בזמן שהמשא ומתן לעסקת חטופים הגיע לנקודה קריטית, לשכת נתניהו אמרה אתמול כי "צה"ל יכנס לרפיח וישמיד את גדודי חמאס הנותרים בה - בין אם תהיה הפוגה זמנית לשחרור חטופינו, ובין אם לא". בינתיים, ארגון הטרור טען מצידו כי כניסה ישראלית לרפיח - לא תשנה את התמונה. זה מה שידוע על חטיבת רפיח.

חטיבת רפיח: המבנה וההנהגה

  • החטיבה פועלת תחת ארגון הטרור חמאס ובנויה מאלפי מחבלים חמושים.
  • היא מורכבת מארבעה גדודים: דרום רפיח, מזרח רפיח, מערב רפיח וצפון רפיח. 
  • גדודי החטיבה נמצאים תחת פיקודו של בכיר חמאס מוחמד שבאנה (אבו אנאס).
  • במהלך חודש דצמבר דווח בעזה כי צה"ל תקף את בית משפחתו של שבאנה ברפיח, אך הוא לא נפגע בתקיפה ושרד את ניסיונות החיסול.
  • שבאנה מונה לתפקיד בשנת 2014 לאחר שקודמו בתפקיד, ראא'ד אל-עטאר, חוסל במבצע צוק איתן.
ערי האוהלים ברפיח
ערי האוהלים ברפיח
ערי האוהלים ברפיח
ערי האוהלים ברפיח

אתמול (שבת) צה"ל חיסל את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי, המחבל אימן זערב. הוא פיקד על מתקפת הטרור של מחבלי הנוחבה בג'יהאד ביישוב ובמוצב סופה ב-7 באוקטובר, והוביל בימים האחרונים ממקום מסתורו את היערכות הארגוו לקראת לחימה בדרום הרצועה.

מקור בכיר בארגוני הטרור הפלסטינים שצוטט בערוץ הלבנוני אל-מיאדין, אמר אתמול כי "האיומים של ישראל לגבי רפיח לא ישברו את רצון עמנו ואת ההתנגדות שלנו, וגם לא יכניעו אותנו במשא ומתן - עמדתנו איתנה".

אתגר רפיח

מאז 7 באוקטובר הספיקו להימלט לרפיח אלפי אנשי חמאס שמסתתרים על פני שטח קטן של 64 קמ"ר, בין אותם המוני פלסטינים שברחו אליה בצל הקרבות. אולם, באותו מרחב אורבני סבוך היו עד לפני המלחמה - כ-250 אלף עזתים בלבד.

תעודת זהות רפיח
רפיח: תעודת זהות

בחודשים האחרונים המספר הספיק להכפיל את עצמו פי 6, ועומד כיום לפי ההערכות על כ-1.3 מיליון עזתים. כך, רפיח הפכה לסיר לחץ של ממש והתמלאה בערי אוהלים, שממוקמים בעיקר בשטחים האדומים, במערב, סמוך לים.

ערי האוהלים ברפיח
ערי האוהלים ברפיח

לקראת המבצע המתוכנן ברפיח, בידי צה"ל יש תוכנית הומניטרית מקיפה - שאותה חשפנו לראשונה ב-N12. היא כוללת את שיקום התשתיות, הכנסת סיוע הומניטרי רציף לאזורים שאליהם יפונו יותר ממיליון עזתים, פריסת בתי חולים שדה והקמת ערי אוהלים, בתיאום אסטרטגי הדוק עם ארה"ב.

כרים, צעיר עזתי שבמקור מתגורר בצפון הרצועה שבעקבות המלחמה, גם הוא, כמו רבים אחרים - עשה את הדרך לנפה הדרומית ביותר, סיפר לאחרונה בשיחה עם N12 כי פעילי חמאס מסתתרים בכל עבר ומנסים להפגין משילות.

כ', תושב עזה בשיחה, עם N12
כ', תושב עזה בשיחה, עם N12
כ', תושב עזה בשיחה, עם N12
כ', תושב עזה בשיחה, עם N12
כ', תושב עזה בשיחה, עם N12
כ', תושב עזה בשיחה, עם N12

שאלת ציר פילדלפי

18 שנים עברו מאז עזב אחרון הטנקים של ישראל את אחד המקומות המזוהים ביותר עם הרצועה - ציר פילדלפי. מדובר בציר שנמתח לאורך יותר מ-12 ק"מ ומשמש גבול בין עזה לבין מצרים. בישראל יש מי שקורא עדיין לכבוש את הציר מחדש - במטרה לאטום את הפרצה שדרכה הוברחו במהלך השנים כמויות אדירות של נשק.

ציר פילדלפי (צילום: חדשות 12)
ציר פילדלפי | צילום: חדשות 12

ציר פילדלפי (צילום: חדשות 12)
ציר פילדלפי | צילום: חדשות 12

הציר הזה, שיש מי שרואה בו כגורם העיקרי שבו ישראל נדרשת לטפל, מזוהה בעיקר עם מנהרות ההברחה. במשך שנים נשענה כלכלת עזה, ובפרט זו של חמאס, על תעשיית מנהרות ענפה. במרחק של כמה קילומטרים בודדים נחפרו, על פי ההערכות, למעלה מאלף מנהרות כאלו. חלקן שימשו כמנהרות תופת שפגעו בחיילי צה"ל ובמוצבים של הצבא.