זה יומיים שהשם שלומי בינדר הפך לשיחת היום במערכת הפוליטית ובציבור בישראל, זאת לאחר החלטת הרמטכ"ל אלוף הרצי הלוי למנות אותו לראש אמ"ן. אז מיהו האיש שיופקד מעתה על האגף הכי רגיש בצה"ל? מפקד נערץ עם יכולות אדירות, או מי שהיה שותף לקונספציית ה-7 באוקטובר? על התחקיר שביקש לבצע על תפקוד החטיבה בפיקודו, המודיעין שקיבל בליל 6 באוקטובר ובג"ץ ההורים השכולים של לוחמי החטיבה שפיקד עליה - גילויים חדשים.

שלומי בינדר  (צילום: דובר צה"ל)
תא"ל שלומי בינדר | צילום: דובר צה"ל

"הוא נחשב תמיד לאחד הקצינים הבולטים בשכבת הגיל שלו, והיו גם כאלה שסימנו אותו לגדולות", תיאר הפרשן הצבאי עמוס הראל. "היו אפילו אנשים שאמרו שבטווח של חמש או עשר שנים הוא גם יהיה מועמד לרמטכ"לות. אם היית שואל אותי ב-6 באוקטובר מי זה שלומי בינדר, הייתי אומר לך שהוא הרמטכ"ל הבא אחרי הרצי הלוי. הוא מהחומרים מהם קורצו הרמטכ"לים והמצטיינים שבהם".

בינדר בן ה-49 גדל בחיפה. במהלך השנים דילג בין הכומתה האדומה לזו החומה - פיקד על סיירת מטכ"ל ובהמשך היה גם מפקד חטיבת גולני. לפני 25 שנה נפצע באורח קשה מפיצוץ מטען בתרגיל של סיירת מטכ"ל, אבל אחרי כמה חודשים חזר ליחידה. על המבצעים שלה תחת פיקודו קיבל פעמיים את צל"ש הרמטכ"ל.

מחבלי הנוח'בה בבוקר 7.10
מחבלי הנוח'בה בבוקר 7.10

אחרי שפיקד על עוצבת הגליל, מונה לפני שנתיים בידי הרמטכ"ל אז אביב כוכבי לראש חטיבת המבצעים. כששומעים את הדברים שאמר בטקס המינוי שלו, קשה שלא לחשוב עד כמה הם היו רחוקים ממה שהתרחש ב-7 באוקטובר. "תפקידה של החטיבה לדמיין באופן המוחשי ביותר את המלחמה או העימות המוגבל הבא, לחשוב באופן יצירתי ותחבולני כך שתמיד נהיה צעד אחד לפני אויבינו", אמר אז.

בעוד שברור שאגף המודיעין ופיקוד הדרום כשלו, עדיין לא ברור בשלב זה מה היה חלקה של חטיבת המבצעים והאם גם האלוף הטרי בינדר כשל בתפקידו. "יש חשיבות לבדוק מה קרה בחטיבת המבצעים טרום 7 באוקטובר, האם היינו מוכנים מספיק, האם הבנו את האיומים, האם בינדר ואנשיו בנו את המערכות באופן שלוקח בחשבון את האפשרות שהולך להיות אירוע חריג", אמר תא"ל במילואים, רונן מנליס.

שלומי בינדר  (צילום: דובר צה"ל)
תת אלוף שלומי בינדר | צילום: דובר צה"ל

ב"חדשות סוף השבוע" חשפנו אתמול (שבת) לראשונה שבינדר פנה לקצין בכיר לשעבר, גורם חיצוני, בבקשה לבצע תחקיר על תפקוד החטיבה בפיקודו. הממצאים הוגשו לשר הביטחון ולרמטכ"ל והוחלט למנותו לתפקיד ראש אמ"ן. מהתחקיר עולה למשל, שאמ"ן ופיקוד הדרום לא העבירו מידע קריטי לחטיבת המבצעים. לא את תוכנית הפלישה של חמאס, "חומת יריחו", עליה שמע רק שבועיים לאחר 7 באוקטובר, גם לא את דיווחי התצפיתניות בחודשים שקדמו לפלישה.

עוד אנו חושפים, כי במהלך ליל 6 באוקטובר בינדר עודכן בפרטי ההערכות המודיעיניות של אמ"ן מאותו לילה שהיו חסרות מאוד. הוא ביצע כמה פעולות אך לא הקפיץ כוחות דרומה, לא ידע שצוות טקילה של השב"כ כן הוקפץ ולא ידע על קיומה של מסיבת הנובה. התחקיר הצה"לי צפוי לבחון מה חלקה של חטיבת המבצעים שאמורה לתכלל את האירוע.

שרון ואייל אשל, הוריה של רוני ז"ל
שרון ואייל אשל, הוריה של רוני ז"ל

מאז ההחלטה על המינוי, עשרות הורים שכולים ללוחמים בחטיבת גולני, שעליה פיקד בעבר, הודיעו שיגישו עתירה נגד המינוי. "הוא לא ראוי, ובטח ובטח באשר אליו כמפקד בצה"ל שהביא את כולנו לאסון הזה של שבת בבוקר", אמר אייל אשל, אבא של התצפיתנית רוני אשל ז"ל. "אנחנו ממש בישורת האחרונה להגשת הבג"ץ הזה".

כמפקד עוצבת הגליל, עסק בינדר בקונספציית מלחמת יום הכיפורים וכתב מאמר על תפקודו של מפקד פיקוד הצפון אז יצחק חופי בחודשים שקדמו למלחמה. "תהליכי בניית הכוח היו מוטים לתרחיש של יום קרב ולא של מלחמה כוללת. הפעולות שהוביל התבססו על תפיסה שגויה שתהיה מספקת של התרעה, קונספציה שעיצבה את תהליכי ההיערכות", כתב.

שלומי בינדר  (צילום: דובר צה"ל)
תת אלוף שלומי בינדר | צילום: דובר צה"ל

"אני חושב שהרמטכ"ל הרצי הלוי, שהתעקש על המינוי הזה בתקופה האחרונה, מאמין מאוד בבינדר, רואה בו קצין בכיר שיוביל את הצבא בעתיד, לא צפה נכון את עוצמת השערורייה, את עוצמת הסערה הציבורית שתתעורר", אמר עמוס הראל.