בסוף פברואר הכריז צה"ל בהנחיית הדרג המדיני שאין מניעה ביטחונית לחזרתם של תושבים ל-18 יישובים בעוטף עזה. מאז נשמעו יותר מ-200 אזעקות בעקבות ירי חמאס מעזה, ממוצע של יותר מ-2 אזעקות ביום - רובן המוחלט ביישובי העוטף. אתמול (רביעי) נשמעו בשדרות 3 אזעקות בזמנים שונים, ורקטה פגעה ישירות בבניין בעיר.

המצב החמיר במיוחד אחרי תחילת המבצע ברפיח בשבוע שעבר. מאז שפלשו כוחות צה"ל לעיר נשמעו בממוצע יותר מ-7 אזעקות ביום בשטח ישראל - יותר מפי 3 מהממוצע בחודשים שלפני כן. היישובים שנשמעו בהם הכי הרבה אזעקות בשבוע האחרון היו שדרות וניר עם, עם ממוצע של אזעקה ליום. לאחר מכן כרם שלום, אשקלון ונתיב העשרה.

“אנחנו בשגרה יום-יומית של לחימה", מספר ל-N12 דורון שבתאי, תושב שדרות, כשברקע נשמעים הדי פיצוצים. "אנחנו שומעים כל היום אזעקות, סוללות התותחנים, צרורות ירי ופיצוצים שמרעידים את הבית. שדרות היא לא מקום שאפשר לגדל בו ילדים כרגע".

נזקי פגיעה ישירה בשדרות
נזקי הפגיעה הישירה בשדרות אתמול

שבתאי מוסיף: "זו לא באמת הייתה בחירה לחזור לשדרות. הפסיקו את מסגרות המפונים וביטלו את הוראת השיפוי - לא יכולנו להרשות לעצמנו כלכלית לא לחזור. אם היו נותנים לנו את האפשרות לא היינו חוזרים לעיר. החזירו אותנו בלי סיבה. שוב הפרו את החוזה החברתי עם תושבי העוטף".

תושבים נוספים בעיר הביעו זעם על המצב וחלקם הודיעו על כוונתם להשבית את הלימודים בעיר. "אין לנו תחושת מוגנות. ההחלטה לחזור לשדרות הייתה שגויה. זה לא מה שהממשלה הבטיחה לנו", סיפרה ל-N12 ענת גבאי, תושבת העיר, אחרי הפגיעה הישירה אתמול. "הם לא היו יכולים להבטיח שלא יהיו 'טפטופים', אבל זה כבר לא 'טפטופים' - אנחנו רואים את זה כבר כירי מסיבי. תחושת חוסר אונים". 

אזעקה בעוטף בזמן צעדה למען התיישבות בעזה (צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
אזעקה בדרום, "אין תחושת מוגנות" | צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים