אנחנו נמצאים בתקופה ארוכה ומתמשכת של שגרת מלחמה שמשפיעה מאוד על חיינו ועל חיי ילדינו. לתקופת הילדות, ובעיקר בגיל הרך, יש השפעה גדולה על העתיד של הילדות והילדים, שיכולה להיות מהותית. יש חשיבות גדולה לדרך שבה אנחנו כהורים וכאנשי חינוך ננהג ונגיב בצמצום משמעותי של השפעה זו ובאפשרות לעבור את התקופה הזו בהצלחה. מתוך הידע והניסיון שצברנו כאנשי חינוך בשטח, הן עם ילדים באוקראינה והן עם ילדים שהיגרו לארה"ב, הנה כמה טיפים שיסיעו להורים לצלוח אותה.

הילד/ה שלי עוברים משהו וזה מדאיג אותי

הילד/ה מביעים תסמינים של אגרסיביות (מכות, קללות, תסכול), רגרסיה (חזרה להתנהגויות שאינן מותאמות לגיל כגון הרטבה), תגובות לא מותאמות לסיטואציה (בכי, צעקות). חשוב לדעת - במצבים של חירום ושינוים חדים בשגרת החיים, בוודאי בזמן מלחמה, אלו התנהגויות נורמליות וצפויות.

הביעו אהבה ותמיכה: ילדים זקוקים להרגיש אהובים ונתמכים, במיוחד בזמנים קשים. הקפידו להגיד לילדיכם שאתם אוהבים אותם, חבקו אותם ותנו להם תחושת ביטחון.

הקפידו על שגרה: ילדים קטנים זקוקים לשגרה יציבה וחיזויה כדי להרגיש בטוחים. הקפידו על שעות שינה קבועות, ארוחות, זמן משחק ופעילויות אחרות.

היו זמינים ונגישים: ילדים זקוקים לדעת שההורים שלהם שם בשבילם, במיוחד בזמנים קשים. הקפידו לבלות זמן איכות עם ילדיכם, שוחחו איתם על רגשותיהם והקשיבו להם ברגישות. מיצאו את הזמן להקדיש לכל אחד מהילדים בנפרד ומותאם לאופי, לגיל, למצב הרגשי.

"אני מפחד שאני אמות, שיחטפו אותי"

דבר ראשון לא להיבהל.

אפשרו לילדים לבטא את רגשותיהם: חשוב לאפשר לילדים לבטא את רגשותיהם, גם אם הם שליליים כמו פחד, עצב או כעס. אל תנסו להמעיט בחשיבות רגשותיהם או לגרום להם להרגיש לא בנוח לבטא אותם. ילדים זקוקים לדעת שההורים שלהם שם בשבילם, במיוחד בזמנים קשים. הקשיבו להם ברגישות ותנו להם תחושה שאתם מבינים את רגשותיהם.

השתמשו בשפה פשוטה ומותאמת: הסבירו לילדים מה קורה בצורה פשוטה ומותאמת לגילם. השתמשו בשפה ברורה והמנעו משימוש במונחים מורכבים או מפחידים.

היו סבלניים: ייתכן שייקח לילדים זמן לעבד את החוויות הקשות שעברו. תנו להם את הזמן שהם צריכים.

שמירה על מאפייני ילדות בגיל הרך כבסיס להתמודדות מיטבית

עודדו פעילויות יצירתיות: פעילויות יצירתיות כמו ציור, משחק, כתיבה או ריקוד יכולות לעזור לילדים לעבד רגשות קשים ולבטא את עצמם בצורה בריאה.

שחקו יחד: משחק הוא דרך מצוינת עבור ילדים ללמוד להתמודד עם רגשות קשים ולפתח מיומנויות חברתיות. שחקו עם ילדיכם משחקים דמיוניים או משחקים אחרים שיעזרו להם להרגיש שמחים ובטוחים, אל תיבהלו אם משחקים אלו יכללו ריצה לממ"ד דמיוני, חדירת מחבלים ואפילו חטיפה. משחק הדמיון הזה מאפשר להם להתמודד עם הפחדים והחרדות שלהם ואפילו לשלוט בהם. אפשרו זאת בהבנה.

עודדו פעילות גופנית: פעילות גופנית יכולה לעזור לילדים להפחית מתח וחרדה ולשפר את מצב רוחם. עודדו את ילדיכם להשתתף בפעילויות גופניות שהם נהנים מהן.

מתי לחפש עזרה מקצועית?

שימו לב לסימנים של מצוקה: אם אתם מודאגים ממצבם הרגשי של ילדיכם ורואים שאין שינוי לטובה למרות כל המאמצים שעשיתם, אז חשוב לפנות לעזרה מקצועית.

בינתיים חשוב להגיב לשאלות של ילדים בצורה רגישה ומתאימה לגילם.

היו כנים: חשוב להיות כנים עם ילדים, גם אם זה קשה. אל תנסו להסתיר מהם את האמת או להמעיט בחשיבות המצב.

הבטיחו להם ביטחון: חשוב להבטיח לילדים שהם בטוחים ושההורים שלהם יעשו כל מה שצריך כדי להגן עליהם.

אל תשתמשו בשפה אלימה: שימו לב לאופן שבו אתם מדברים על המלחמה מול ילדיכם. הימנעו משימוש בשפה אלימה או מפחידה, שכן זה עלול להגביר את החרדה שלהם.

התייחסו לכל ילד בנפרד: כל ילד חווה טראומה בצורה שונה. חשוב להתייחס לכל ילד בנפרד ולטפל בצרכים האישיים שלו. הימנעו מהשוואות בין הילדים ובין ילדים שלכם לבין אלו בגילים דומים.

איך אני יכול לעזור לילדי כשאני בעצמי בחרדה?

כמבוגרים, טבעי לחוש חרדה ופחד בעתות משבר, במיוחד כאשר מדובר באירועים טראומטיים כמו מלחמה. עם זאת, חשוב לזכור שילדים רגישים מאוד לרגשות של הוריהם, וייתכן שיקלטו את החרדות והפחדים שלנו גם אם לא נאמר להם מילה. כתוצאה מכך, חשוב לנקוט בצעדים כדי למנוע מהחרדות שלנו להשפיע לרעה על ילדינו.

שמרו על קור רוח: ילדים מסוגלים לקלוט בקלות את הרגשות של הוריהם, גם אם הם לא מביעים אותם במילים. חשוב לנסות להישאר רגועים ככל האפשר, גם אם אתם מרגישים לחוצים או מפוחדים. ילדים ירגישו בטוחים יותר אם יראו שהוריהם רגועים ושולטים במצב.

חשוב לזכור שגם אתם זקוקים לתמיכה וטיפול: הקפידו לנוח מספיק, לאכול מזון בריא ולעסוק בפעילויות שאתם נהנים מהם. ייתכן שתרצו גם לפנות לעזרה מקצועית אם אתם מתקשים להתמודד עם החרדות והפחדים שלכם.

זכרו, אתם לא לבד: קיימות קבוצות תמיכה להורים לילדים שחוו טראומה או חרדה. קבוצות אלו יכולות להיות מקור תמיכה וחברות חשובים.

הכותב הוא מנכ"ל Early Starters International ומומחה לגיל הרך