לא פחות מ-170 בתים במטולה נפגעו מאז תחילת המלחמה מטילי הנ"ט והרקטות של חיזבאללה. 10 אחוז מהם באופן קשה, המצריך הריסה ובנייה מחדש. היישוב נכתש על ידי חיזבאללה, כשמעבר לבתים יש נזק כבד לתשתיות, לחשמל, לכבישים - כולל מטנקים ונגמ"שים של צה"ל.

על חזרת תושבים בכלל אין מה לדבר. כמעט שמונה חודשים של מלחמה והמצב שם, כמו גם ביישובים נוספים הולך ומחמיר מבלי שצה"ל מצליח לספק את הפתרון. בצד השני של הגבול, בלבנון, הנזק חלקי בלבד והתושבים שם ממשיכים בשגרה שלהם. תושבי הצפון זועמים על המצב שלהם, בזמן שבביירות שם יושב נסראללה, החיים נמשכים כרגיל.

מטולה, מאי 2024 (צילום: פרטי)
צילום: פרטי
מטולה, מאי 2024 (צילום: פרטי)
ההרס בגגות הבתים במטולה | צילום: פרטי

"המצב נראה בדיוק כמו שזה נשמע כשמדברים על כל ההרס", אומרת ליאת כהן רביב, תושבת מטולה וחברת צוות חירום יישובי, מהבודדים שנמצאים שם. היא מסבירה שבגלל תוואי הגבול באזור מטולה: "72 אחוז מהגדר שלנו לכיוון לבנון. זה בניגוד למקומות אחרים שם צד אחד פונה ללבנון, אצלנו הגדר עוטפת את הישוב ולכן יש הרבה מאוד בתים שחשופים לקו ראשון, והמספרים כל כך גבוהים. כל השכונות שלנו שגובלות בעדייסה, בכפר כילא, הם מורידים משם בית אחרי בית וממש טוחנים את הישוב".

כ-35 אחוז מבתי מטולה נפגעו ורבים מהם נהרסו כליל. המשמעות של זה, היא שגם אם יגידו לתושבים שהם יכולים לחזור מחר בבוקר, לא יהיה להם לאן והשיקום צפוי להימשך שנה וגם יותר מהרגע שתפסיק האש. "צריך להגיד, זה לא רק הבתים. זה כל התשתיות. הכבישים שלנו מחורצים לגמרי מהזחלים של הטנקים, אין אצלנו תמרור אחד שעומד, אין תאורת רחוב, המדרכות מפורקות. זה נראה לא טוב. מי שרוצה לצלם סרט זומבים מוזמן למטולה כי ככה זה נראה".

מטולה, מאי 2024 (צילום: פרטי)
הרס בתוך בית שנפגע במטולה | צילום: פרטי
מטולה, מאי 2024 (צילום: פרטי)
גם כשתיפסק האש, יידרש שיקום תשתיות נרחב | צילום: פרטי

ובעוד שזה המצב בצד הישראלי של הגדר, בלבנון הסיפור שונה לגמרי. כשאני שואל את ליאת מה היא רואה מעבר לגבול ועד כמה הנזק שם כבד מהתקיפות של צה"ל, היא עונה: "לא ממש". ואז מוסיפה: "זה אפילו מעצבן אותנו קצת, המצב הזה. ההיגיון של חיזבאללה זה לפוצץ, לחסל, להרוג ולפגוע. שכל ירי נ"ט יתועד. הצד שלנו עסוק בלהגן. אז כן, מורידים שם בית שירו ממנו, אבל גם זה לסירוגין".

תושבי הצפון זועמים על התגובות של צה"ל אחרי כמעט שמונה חודשים של אש שגרמה להרוגים, פצועים והרבה מאוד נזק. והם גם טוענים שצה"ל לא מקפיד להגיב לכל אירוע וירי מצד חיזבאללה. התחושות שלהם מקבלות חיזוק מבכיר בפיקוד הצפון, שאמר ל-mako: "יש כאן משוואה מאוד ברורה שאנחנו מקפידים עליה. אבל בסוף אנחנו לא ארגון טרור וחשוב להבין את זה. במקרים שיש ספק לבלתי מעורבים לא יהיה ירי ותקיפה, או כשאין ודאות ביחס למשתנים אחרים, שלא ניתן לפרט לגביהם".

מטולה, מאי 2024 (צילום: פרטי)
להרס התשתיות גורמת גם תנועת הטנקים הרבה ביישוב | צילום: פרטי

בשבוע שעבר חשפנו ב-mako שצהל עקב אחרי בלון התצפית שנפגע מטיל חיזבאללה ועף לכיוון לבנון, שם נחת סמוך לכפר רמיש. למרות שצה"ל עקב אחרי הבלון וצפה במקום הנחיתה שלו, ובפעילים של חיזבאללה שתפסו אותו, הוחלט שלא לתקוף את מקום הנפילה.

אחד ממפקדי החטיבות בגזרה אמר בשיחה עם לוחמים שהחלטה התקבלה בגלל חשד שיש בין פעילי חיזבאללה גם בלתי מעורבים. מפקדים וחיילים שהיו בשיחה לא קיבלו את זה, ויצאו משם בתחושות קשות מאוד בדבר ההרתעה והתגובה של צה"ל בצפון. מפקדים במילואים בפיקוד הצפון טוענים שגם במקרה של חדירת רחפנים וכטב"מים, לא תמיד ניתן אישור לירי, למרות זיהוי.

בעוד שיישובי הצפון נכתשים, הכפרים בלבנון די שלמים ועל תקיפות בביירות בכלל אין מה לדבר גם כיום. "אם יש אסטרטגיה והיגיון מאחורי ההתנהלות של צה"ל ומדינת ישראל, אני חושבת שבשלב הזה צריך לחלוק את זה עם האזרחים. בלי שזה יפגע בצה"ל כמובן", אמרה ליאת. "תתנו איזה הסבר לאנשים, למה הבתים שלנו מפורקים ואנחנו צריכים להמתין בסבלנות עד שישקע האבק".