בשנים האחרונות הדיון העתיק על מה עדיף להיות, שכיר או עצמאי חזר לכותרות, בין היתר בזכות כוכבת הרשת ליבנת אורנובסקי שהעידה ש"אין לה חברות שכירות". ליבנת מנסה לעודד את הקהל שלה להקים עסק עצמאי, אבל האמת היא שישראל גם ככה נחשבת למדינה יזמית, ככה שאפשר להגיד שהיא משכנעת את המשוכנעים.

רבים מאתנו חולמים להיות הבוסים של עצמנו, לנהל את הלו"ז שלנו בלי לתת דין וחשבון לאף אחד ולקצור לבד את הפירות כשמצליחים בגדול. אבל יש פער בין המציאות לחלום - ובמציאות, חיי העצמאות כרוכים בלא מעט אתגרים: אחריות עצומה, חוסר ודאות ולקיחת סיכונים בלתי פוסקת.

אם חשבתם שלצאת לעצמאות ולאחר מכן לחזור להיות שכירים זו הודאה בתבוסה, תחשבו שנית. לחיי השכירות היתרונות שלהם, ולפעמים הם רבים יותר מהחסרונות, כמו שמודגם בסיפוריהם של ארבעת היזמים הבאים, שהחליטו לנטוש את חיי העצמאות לטובת משרות כשכירים.

הקרבה גדולה

"זה שילוב של טיפשות נעורים והזדמנות פז" - כך מתאר את היציאה לעצמאות מישל חייט, שהקים, יזם וניהל שתי חברות בעברו, Ludius Media ו-Moments. "כשאתה בלי אחריות של משפחה, ילדים ומשכנתה, ההזדמנויות יותר קוסמות. החלטנו לנצל אותן, והיה לנו חתיכת מסע".

חייט ושותפו עבדו בצוותים מקבילים, ומעמיתים לעבודה הפכו לחברים ואז גם לשותפים עסקיים. הג'וק היזמי נתן את הפוש הראשוני, והשניים יצאו לדרך בכל הכוח. עם זאת, החיים כעצמאיים מביאים איתם גם אתגרים - והמרכזי שבהם הוא התמודדות עם החיים ללא ודאות של הכנסה שוטפת. "יש הקרבה גדולה מאוד בתקופה הראשונה אחרי שיוצאים לעצמאות", מספר חייט. "כדי לממש את החלום היד נכנסת לכיס לא מעט. זה כמו תינוק - לא תעשה הכול בשביל הילד שלך? קושי נוסף הוא העובדה שהכול פתוח: לראות כל דבר כהזדמנות יכול דווקא להיות בעוכריך. צריך לדעת להתמקד, ואם אתה לא מסוגל, אתה בבעיה".

כיום חייט כבר לא עובד כעצמאי, אלא כראש צוות שיווק מוצר (Product Marketing Team Leader) בחברת הספורט-טק Sports WSC. "בסופו של יום, הדרך העצמאית שלי הגיעה לאקורד סיום בשני העסקים שהיו לי: האחד נגמר בגלל תנאי השוק, והשני מפני שנגמרו לנו המשאבים ולא מצאנו משקיע", הוא מספר. "לסגור עסק זה קשה וכרוך בעומס נפשי גדול. בשביל לקום ולעשות את זה שוב צריך הרבה אנרגיות, ונכון לכרגע הן נגמרו לי. הרוח היזמית עדיין נושבת בתוכי, אבל כדי לחזור להיות עצמאי צריך לטעון את הבטרייה ולהגיע הכי חזק שאפשר, אחרת זה חסר סיכוי מלכתחילה".

אתה רואה את עצמך עושה את זה שוב בעתיד?

"האמת, לא יודע. יש סיכוי שכן. כיום אני עובד ב-WSC Sports ובעולמות הסטארטאפים, והמקום שלי בחברה הוא מאוד מאפשר, אני מרגיש כמו יזם בתוך הארגון ואני מודה על כך. אבל ברגע שנפתח המקום של היזמות במוח, הוא תמיד יישאר שם ואני מניח שבעתיד יקרוץ לי לחזור למודל עצמאי כזה או אחר".

"בחרתי במשפחה - ובעיני זו הייתה בחירה קלה"

שחר סורק, כיום סמנכ"ל שיווק בחברת אוברוולף (Overwolf), מעיד שתמיד היה עצמאי: "בכל תחום בו עבדתי - כשפתחתי מועדונים לאמנויות לחימה, כשהיית שחקן ומפיק, וגם כשפתחתי חברות משלי כיזם בעולמות הגיימינג וההייטק. זה מגיע אצלי מהמקום של 'מה בא לי לעשות בעולם עכשיו?', ועם זה אני רץ".

סורק החל לחשוב מחדש על דרכו כעצמאי לפני עשור, כשהפך לאב. "השילוב של העצמאות והילדים גבה ממני מחיר גבוה, במיוחד מפני שהבטחתי לעצמי להיות שותף מלא בתהליך הגידול שלהם. לשלם מחיר כלשהו זה תמיד חלק מלהיות עצמאי, ולרוב המחיר הזה קשור למערכות יחסים. עבורי, הקונפליקט בין החזון העסקי לבין הנוכחות שאשתי והילדים דורשים כחלק מהתהליך הנפלא של התפתחות התא המשפחתי הסתיים בכך שבחרתי במשפחה. בעיני זו בחירה קלה, למרות שלא כולם יסכימו איתי".

המשקיעים כבר דפקו על דלתו כדי להשקיע ברעיון הבא שלו לעסק, אבל לסורק היה ברור שהגיע הרגע לעשות שינוי מהותי בחייו. הוא החל לעבוד עם חברת אוברוולף כיועץ עצמאי, ולאחר שהכיר את החברה ואת ההנהלה שלה מקרוב אך מבחוץ, הבין שלהפוך לשכיר עבורה זה הצעד הנכון עבורו: "גם בזכות החזון הבינלאומי, גם בזכות הביזנס שכגיימר אני מתחבר אליו מאוד, ובמיוחד כי הבנתי שגם כשכיר זה תפקיד שבו אוכל להוביל אנשים ולהתמקצע באופן אישי. אילולא היה מדובר באוברוולף, אני בספק אם הייתי חוזר להיות שכיר".

אתה מתגעגע לחיים כעצמאי?

"בעבודה שלי היום בחברה יש המון עצמאות - אני קורא לזה עצמאות בתוך שכירות. אני מרגיש כמו יזם קטן בתוך חברה מדהימה ובעלת חזון עוד יותר גדול. נכון לכרגע אני לא מתגעגע לחזור להיות עצמאי. הרעב היזמי שלי מקבל שובע גדול ומטופל באופן אבסולוטי במסגרת המיוחדת שלי בתוך החברה. זו זכות גדולה שאין לכל אחד בתחומו ואני מודה על כך כל יום".

למי לדעתך כדאי להיות עצמאי, ולמי כדאי להישאר שכיר?

"מי שמתפקד טוב בסביבה מלאת שינויים וחוסר ודאות, ושיש לו רעיונות משלו ותשוקה להשפיע על העתיד - שירוץ להיות עצמאי. יש סוג של תיאבון לסיכון אצל עצמאים, הם חיים בשלום עם לקיחת סיכונים. לעומת זאת, מי שצריך ביטחון, מסגרת, עבודת צוות, הרגשה של להיות ביחד תחת חוקים, שיהיה שכיר".

שחר סורק (צילום: תום סיימון)
שחר סורק | צילום: תום סיימון

"גיליתי שאני אוהב מסגרות וחייב אותן"

לצאת לעצמאות היה חלום ילדות של אופיר חצור, סמנכ"ל מכירות בכיר באירופה, המזרח התיכון ואפריקה של חברת ווקמי (WalkMe). "עם השנים החלום התחדד, להקים חברת סטארטאפ", הוא מספר. "החדשנות והיצירה מאוד קסמו לי, נהניתי מהאפשרויות שבעצמאות, מהיותי אדון לעצמי ומתחושת החופש היצירתי".

מה גרם לך לרצות לחזור להיות שכיר?

"ההתנהלות הכלכלית כעצמאי וההתמודדות עם חוסר הוודאות הן מורכבות. בנוסף, גיליתי שאני אוהב מסגרות וחייב אותן - אני במיטבי בתוך הרגשת הביטחון שמייצרת המסגרת".

למרות ההחלטה לפרוש מהדרך העצמאית, חצור מאמין כי מי שגן העצמאות זורם בדמם לא יוכלו להיות שכירים לנצח. "משהו בנפשם פשוט מושך אותם לבחור במקצועות עצמאיים או לפתוח מיזמים משלהם. אבל היום גם לא צריך לבחור, אפשר לשלב. עולם העבודה המודרני מציע עוד אפשרויות חוץ מלהיות רק שכיר או רק עצמאי".

למה אתה הכי מתגעגע בעצמאות?

"להקמה של מיזם חדש - האינטנסיביות, הלמידה, היצירתיות שנדרשת כדי להתגבר על המכשולים שבדרך. אני גם חושב שבעתיד יש סיכוי שאחזור להיות עצמאי. זה בא אצלי בגלים. עכשיו אני שכיר, אבל העתיד יביא עמו אפשרויות חדשות ואחרות".

אופיר חצור
אופיר חצור

"בכל אדם קיים זרע יזמות - זו רק שאלה של לקיחת סיכונים"

דורון דוידסון, מנכ"ל סייברפרוף (CyberProof) ישראל, עשה דרך מעניינת במיוחד: הוא הקים חברה משלו - וכשהיא נרכשה על ידי חברה אחרת, הפך לשכיר בזו הרוכשת. "את SecBi הקמתי לפני עשר שנים עם שני קולגות מעבודתי ב-Security RSA, אחרי 15 שנים בחברות טכנולוגיה אחרות", הוא מספר. "בכל החברות האלו הובלתי פרויקטים טכנולוגיים חדשניים, ורציתי להתנסות באיזשהו שלב בהקמת סטארטאפ בעצמי. אחרי 8 שנים של ניהול שירותי אבטחת מידע, חשבתי שזו הזדמנות טובה".

מה היה הקושי הגדול ביותר שלך בתור עצמאי?

"האחריות לוודא שבכל יום יש לצוות על מה לעבוד, ושיש להם מוטיבציה להצליח ואמונה בפרויקט ובחברה. האחריות לגייס כספים כדי לוודא שיש איך לשלם משכורות. האחריות למצוא לקוחות ראשוניים שינסו את הטכנולוגיה. האחריות להקים מערך מכירות שממשיך את התהליך. והכי חשוב, האחריות להמשיך כל הזמן, גם כשמצליחים וגם כשנכשלים".

וממה נהנית?

"נהניתי מהסיפוק של למצוא עובדים שמאמינים בפרויקט. הסיפוק של לראות את הפרויקט הופך למציאות, למכור ללקוח הראשון, ואז להגיע לאלפי לקוחות. ולבסוף, הסיפוק של למכור את החברה לחברה גדולה יותר".

לאחר ש-SecBi נרכשה על ידי LogPoint, דוידסון לא ויתר על מעורבתו בה אלא חזר להיות שכיר בחברה הרוכשת. "זה היה שינוי מרענן להגיע לחברה שוב מזווית אחרת, כשיש לי רעיון חדשני למוצר או לשירות, ויש את המשאבים כדי לנסות ולהוציא את הפרויקט לפועל ללא הצורך למצוא משקיע חיצוני", הוא נזכר.

בעיניך, למי מתאימים חיי העצמאות?

"אני מאמין שבכל אדם קיים זרע יזמות. זו רק שאלה של האם הוא אוהב לקחת סיכונים ושל כמה קשה הוא מוכן לעבוד כדי להוציא את הפרויקט לפועל".

אתה חושב שתחזור להיות עצמאי בעתיד?

"מאוד אהבתי את תהליך ההקמה והניהול של הסטארטאפ, הוא היה מאוד מספק. עם זאת, היום אני מנהל את אופרציית הסייבר של CyberProof, חברת מוצר ושירותי סייבר שמחדשת כל הזמן ועובדת עם סטרטאפים וטכנולוגיות חדשות כדי להביא ללקוחות את שירות הסייבר הטוב ביותר. ככה יוצא לי להמשיך לחדש ולהתחדש, ללמוד ולהתפתח - ועם פחות צורך להשיג השקעות. אני לא מבטל את האופציה של לחזור להיות עצמאי, אבל לפעמים אפשר ליהנות מהיתרונות גם כשכיר".