זהו, הגיע הרגע, את מרגישה שזה הזמן לגמילה מהנקה. אבל מה עושים עכשיו? ואיך? שרית גיא, יועצת הנקה מוסמכת, כתבה ספר שעוסק בדיוק בנושא הזה ויכול לעזור לכל האימהות ולילדים שלהן: "חיבוק של אמא - נפרדים מההנקה ביחד". "יצא לי ללוות המון נשים שזקוקות להכוונה, ואני מלמדת אותן להיפרד מההנקה באופן חיובי ומעצים. תמיד חשבתי לעצמי כמה נחמד זה היה אילו היה ספר לפעוטות בנושא. הרי אני יודעת כמה פעוטות אוהבים כשמקריאים להם סיפור. הם נהנים מהחוויה של הדפדוף בספר, מההתבוננות באיורים, מזמן האיכות עם ההורה שמקריא להם את הסיפור, מהצלילים והחרוזים", היא אומרת.

הספר מכוון לילדים עצמם ומתאים לגיל שנה ועד חמש. "הנקה בגילים האלו נפוצה בתרבויות שונות, והיא מתקיימת גם כאן בארץ. אגב, ההמלצה של ארגון הבריאות הבינלאומי היא להניק עד גיל שנתיים לפחות. לכן הספר מיועד לפעוטות המתמודדים עם פרידה מההנקה – לקראת ובזמן הגמילה", היא אומרת.

"פעוטות לא יונקים כמו תינוקות קטנים", היא מציינת, "הם מאוד פעילים, עסוקים בשגרת יום עמוסה, במשחק, חקירה ולמידה, והם כבר אוכלים אוכל של גדולים. הם לא מעוניינים להיות כל הזמן על אמא". זאת הסיבה, לדבריה, שנשים שמניקות פעוטות בגילים האלה לא נראות כמעט במרחב הציבורי. "היא מתרחשת בדרך כלל בבית, בהתכרבלות הנעימה של אמא עם הילד שלה". הספר, היא מציינת, מיועד גם לאלו שכבר לא יונקים, והוא למעשה משמש גם כמזכרת מתקופת ההנקה. "אחרי שיצא לאור הבנתי שהספר מאוד מתאים גם לילדים שנולד להם אח חדש תינוק שיונק המון".

לדברי גיא הוצאת הספר הייתה מלא בלבטים: "כשפרסמתי פוסט בנושא כתבה לי מישהי שהיא לא בטוחה שיש קהל לזה ושהיא לא חושבת שכדאי לי להשקיע בו. התגובה הזו צבטה לי את הלב, וגרמה לי לעצור ולחשוב מחדש. ממש הרגשתי שזה מערער אותי. אבל הצלחתי להרים את עצמי מחדש מתוך המחשבה על כל האימהות שהספר הזה יכול לסייע להן. כאשת מקצוע  אני יודעת שאין ספר דומה לו בארץ. ידעתי שהוא יהיה הצלחה וזה נתן לי דרייב ענק להיכנס לפרויקט הזה בכל הכוח".

גיא עצמה הניקה את ילדיה במשך תקופה ארוכה, וגם היום מניקה את הבן הפעוט שלה. עם זאת היא מודעת לקשיים שנשים חוות, והיא מלווה גם כאלו שלא הצליחו להניק. "יש אימהות שנתקלות באתגרים לא פשוטים ולמרות שיש רצון גדול להצליח זה לא עובד. אני שם כדי לתמוך בהן ולהעצים אותן. אני גם פוגשת אימהות שבוחרות מראש לא להניק. אני מאמינה שלכל אמא יש את הדרך שלה, וחשוב תמיד לכבד את האישה בבחירות שלה, בהנקה ובכלל באימהות".  

שרית גיא (צילום: איתי דגן )
שרית גיא | צילום: איתי דגן

אלו חמשת הטיפים הכי חשובים על גמילה של פעוטות מהנקה:

תהיי שלמה עם עם ההחלטה שלך

"נשים שמניקות פעוטות מקבלות לעיתים קרובות הערות שגורמות להן לשקול את ההחלטה, גם אם הן לא מעוניינות בכך. אם הסביבה לוחצת עלייך להפסיק להניק בגלל הגיל של הילד, את יכולה לספר על היתרונות שבהנקה. אם את שוקלת להפסיק והפעוט דורש לינוק כל הזמן - אפשר לעשות שינוי: להפחית את מספר ההנקות, ולשלב אותן בסדר היום שלך באופן שזה יתאים לך. את יכולה למשל להפסיק את הנקות הלילה. אם את מרגישה קושי בהצבת הגבולות או אם את מעוניינת לעשות גמילה חלקית מההנקה – יועצת הנקה מנוסה יכולה לעזור לך. וכמובן, אם את מעוניינת להפסיק לגמרי – אין בעיה, רק חשוב שזו תהיה ההחלטה שלך.

הילד מבין

פעוטות מבינים היטב את מה שאנחנו אומרים. גם אם הם לא מכירים את כל המילים, הם מבינים מה אנחנו רוצים להגיד, את האינטונציה והאווירה, וכך הם מקבלים מאיתנו מסרים. חשוב לזכור את זה. התקשורת שלך עם הילד חשובה, וגם של הסביבה. אם לדוגמה הסבתא נוזפת בך בזמן שאת מניקה ואומרת לך שהגיע הזמן להפסיק, הילד מקבל מסר שלילי, כך גם אם את אומרת לבן הזוג שלך שנמאס לך מההנקה. לכן מומלץ במהלך הגמילה להשתמש בכמה שיותר מסרים חיוביים, כדאי להזכיר לילד מה "יש" ולא רק מה "אין". לדוגמה: "אין יותר ציצי, אבל יש לאמא חיבוק בשבילך", "זה לא זמן ציצי, אבל הנה משחק שאתה אוהב, בוא נשחק יחד", "אי אפשר לינוק עכשיו, בוא נשב ואספר לך סיפור". כך הילד יבין שאומנם כבר אין הנקה, אבל הכל בסדר, הכל כרגיל.

שלב נוסף בהתפתחות של הילד

הגמילה היא למעשה דבר טוב. ציון דרך חיובי. הילד גדל. וממש כמו שאנחנו גאים ורוצים לעזור ולתת לו חיזוקים חיוביים כשהוא בתהליך של גמילה מחיתולים, מוצצים, או בהסתגלות בכניסה לגן - כדאי לעשות זאת גם בתהליך הגמילה מההנקה.

יצירת זיכרון חיובי מתקופת ההנקה

עברתם תקופה מדהימה יחד, ועכשיו, כשנפרדים מההנקה, רצוי לסיים אותה באופן חיובי שישאיר זיכרון מתוק. לעיתים קרובות מגיעות אליי אימהות שמרגישות שהן כבר ממש לא רוצות להניק יותר. במצבים כאלה הן עלולות לאבד סבלנות, והמסר שעלול לעבור אל הילד הוא שלא טוב לאמא להניק אותו, שהוא עושה לאמא לא נעים. אבל אם תגידי לילד כמה היה לכם טוב ביחד, כמה היה לך ולו כיף,  תוכלו לסיים את ההנקה עם תחושה טובה. אפשר גם להגיד תודה: לאמא, לפעוט, לחלב. זאת יכולה להיות סגירת מעגל הרבה יותר טובה ונעימה עבור שניכם.

אמא תמיד איתך, גם בלי ההנקה

חשוב להעביר לפעוט את המסר שאמא לא נעלמת. אמא כאן בשבילו, מבינה את הקושי שלו. אמא ממשיכה לחבק, להרגיע, להכיל, לנחם ולתמוך, גם אחרי הפרידה מההנקה. אמירות כאלה ייתנו לילד תחושת ביטחון.

  

ניתן להשיג את הספר "חיבוק של אמא – נפרדים מההנקה ביחד" באתר חלב ודבש ואצל מבחר יועצות הנקה ברחבי הארץ.