לוחם לשעבר בסיירת אגוז ומתמודד עם פוסט טראומה, מטופל בנט"ל מזה עשור. הוא מספר על תחילת תהליך הטיפול, שלדבריו לא כל כך עניין אותו:

אורן מעיין חיים - נטל (צילום: @hadariwallerstein)
אורן מעיין חיים | צילום: @hadariwallerstein

"פניתי לעמותת נט"ל אחרי השחרור מצה"ל בעצתה של אמו של חבר טוב. כמו כל בחור צעיר ומשוחרר טרי, הדברים היחידים שעניינו אותי היו להרוויח כסף ולגלוש בים, ולא הבנתי עד כמה עמוק אני מדחיק את הטראומה. גם במהלך לימודי התואר היו לי מספר קשיים, אבל הגלישה בים שמרה עליי מבחינה מנטלית ולא קישרתי אותם לטראומה שחוויתי בשירות הצבאי כלוחם".

אורון, שהחליט שטיפול אינו בשבילו, סיים תואר ראשון במדעי הים והתחתן, אבל הטראומה לא הרפתה ממנו והתפרצה בתקופה מאוד משמעותית בחיים שלו. רגע לפני שהיה מאוחר מדי, הוא החליט לחזור לטיפול בעמותת נט"ל. "אובדן שליטה, התקף זעם וחור בקיר גבס בצורת הרגל שלי הספיקו לאשתי, שהיום היא גרושתי, כדי להתעקש שאחזור לטיפול, וכך היה", הוא משתף בחוויה ומרחיב "כבר בשיחת הטלפון הראשונה עם המתנדב בקו הסיוע של נט"ל הרגשתי רגוע וטוב יותר. מאז אני מטופל בעמותה כבר עשור עם אותה המטפלת, שליוותה ועדיין מלווה אותי ברגעים הכי קשים. היא עזרה לי להבין קודם כל עם מה אני מתמודד ואיך אני צריך להתמודד עם זה. לא ידעתי בכלל מהי פוסט טראומה. לא הייתה מודעות לזה כמו שיש היום".

בזמן הטיפול, זיהתה המטפלת את הצורך של אורון בליווי תעסוקתי שיסייע לו לחזור לשגרה. באותם ימים, אורון היה בעליו של מתחם גלישה גדול ומצליח, אך ההתמודדות עם השלכות הטראומה מנעה ממנו לנהל את העסק כראוי. "הפוסט טראומה שלי הגיעה לשיאה בתהליך הגירושים שלי" אומר אורון ומרחיב "הייתי בדיכאון קליני והיה לי קשה להכיל את כל המצב הזה. המטפלת שלי זיהתה את זה מהר מאוד והפנתה אותי לליווי תעסוקתי. במפגשים חשבנו וכתבנו יחד מטרות וערכנו דמיון מודרך. כל מפגש עסק בפרקטיקה של איך להתנהל יותר טוב בעסק ולהתאים הכל לנכות שלי ולא להיפך. גם כשסגרתי את העסק, קיבלתי תמיכה מנט"ל לניהול נכון ומיטבי של כל התהליך".

עוד מספר אורון כי לאורך הדרך הציעה לו העמותה מגוון מענים ותוכניות שונות לטיפול, ומתייחס להימנעות שלו מפניה למשרד הביטחון לצורך הכרה בנכות שלו.

"הכרתי את איציק סעידיאן מקרוב. הוא היה מתאמן במועדון הגלישה שלי והיינו מנהלים שיחות כל הזמן. לפני המקרה המזעזע שלו, פחדתי להתמודד מול הוועדות של משרד הביטחון. חבל שהוא היה צריך לשרוף את עצמו כדי שנפגעי הטראומה יקבלו הכרה. והוא באמת הביא לשינוי. גם במקרה הזה עמותת נט"ל תמכו בי ועזרו לי להשיג הכרה רשמית אל מול המדינה ולקבל 30% נכות. בלעדיהם לא הייתי מסוגל לעבור את כל התהליך הבירוקרטי הזה. אני קורא לזה טיפול בהתאמה אישית, כשהעמותה דואגת שאקבל מה שאני צריך ובתנאי שאני רוצה בכך".

כמו לרבים נוספים, הליווי התעסוקתי בנט"ל סייע לאורון לחזור לשגרה תקינה וכיום הוא עובד בעמותת wave-ability לשילוב אנשים עם מוגבלות בחברה באמצעות הגלישה והים וגם פעיל בפרויקטים שונים לקידום המודעות לפוסט טראומה בקרב החברה הישראלית.

"אני רוצה לעודד מכאן את אחיי ואחיותיי הפוסט טראומתיים ולומר להם שיש גוף שעומד לצדם ויכול לעזור להם. אני באמת לא יודע איפה הייתי היום בלי עמותת נט"ל. עכשיו אני במקום הרבה יותר טוב ולא מרגיש שווה פחות מכל אחד אחר", הוא מסכם.

לטיפול נפשי לנפגעי טראומה על רקע מלחמה וטרור חייגו 24/7 - 1-800-363-363