בעולם שבו לפציעות רגשיות משקל שווה לנזק פיזי, הכרה בהשפעה המתמשכת של טראומה היא חיונית. פיצוי כספי משמש כגלגל הצלה מכריע לנפגעי פוסט טראומה, ומספק גישה למשאבים וטיפולים חיוניים כגון קנאביס. הבנה וניצול הזכויות הזמינות לנפגעי PTSD יכולים להוביל לריפוי, תמיכה וביטחון כלכלי.

 

הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) היא מצב בריאותי נפשי מורכב שיכול להופיע אצל אנשים שעברו אירועי מצוקה עמוקים, החל מתאונות ועד לחוויות בזמן מלחמה, תקיפה מינית או מעשים אלימים. ההשלכות של PTSD יכולות לנוע בין הפרעות קלות להשפעות עמוקות על התפקוד היומיומי ועל איכות החיים הכללית.

להבנה ולהתייחסות ל-PTSD יש חשיבות עליונה עבור אנשים המתמודדים עם טראומה. זיהוי והתערבות בזמן מאפשרים טיפול יעיל והזדמנות למיצוי זכויות כספיות ופיצויים לנפגע.

נפגעים שפיתחו "פוסט טראומה" מתלוננים על שבר בחייהם. מאנשים שמחים ומתפקדים, הם הופכים לרגישים, דרוכים, נוטים לכעוס ולהתפרץ, סובלים ממצב רוח ירוד, קשיי שינה וסיוטים, ובעלי רצון עז להימנע ממצבים או כל דבר שעלול להזכיר את האירוע הטראומטי. לא פעם הנפגעים סובלים מעוררות מוגברת, יתכן גם דיכאון, הפרעות חרדה וקושי בוויסות עצמי שיכול לבוא לידי ביטוי בפגיעה עצמית, הפרעות אכילה ואף שימוש באלכוהול וסמים כדרך להתמודד עם המציאות הכואבת, לעיתים הם חווים מחדש שוב ושוב את האירוע הטראומטי.

לאור אתגרים אלו, נפגעים שפיתחו פוסט טראומה עלולים להתקשות לשמור על משרתם או לא להצליח להשתלב בעבודה חדשה והשמירה על מקום העבודה הופכת למפרכת. במישור החברתי, אינטראקציות חברתיות הופכות לחוצות, הם מתקשים ולפעמים נמנעים במכוון מקשרים חברתיים, מה שמוביל לקשיים בקיום יחסים בין אישיים, כולל קשרים זוגיים ומשפחתיים.

הופעת התסמינים הקשורים להפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) עשויה להתבטא מיד לאחר האירוע הטראומטי (תסמונת חריפה), או להופיע בשלב מאוחר יותר, לאחר תקופה העולה על שלושה חודשים (תסמונת כרונית), או אפילו מעבר לשישה חודשים לאחר התקרית (תסמונת מושהית, המשפיעה על 25% מהסובלים מ-PTSD). ביטוי ממושך של תסמינים העולה על חודש אחד מאפשר אבחנה קלינית של PTSD.

לאנשים המפגינים את התסמינים הנ"ל, בחלקם או בשלמותם, מומלץ לפנות להתערבות מקצועית מפסיכולוג או פסיכיאטר. אנשי מקצוע אלו בתחום בריאות הנפש ממלאים תפקיד מכריע באבחון מצבו הנפשי של הפרט ובביסוס קשר סיבתי לאירוע הטראומטי.

חשוב לציין כי המתמודדים עם פוסט טראומה, אינם בהכרח מרותקים לביתם או בלתי מסוגלים למלא אחריות יומיומית כגון עבודה או נהיגה. ככלל, המדובר באנשים נורמטיביים, העומדים בפני אתגרים שעשויים להשפיע על היבטים שונים של חייהם, כאשר ההפרעה תוגדר כקלה, בינונית או קשה, בהתאם לקריטריונים שפורטו.

נפגעי תאונות, בין אם מדובר בתאונת עבודה או בתאונת דרכים, עלולים לחוות את התקרית כטראומטית, כתוצאה מפגיעה פיזית או במקרים מסוימים, אך ורק על ידי מצוקה פסיכולוגית.  אמנם פציעות גופניות עשויות להחלים, אך ההשלכות הפסיכולוגיות יכולות להימשך, ומצדיקות פיצוי כספי על נזקים נפשיים.

מקרים של התעללות מינית, אלימות (פיזית או מילולית) או תקיפה עלולים לגרום הפרעת דחק פוסט טראומטית. בתרחישים כאלה, ניתן לפנות בתביעה משפטית נגד המבצע הישיר וכל צד עקיף האחראי לאירוע הטראומטי, מה שיסלול את הדרך לאחריות ופיצוי פוטנציאלי על הנזק הנפשי שנגרם.

נפגעים שאובחנו עם הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) עשויים להיות זכאים לפיצויים ולזכויות סוציאליות ומשפטיות שונות. הפרק רביעי לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט"ז- 1956 ("התקנות"), עוסק בקביעת דרגת נכות למחלות נפש, תגובות והפרעות נפשיות.

דרגת הנכות המיוחסת ל-PTSD נקבעת בהתאם למצבו של הנפגע. ככל שההשפעה על תפקודו של הנפגע משמעותית יותר, כך דירוג הנכות גבוה יותר, עד לשיעור של 100% נכות ואבדן כושר עבודה.

פסיכיאטר מוסמך, מומחה לבריאות הנפש, מעריך את רמת הנכות הנפשית על ידי בחינת התיעוד הרפואי של הנפגע, שיחה והתחשבות בגורמים כגון יכולות נפשיות וחברתיות, כושר עבודה, טיפולים נדרשים, חומרת ומשך התסמינים, תדירות האפיזודות וטריגרים של ההפרעה הנפשית.

נפגעי פוסט טראומה - איך לממש את הזכויות המגיעות לכם?

נפגע הסובל מפוסט טראומה יכול להגיש תביעה משפטית כנגד הגורם המזיק, אשר גרם לנזק במעשה או מחדל. הפיצויים שיפסקו הינם פיצויים כספיים בגין עוגמת נפש וכאב וסבל, עזרת צד ג', הוצאות נסיעה והוצאות רפואיות (לרבות קנביס רפואי), הפסדי שכר ואבדן כושר השתכרות.

לעתים קיימות עבורו אפשרויות נוספות למיצוי זכויותיו כגון: מיצוי זכויות בפוליסות ביטוח תאונות אישיות, ביטוח אבדן כושר עבודה, קרן פנסיה המכילה רכיב של נכות ואובדן כושר עבודה, הגשת תביעה למוסד לביטוח לאומי.

על הנפגע להראות את הקשר בין אירוע התאונה למצבו הנפשי, כאשר הרשומה הרפואית המספרת את סיפורו של הנפגע, יכולה לבסס את הקשר הסיבתי שבין הנזק לאירוע הטראומטי.

חשוב להיוועץ בעורך דין שמתמחה בתחום דיני הנזיקין והביטוח על מנת למצות את זכויות הרבות של הנפגע ולקבל פיצויים מקסימליים.

מאת: עו"ד הילה בודיק קוכמן ועו"ד רועי טובל, בודיק קוכמן – טובל, משרד עו"ד ונוטריון

 ***
כתבה שיווקית בחסות סבודיק קוכמן טובל עורכי דין ונוטריון. הכתבה נערכה ע"י מערכת Duns 100