נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הצהיר הלילה (בין רביעי לחמישי) כי אם ישראל תרחיב את הפעולה ברפיח, ארה"ב לא תספק לה פגזים ופצצות. בממשל האמריקני מנמקים זאת בכך שפצצות מארה"ב שימשו כביכול לתקיפות שבהן נהרגו אזרחים ברצועת עזה.ביידן הבהיר שארצו תמשיך לוודא שישראל תהיה מוגנת מתקיפות כמו מתקפת הטילים והכטב"מים של איראן, אבל בהצהרתו הדרמטית סימן גבול ברור לישראל מבחינת חופש הפעולה שלה.

עוד לפני הצהרת הנשיא, גורם בכיר בממשל ביידן, אישר לסוכנות הידיעות AP שארצות הברית עצרה משלוח של 3,500 פצצות לישראל: 1,800 פצצות במשקל 900 קילוגרם ועוד 1,700 במשקל 225. על פי הדיווח המשלוח נעצר בשל החשש של האמריקאים שהיה שימוש אפשרי בחימוש הזה בסביבה עירונית צפופה כמו רפיח ומקומות אחרים ברצועה. אולם נראה, לנוכח זה ששימוש כזה לא הפריע להם עד היום, שמדובר בעיקר בלחץ של הממשל על ישראל, אחרי התנגשויות רבות בין וושינגטון לירושלים.

במסגרת הסכמים בין המדינות, ארה"ב אמורה למכור לישראל בין השאר אלפי פצצות ועד 6,500 מערכות לדיוק פצצות מסוג JDAM, שעל פי הדיווחים גם האספקה הזו מעוכבת על ידי הממשל האמריקאי, כדי להפעיל לחץ על ישראל.

תקיפת צהל ברפיח (צילום: AFP via Getty Images)
צילום: AFP via Getty Images

זאת לא הפעם הראשונה שהממשל האמריקאי מעכב אספקה של נשק לישראל, בעשורים האחרונים היו לא מעט אירועים כאלה. אבל במערכת הביטחון אומרים שמדובר באירוע "לא טוב" שיכול להוביל למהלכים נוספים מהסוג הזה.

האמריקאים לא הסתירו את ההתנגדות שלהם לפעולה צבאית בהיקף מלא ברפיח, ולחצו על ישראל לבצע פעולה מוגבלת, כמו זו שאנו רואים בשלב הזה של המבצע ברפיח. בארה"ב מעריכים שהפעולה ברפיח לא תקדם את ישראל מבחינת מטרות המלחמה שלה, כולל בנושא החטופים, ושפעולה זו רק תסבך את המצב בין השאר עם המצרים.

בעקבות מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר והיקף האבדות והנזק, ישראל יצאה למלחמה בעצימות גבוהה מאוד ובחודשים הראשונים, הוטלו היקפי חימוש חסרי תקדים והושמדו עשרות אלפי מטרות. צריכת החימוש של צה"ל, בדגש על אוויר, ארטילריה וטנקים הייתה אדירה.

זה מה שהביא להיקף נמוך של נפגעים בצה"ל ביחס לגודל התמרון הקרקעי ולהישגים טובים. אבל צריך גם לומר שהייתה שם בזבזנות בחלק מהתחומים. במקביל למלחמה בעזה צה"ל נכנס גם ללחימה בצפון, מול חיזבאללה, והיה צריך לשמור על היקפי חימוש גדולים כדי להתמודד עם מגוון התרחישים שיכולים להתפתח שם. חלק מהכוחות שפעלו בעזה, הרגישו את הירידה בהיקף החימוש במסגרת של "כלכלת החימושים" של צה"ל.

כבר מההתחלה ארה"ב שלחה לישראל כמות אדירה של אמל"ח וציוד צבאי על גבי למעלה מ-350 מטוסי תובלה וכ-60 ספינות. נכון להיום ברוב המכריע של סוגי החימוש מילאו את המחסנים מחדש ואף מעבר.

הכנות מטוסי הקרב (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

בנוסף לזה, האמריקאים כזכור אישרו סיוע של מיליארדי דולרים שנועדו גם לרכש של חימושים שיגיעו בקרוב. כך שלמעט דברים מאוד ספציפיים, שמטבע הדברים לא ניתן לפרט, לא קיים מחסור של חימושים בצה"ל, גם ביחס לתרחישים עתידיים. אבל זה יכול להשתנות אם המלחמה בעזה תתעצם שוב וישראל תחליט לפעול גם בלבנון. במקרה הזה, ישראל זקוקה לכל חימוש אמריקאי שניתן לספק.