מסוקו של נשיא איראן אבראהים ראיסי התרסק היום (ראשון) בצפון המדינה, סמוך לגבול עם אזרבייג'ן. גורם איראני רשמי אישר כי יש חשש לחייו ולחיי שר החוץ שלו חוסיין אמיר עבדוללהיאן בעקבות האירוע. ראיסי, איש איסלאם קיצוני שהוביל בעבר את מערכת המשפט של איראן, הואשם כי תחת ידיו הוצאו להורג המוני מתנגדי משטר. הוא נחשב לבן טיפוחיו של המנהיג העליון של איראן עלי ח'אמנאי בן ה-85 ופרשנים תיארו אותו בעבר כ"יורשו המועדף".

איברהים ראיסי, מועמד לנשיאות אירן, בעימות פומבי (צילום: רויטרס)
איש דת קיצוני ואכזר, אבראהים ראיסי | צילום: רויטרס

אברהים ראיסי אל-סעדתי נולד למשפחה דתית בעיר משהד ב-14 בדצמבר 1960, שבה גם גדל. ב-1975 הוא החל את לימודיו במדרשה בעיר קום, ורכש את השכלתו מצד אנשי הדת הבולטים ביותר של איראן, שנים ספורות לפני המהפכה האיסלאמית. הוא השתתף באופן פעיל באירועים בשנים 1979-1978 שהביאו לסילוק השאה מוחמד רזא פהלווי לגלות. לאחר המהפכה, התקדם במהירות בשורות המשטר ומערכת המשפט.

הקצב ששלח אלפים להוצאה להורג

בשנות השמונים והתשעים שימש ראיסי כתובע וכסגן התובע של טהראן. ב-1988, כשהיה סגן התובע הכללי של טהראן, ראיסי היה מעורב באחת הפרשיות העקובות מדם בתולדות הרפובליקה האיסלאמית. הוא ישב בוועדה בת ארבעה אנשים ששלחה כ-5,000 מתנגדי משטר כלואים למותם, כך לפי אמנסטי אינטרנשיונל, ארגון משמר זכויות האדם וארגונים נוספים. לפי ארגוני זכויות אדם וקרובי משפחה של הקורבנות, רבים הוצאו להורג בכלא למרות שלא נידונו למוות.

איברהים ראיסי, מועמד לנשיאות אירן, מצביע (צילום: AP)
אלפי אנשים הוצאו להורג במשמרתו, אבראהים ראיסי | צילום: AP

בשנים 2014-2004 שימש ראיסי כסגן הראשון לנשיא בית המשפט העליון של איראן. ב-2014, מונה לתובע הכללי של איראן, תפקיד בו החזיק עד 2016, כאשר התפטר על מנת לשמש כיו"ר אסתאן-י קודס-י ראזאווי – קרן דתית בשווי מיליארדי דולרים שנשלטת בידי ח'אמנאי ונחשבת לאחד ממקורות העושר שלו. בהמשך, שימש כראש הרשות השופטת באיראן ונחשב לשופט קשוח שפיקח על הוצאות להורג והיה מעורב בשורה ארוכה של הפרות זכויות אדם. מאוחר יותר, מונה גם לסגן יו"ר מועצת המומחים האיראנית, גוף שתפקידו להציע מחליף למנהיג העליון חמינאי אחרי מותו.

ב-2019 הטיל משרד האוצר של ארה"ב, תחת ממשלו של טראמפ, סנקציות על ראיסי בגין "ניהולו האדמיניסטרטיבי של הוצאות להורג של קטינים בעת ביצוע הפשע, וכמו כן עינויים, עונשים ויחס אכזריים, לא הומאניים ומשפילים כלפי אסירים באיראן". משרד האוצר גם ציין את כהונתו במשרד התובע של טהראן, וגם כי הוא היה מעורב בדיכוי האלים של הפגנות התנועה הירוקה ב-2009, לאחר בחירתו מחדש השנויה במחלוקת של מחמוד אחמדינג'אד.

החמיר את חוקי המוסר והכשיל את שיחות הגרעין

ראיסי התמודד לראשונה לנשיאות ב-2017, כנציג של מפלגת חזית המהפכה האיסלאמית, אך הפסיד לחסן רוחאני. ב-2021 התמודד בשנית וניצח לאחר שזכה ב-62% מהקולות. בעימותי הטלוויזיה לפני היבחרו חשפו יריביו את העובדה שכלל לא סיים את בית הספר העממי, אבל ראיסי התמקד בהבטחות למיגור השחיתות בממשל בניסיון לשוות לעצמו חזות של אופוזיציונר.

מאז נכנס לתפקיד הורה ראיסי להחמיר את חוקי המוסר, פיקח על דיכוי עקוב מדם של הפגנות נגד המשטר, והערים דרישות וקשיים בשיחות הגרעין עם המעצמות. בתקופתו, איראן העשירה אורניום כמעט ברמה הנחוצה לנשק גרעיני והקשתה על פיקוח בין-לאומי. היא חימשה את רוסיה במלחמתה באוקראינה, וכן פתחה במתקפת כטב"מים וטילים מסיבית על ישראל. בנוסף, היא המשיכה לחמש קבוצות פרוקסי וארגוני טרור ברחבי מזרח התיכון, כמו המורדים החות'ים בתימן וחיזבאללה בלבנון.

השבחים לחמאס והאיומים על "האויב הציוני"

ראיסי נחשב לאויב מר של ישראל ובעבר מסרה לשכתו כי איראן שלו תהיה מוכנה לכונן קשרים עם כל מדינות העולם למעט ישראל. ב-8 באוקטובר שיבח ראיסי את ארגון הטרור חמאס בשיחה עם מנהיג ארגון הטרור איסמעיל הנייה. הוא הגדיר את מתקפת הפתע כ"ניצחון" והדגיש את תמיכת איראן ב"התנגדות" ובעם הפלסטיני. בחודש ינואר קרא בוועדה הבין-לאומית לאחדות איסלאמית להשמדת "האויב הציוני" והצהיר כי "סופה של ישראל הוא בלתי נמנע ואנחנו מאמינים בכך. נורמליזציה לא מביאה ביטחון ושלום".

לראיסי עבר עשיר ומפוקפק במערכת המשפט באיראן, והוא נחשב במשך שנים לדמות שנואה בעקבות ההוצאות הרבות להורג עליהן הורה לאחר המהפכה האיסלאמית ומלחמת איראן-עיראק, מתוקף תפקידו כתובע הכללי. על פי ההערכות, חתם על הוצאתם להורג של לפחות 5,000 תומכי אופוזיציה, מה שהקנה לו את הכינוי "התליין מטהרן". הוא עצמו מעולם לא הודה בכך בפומבי.

"הביט ופיקח על איך שמצליפים בי"

כדי להמחיש את הפשעים שביצע ראיסי כחוקר וכשופט, די להקשיב לעדויות של קורבנותיו, אלה שנותרו בחיים. "הם התחילו להכות אותי עם חוטי חשמל", סיפרה אסירה שעונתה בהוראת ראיסי. "הוא נכח בכל העינויים, הביט ופיקח על איך שמכים אותי ומצליפים בי. בזמנו, לא הכרתי אותו. אך לאחר תקופה התוודעתי אליו דרך מכתבים של האסירים, ולכך שמדובר בתובע הכללי איבראהים ראיסי".

נשיא אירן הנבחר (צילום: חדשות 12)
ראיסי עם אנשי חיזבאללה בגבול לבנון | צילום: חדשות 12
נשיא אירן הנבחר (צילום: חדשות 12)
ראיסי עם אנשי חיזבאללה בגבול לבנון | צילום: חדשות 12

רבים מהאסירים הפוליטיים שנמלטו מאיראן מספרים שנתקלו בראיסי בכלא "אווין", הידוע לשמצה, שם רוכזו עשרות אלפי מתנגדים למשטר בשלהי שנות השמונים. חלקם עונו וחלקם הוצאו להורג באכזריות בהוראתו של ראיסי. באירופה אספו עדויות גם מהקורבנות האחרונים שלו שהשתתפו בהפגנות ב-2019.

מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה כתב לו באיגרת ברכה עם היבחרו לנשיאות איראן: "אתה המשענת שלנו". בחיזבאללה הזכירו אז כי האיש ביקר בדרום לבנון כשלוש וחצי שנים לפני שהתמנה לנשיא איראן. במסגרת הביקור, סייר במוצבי חיזבאללה בקו הגבול והשקיף על שטח ישראל מקרוב.