השבוע הודיע בית החולים בילינסון בפתח תקווה על יוזמה חדשה, במסגרתה, הורים בלידת פונדקאות, יוכלו לראשונה להתאשפז במחלקת יולדות, כשאחד מבני הזוג יוכל להתאשפז במחלקה, השני יוגדר כמלווה והאם הפונדקית היולדת, תתאשפז במחלקת נשים. 

זוגות רבים העוברים תהליך פונדקאות, יודעים מראש עד כמה מדובר על הליך מורכב, הן אופרטיבית - בכל הנוגע לבדיקות, אשפוזים ומעקב לאורך ההיריון, והן רגשית, כשהשעות הראשונות לאחר הלידה הוכחו כקריטיות להיקשרות בין ההורה לתינוק, והם על אף היותם ההורים - אינם רשאים להתאשפז בבית החולים. היוזמה מאפשרת לראשונה היקשרות ראשונית טבעית בין ההורים לתינוק, ובנוסף, מציעה להורים מעטפת ליווי ותמיכה הכוללת הדרכות בנושא הורות וטיפול בתינוק בימיו הראשונים.

"הפרוגרס במיטבו"

לאחר הודעת בית החולים, התעוררה מיני סערת רשת על ההחלטה שתאפשר גם לזוגות גאים העוברים תהליך פונדקאות לשהות במחלקת היולדות בבית החולים. בין התגובות עלה גם סרטון של דנה ורון הטוענת כי "לאפשר אשפוז לגברים בתוך מחלקת יולדת זה עוד שלב בדרך לנגיסה הגסה המבקשת לטשטש בין המינים ועל הדרך לרמוס את זכויותיהן של הנשים, שנכון להיום הן היחידות ללדת. יש להשאיר את מחלקת היולדות - ליולדות".

וציוץ נוסף בטוויטר שגרם לסערה תקשורתית ובו נכתב: "בית החולים בילינסון הזיה. בני זוג חד מיניים (גברים) לאחר לידת התינוק/ת מאם פונדקאית, האם הפונדקאית תאושפז במחלקת נשים. ואחד מהגברים יאושפז במחלקת לידה נשים. אז כשמדברים על זכויות נשים, תזכרו שנשים הן אחרי לידה אמיתית, ולחלק מהן יהיה קשה להיות במחלקת לידה עם גברים. הפרוגרס במיטבו". 

אך האם ההחלטה באמת תשפיע על נשים יולדות במחלקת היולדות? גורם בכיר בבית החולים בילינסון מסביר: "האמא הפונדקאית מופנית למחלקת נשים כיוון שאין מה לאשפז אותה במחלקת יולדות ללא ילד, ויש כאן מעמסה רגשית. כשהאם הפונדקאית במחלקת הנשים - נוצר מצב שהתינוק נשאר לבד כי ההורים שלו לא מאושפזים בבית החולים. אישה שלקחה פונדקאית מתאשפזת במחלקת יולדות, וכעת נותנים את האפשרות הזו גם לגבר, וזאת באופן שלא יפגע בציבור היולדות אבל יאפשר לו ללמוד להיקשר לתינוק ולטפל בו בטרם ישתחרר". עוד הוא מדגיש כי "גברים בהליך פונדקאות יקבלו חדר לבד כדי לא לפגוע בפרטיות של אף אחת. הוא יהיה בתנאים של ביות מלא עם התינוק, מבלי להגיע למצב שהתינוק נשאר לבד".

"גישה שווה לפונדקאות בישראל"

בפברואר 2020 קבע פה אחד הרכב של חמישה שופטים בראשות הנשיאה אסתר חיות כי יש להרחיב את הסדר הפונדקאות בישראל גם לזוגות בני אותו המין ולגברים יחידים. בית המשפט נתן למדינה פרק זמן של שנה לתקן את הוראות החוק, אך המדינה ביקשה ארכה נוספת לחקיקה בגלל שנת הקורונה. בג"צ אישר כי יש לשנות את התקנות ולפתוח את האפשרות לציבור כולו. לפני כשנה, שר הבריאות לשעבר, ניצן הורוביץ, הוביל לכך שגם הומואים, גברים יחידניים וטרנסג'נדרים יוכלו לגשת להליך פונדקאות בישראל. "נאפשר לגברים יחידניים, טרנסג'נדרים, אבות לעתיד, לזוגות הומואים, ובעצם לכל אדם בישראל - גישה שווה לפונדקאות בישראל", הודיע הורוביץ בינואר 2022. בבית החולים בילינסון מתקיימות בסך הכול כ-5 לידות פונדקאות בשנה, ועד כה, רק לידת פונדקאות אחת של זוג גאה.

ממשרד הבריאות נמסר: "הוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים אישרה 138 בקשות להליך פונדקאות בשנת 2022. מתוכן, היו 75 לידות. מתוך הבקשות שאושרו בשנה זו, אושרו ל-25 זוגות גברים להתחיל בתהליך, לא היו לידות. מדיווחים שהתקבלו השנה, מתחילת שנת 2023 ועד אתמול (7.6.23), אושרו 67 בקשות, מתוכן 18 של זוגות גברים. לחמישה זוגות גברים נולד ילד".
מבית החולים נמסר בתגובה: "בית החולים בילינסון קשוב ונותן מענה לכלל המטופלים על מגוון הצרכים המתבקשים. לצד זה בית החולים מקפיד על שמירת פרטיות מטופליו ומטופלותיו וימשיך להעניק את אותם תנאי אשפוז מכבדים כפי שהיו נהוגים עד כה".