"מתוך כלל רופאי השיניים בישראל, רק כ-8% הם בעלי תואר מומחה מטעם משרד הבריאות", מסביר פרופ' מיזיריצקי, מומחה לשיקום הפה עם למעלה מ-30 שנות ניסיון ומוניטין בינלאומי, מהמייסדים וחבר הנהלה באיגוד לרפואת שיניים דיגיטלית העולמית, נשיא נבחר של האיגוד האירופאי לשיקום הפה ובעלים של מרפאת מומחים משגשגת ברפואת שיניים בצפון תל אביב. פרופ' מיזיריצקי מדגיש כי "מומלץ למטופלים המיועדים להשתלת שיניים, טיפול שורש, ניתוח חניכיים וטיפולים מורכבים נוספים, לפנות למומחה בעל תואר ורישיון בתחום, לקבלת טיפול מקצועי ונטול סיבוכים עם תוצאות מעולות."

טיפול שורש

טיפול שורש נדרש כאשר השן נפגעת בעקבות עששת שחדרה אל מוך השן, חבלה בשן, מחלות חניכיים ועוד. סימנים שעשויים להעיד על הצורך בטיפול שורש הם: רגישות מוגברת לחום וקור, כאבים חזקים, נפיחות בחניכיים, הופעת דלקת "שקטה" כרונית אשר מאובחנת בצילום רנטגן וקושי בלעיסה. שלבי הטיפול כוללים מתן הרדמה מקומית ובידוד השן באמצעות סכר גומי ליצירת סביבה סטרילית, ניקוי תעלות השן מזיהום חיידקי והסרת רקמת המוך הדלקתית. בסיום הניקוי אוטמים את התעלות באמצעות חומר מיוחד, למניעת חדירה של חיידקים.

טיפולי שורש דורשים מענה מקצועי של מומחה לטיפול שורש (אנדודונט), רופא שיניים שעבר התמחות בת כארבע שנים בתחום האנדודונטיה. מומחה לטיפול שורש מספק אבחון ומענה מקצועי למגוון אתגרים כולל: טיפול בתעלות שורש צרות או מכופפות, טיפול באנטומיה לא שגרתית של שורשים, חידוש של טיפולי שורש ניתוחי שורש ועוד. הטיפול מתבצע באמצעות טכניקות מתקדמות, חומרי איטום איכותיים וציוד חדשני הכולל מיקרוסקופ טיפולי.

פרופ' מיזיריצקי מספק דוגמאות הממחישות את חשיבות הפניה למומחה לטיפול שורש, "כאשר השורשים מכופפים קשה לאתר את פתח התעלות ואף לבצע את הטיפול עצמו. מומחה מיומן ומנוסה מאתר בעזרת המיקרוסקופ הטיפולי את פתח התעלות ונקודה זו היא קריטית, משום שעצב מת שנותר בשן נרקב וגורם לדלקת ולכאבים. כשנדרש חידוש טיפול שורש שבוצע בעבר, המומחה מפנה מתוך השורשים את סתימת השורש הישנה ומבצע את הטיפול מחדש ברמה גבוהה ביותר, תוך טיפול בדלקת שנוצרה במקום, איתור תעלות שלא נאטמו כראוי, דלף כותרתי ועוד."

כשלא ניתן לבצע חידוש טיפול שורש או שהטיפול לא פתר את הבעיה יש לבצע ניתוח שורש (אפיסקטומיה), הכולל יצירת חתך קטן בחניכיים המאפשר למומחה להגיע לקצה השורש, לקטום אותו ואת הרקמות הנגועות סביבו. השלב האחרון של הניתוח כולל את איטום קצה השורש על ידי סתימה יעודית.

לאחר ביצוע טיפול שורש מתבצע שיקום השן על ידי מומחה לשיקום הפה, הכולל התקנת מבנה וכתר זמני להגנה על השן עד להרכבת הכתר הקבוע. פרופ' מיזיריצקי מסביר: "ההבדל בין שן חיה לשן שעברה טיפול שורש, דומה להבדל בין ענף ירוק העומד בעומסים, לענף יבש שנשבר בקלות. לכן יש צורך במבנה וכתר להגנה על השן."

התקנת כתר זירקוניה

לאחר טיפול שורש ובמקרים בהם השן נפגעה מעששת, חבלה ועוד, מתבצע שיקום הפה על ידי מומחה לשיקום הפה, רופא שיניים שעבר מסלול התמחות בן כ-4-5 שנים בתחום שיקום הפה (פרותטיקה), ההתמחות הרחבה והמורכבת ביותר בתחום רפואת שיניים. תחום שיקום הפה כולל מגוון טיפולים דנטליים שנועדו להשיב לשיניים את יכולת התפקוד ואת המראה האסתטי כגון: השתלות שיניים, התקנת כתרים, גשרים ותותבות ועוד.

טיפולי שיקום פה כוללים התקנת כתר זירקוניה העשוי מחומר קרמי חזק במיוחד דמוי יהלום מלאכותי, המדמה את השן הטבעית בצורה מיטבית. מכיוון שהכתר נטול מתכת הוא מתאים לשיניים קדמיות בהן נדרשת רמה אסתטית גבוהה במיוחד. כיום הוא הפך לסטנדרט גם בשיניים האחוריות, עליהן מופעלים כוחות לעיסה חזקים.

"היתרונות של כתר זירקוניה רבים", אומר פרופ' מיזיריצקי,"הכתר נטול מתכת ולכן מצמצם את הסיכוי להתפתחות דלקת חניכיים, אינו גורם לכאב או גירוי ומתאים למטופלים עם אלרגיה למתכות. הכתר אינו סופח צבעים וחומצות מאכל, אינו דוהה ומשתלב בצורה אופטימלית עם יתר השיניים בפה. מכיוון שהכתר עשוי מחומר עמיד ביותר הוא מחזיק מעמד לאורך זמן."

פרופ' מיזיריצקי, מחלוצי השימוש והמחקר של סורקים אופטיים ללקיחת מידות בפה המטופל מסביר: "כתר זירקוניה מיוצר בטכנולוגיות מתקדמות כמו CAD/CAM. מידות שיני המטופל נלקחות בעזרת סורק דיגיטלי איכותי שמעתיק את פרטי השן הקטנים. התמונה האיכותית והתלת ממדית של השן משודרת למחשב כקובץ וטכנאי השיניים מעצב את הכתר בטכנולוגיה דיגיטלית וגם היצור של הכתר מתבצע בעזרת מחרטה ממוחשבת.

השתלת שיניים

השתלת שיניים מתבצעת במקרים של אבדן השיניים הטבעיות בשל מחלת חניכיים, עששת או חבלה שנגרמה לשן, על ידי מומחה לשיקום הפה. שיעור הצלחת השתלות שיניים גבוה ביותר ועומד על 95% ומעלה. השתלים מאפשרים למטופל לחזור לתפקוד מלא, משיבים למטופל את המראה הטבעי והאסתטי, לא גורמים נזק לשיניים הסמוכות, התחזוקה שלהם בד"כ נוחה והם נשמרים למשך שנים רבות.

הטכנולוגיות החדשניות שהתפתחו בשנים האחרונות בתחום השתלת שיניים מאפשרים למומחה לשיקום הפה לתכנן את ההשתלה באמצעות הדמיה ממוחשבת המציגה את צפיפות העצם, גובהה ורוחבה של העצם, מיקום תעלת העצב, כלי הדם והסינוסים. השתלת שיניים ממוחשבת מלווה בהתערבות פולשנית מינימלית, מפחיתה כאבים וסיבוכים וזמן ההחלמה מהטיפול קצר. התכנון המוקדם של ההשתלה מצמצם את הסיכוי לפגיעה בעצב ומאפשר למומחה לתכנן מראש את מיקום השתלים המדויק בלסת באופן וירטואלי. לאחר ביצוע התכנון המקדים מדפיסים במדפסת תלת ממד מדריך כירורגי מפלסטיק שקוף המדמה את מיקום השתלים. ביום ההשתלה המומחה ממקם את המדריך על לסת המטופל או על שיניים סמוכות לאזור ההשתלה ומחדיר את השתלים מבעד לפתחים באמצעות קידוח, בהתאם לעומק והזווית שנקבעו.

לאחר ביצוע ההשתלה ממתינים 2-4 חודשים להתקנת הכתר/ים ובמידה ובוצעה העמסה מידית של שתלים מתקינים גשר זמני תוך מספר שעות או לאחר יום-יומיים. הכתרים מעוצבים בהתאמה אישית למטופל על ידי מדפסת תלת ממדית או מחרטה ממוחשבת.

פרופ' מיזיריצקי מסכם, "במרפאת המומחים שלי אנו מבצעים השתלות שיניים בכל רמת מורכבות ובמקרים מורכבים במיוחד משולבים בטיפול מומחים מדיסציפלינות אחרות, כמו מומחה לטיפולי שורש, מומחה חניכיים או מומחה לניתוחי פה ולסת, הפועלים יחד, תחת קורת גג אחת, להשגת תוצאות מעולות עבור המטופלים."

לדבריו של פרופ' מיזיריצקי, "אין כיום מקרה שלא ניתן לתת לו מענה, מורכב ככל שיהיה!".

מאת פרופ' איתן מיזיריצקי

***
כתבה שיווקית בחסות מרפאת המומחים בראשות פרופ׳ מיזיריצקי. הכתבה נערכה ע"י מערכת Duns 100