מתבגרים הם סוג של מהגרים. הם עברו למדינה חדשה, עדיין לא התאקלמו למנטליות ולהתנהלות בה, הם עדיין לא בשלים לזה, ומתנהלים כמו במדינת המוצא שלהם. מאידך, הם מנסים להשתלב, ללמוד את ההתנהלות במדינה החדשה ולהיטמע בה. לנוכחות הורית מכוונת יש משמעות עצומה על אופן ההתאקלמות שלהם לעולם המבוגרים, ולכן לזמן איכות יחד עם המתבגרים יש השפעה חיובית נפלאה. כן, גם אם הם מסרבים לשתף פעולה בהתחלה, מצקצקים או ציניים, בסופו של דבר, הם מרוויחים. הם זקוקים לזמן הזה יחד, ללמוד אתכם יותר.

אז איך בעצם ניתן להוציא אותם מהבית ולנתק אותם מהמסך? זה פשוט מצריך מעט יותר מחשבה והבנה מה נכון להם ולנו, כי פעילויות אחד על אחת עם מתבגרים יכולה להיות מגוונת והכי חשוב - בחירתה צריכה להיות בהתאם למה ששניכם אוהבים לעשות. ההנאה של שניכם היא זו המשמעותית כאן ותטמיע את מה שיישאר לכם מהחוויה לאחר מכן, אני מאמינה שחוויה משותפת יכולה ליצור מעין ״פינה״ ששייכת רק לשניכם.

נערה בוורוד יושבת בפרצוף כועס מול אישה (צילום: jupiter images)
נערה בוורוד יושבת בפרצוף כועס מול אישה | צילום: jupiter images

תחשבו מה הייתם עושים עם חברים טובים, לאיזה מפגש עם ערך הייתם הולכים איתם? המתבגרים שלנו לא רחוקים מזה, רק שלמפגש עם החברים לא נגיע עם שיפוטיות או ביקורת. וזו נקודה חשובה שכן, לזמן איכות טהור, נגיע בקבלה מלאה למי שהם ומה שהם, וגם אם יש דברים שמפריעים לנו, מקוממים אותנו או אף מרתיחים אותנו, נשמור אותם לעצמנו ואחרי הבילוי יחד, נחשוב איך להעלות אותם, אם בכלל.

כבדו את הזמן שלהם, ותאמו איתם מראש את מועד הפעילות, כך יהיה גם לכם וגם להם חלון מובנה לזמן הזה. ברגע שתעגנו את הזמן הזה, זה יראה למתבגרים שלכם מה סדר העדיפות שלכם, ושם נמצאים בראשו. אתם יכולים אף להתייעץ איתם ולשאול מה יכול להיות מהנה עבור שניכם. התייעצות שכזו משדרת להם שדעתם נחשבת, שיש להם מקום חשוב בקבלת ההחלטות. דבר שמעצים אותם ומגביר את תחושת החשיבות שלהם ונותנת להם דוגמא אישית בפתיחות וקבלת דעות ורעיונות של האחר. חוץ מזה, מי יודע? אולי תופתעו לטובה מהרעיונות שהם יעלו.

קרוספיט, התנדבות או גיחה לחו"ל 

אני אוהבת להתחיל בדברים הפשוטים, אלה שזמינים ונגישים. פעילויות יומיומיות כמו הכנת ארוחה משותפת (אפשר לתבל אותה בתחרותיות ולקרוא לזה "מאסטר שף"), לצאת לטיול בשכונה, לצאת להליכה ברחוב, בים, או בפארק יכולה להפוך בקלות לזמן איכות מקדם עם המתבגרים. הרעיון הוא להגיע למקומות בהן סף הלחץ היומיומי יורד וניתן לקיים שיח רגוע ונקי מהסחות דעת.

השלב הבא הוא מציאת תחומי עניין משותפים. שניכם אוהבים מוזיקה? לכו יחד להופעה של אמן שאתם אוהבים, שניכם אוהבים אומנות? לכו יחד לתערוכה באחד מהמוזיאונים בארץ, אסתטיקה? ניתן ללכת יחד לסדנת איפור או קוסמטיקאית (או לעשות סדנת איפור מטיק טוק או יו טיוב יחד בבית, במקרה של טיק טוק תנו למתבגרים להוביל, זה יכול להיות מעניין).

זה יכול להיות משהו קבוע כמו שיעור קרוספיט או יוגה שבועי, יציאה לארוחת צוהריים או ערב משותפת, או לחילופין, משהו שאינו קבוע כמו טיולים בארץ או גיחות קטנות לחו"ל. במקרים של טיולים או גיחות לחו"ל, השאירו את המתבגרים מעורבים בתהליך התכנון והביצוע. רכישת כרטיסי הטיסה ביחד, תכנון מסלולים (ויציאה לשטח עם מפות נייר!), היכרות עם השטח או רקע על מקומות מסוימים יעניקו נופך נוסף לזמן המשותף.

אפשרויות נוספות לפעילויות משותפות הן סדנאות שונות, כמו סדנת עבודה בעץ, שיש בה עבודה פיזית תוך שימוש בדמיון וביצירתיות, סדנת צורפות ויצירת תכשיט אישי, סדנת הידרופוניקה, בישול, קרמיקה ועוד. התנדבות משותפת במקום שתבחרו יחד, מעבר לזמן האיכות המשותף שיכול ליצור שיח ולחבר בניכם, תזכו ליהנות גם מערך המוסף המובהק שבנתינה. אוהבים אתגרים? לכו יחד לחדר בריחה, פעילות משותפת שדורשת שיתוף פעולה ומחייבת יצירת שיח, מחשבה, התייעצות וגם מגבירה את שריר התחרותיות.

מכתבה כאן העליתי רעיונות לזמן איכות עצמו, חשוב לזכור שתקשורת טובה היא חלק מהיומיום שלנו, וקרבה עם המתבגרים שלנו יכולה לבוא לידי ביטוי גם במחוות קטנות כמו בהודעת טקסט שנעים לקבל או פתק על הכרית או בחדר. מעשי החסד הקטנים הללו תורמים רבות בחיזוק מערכת היחסים שלכם.

לסיכום, בילוי זמן איכות עם המתבגרים שלנו עלול להיות מאתגר, אך חשוב שנזכור שלעתים קרובות הם עדיין זקוקים לזמן איתנו, נהנים ולומדים אותנו ומאיתנו בצורה הכי טובה שיש, גם אם הם לא מראים זאת. מציאת תחומי עניין משותפים, פתיחות לרעיונות חדשים, קביעת זמן משותף וביצוע מחוות קטנות תורמים לנו לחזק את את מערכת היחסים שלנו עם המתבגרים וליצור זיכרונות וחוויות שנצרבות להמשך הדרך. עם קצת מאמץ ויצירתיות, זמן איכות עם המתבגר יכול להיות גם מהנה וגם מתגמל עבור שניכם. מאחלת לנו המון חוויות של זמן משותף עם הילדים והמתבגרים שלנו!

הכותבת היא יועצת משפחתית ומאמנת ילדים, מתבגרים וצעירים בתחום החברתי-התנהגותי. מנחת סדנאות למתבגרים, מנטורית לנשים ובני נוער ומפתחת מוצרי אימון.