תיעוד מרהיב מאשדוד: להקה של שבעה דולפינים מהמין דולפינן מצוי נצפו היום בעומק הים צפונית מערבית לאשדוד. זאת במסגרת סיור שערכו היחידה הימית של רשות הטבע והגנים וד"ר אביעד שיינין מעמותת דלפיס. הדולפינן המצוי הוא היונק הימי הנפוץ ביותר בישראל.

"מבנה גופו מלא ומגושם וצבעו אפור עד חום, עם בטן בהירה. חרטומו קצר ועבה, והוא מופרד על ידי כפל בולט מקדמת הקדקוד", מסביר גיא לויאן, פקח רשות הטבע והגנים. "אורכו 2.5-3.5 מטרים. להקה ממוצעת מונה חמישה פרטים ומורכבת מנקבות וגורים או מצעירים משני הזוויגים. הזכרים שוחים בגפם או בזוגות וחוברים ללהקות מזדמנות".

דולפינן מצוי (צילום: גיא לויאן, רשות הטבע והגנים)
דולפינן מצוי, בגלל הציד הבלתי חוקי המין נמצא בסכנת הכחדה | צילום: גיא לויאן, רשות הטבע והגנים

הדולפינן המצוי חי מעל מדף היבשת, יחסית קרוב לחוף, ולעתים פוקד את הים העמוק. אוכלוסיית הדולפינן המצוי מעל מדף היבשת שלאורך חוף הים התיכון בישראל מוערכת ב-300-400 פרטים. תת האוכלוסייה בים התיכון מסווגת כמין שעתידו בסכנה, כאשר הסיכון העיקרי שמאיים עליה הוא לכידה בשוגג בציוד דיג. איומים נוספים כוללים את זיהום הים, בליעת פסולת ופגיעה במארג המזון. לויאן: "ב-2017 הכריז הארגון הבינלאומי לשימור טבע (IUCN) על שטח מדף היבשת שמול חופי הים התיכון של ישראל כאזור חשוב ליונקים ימיים (IMMA), בעקבות תצפיות של דולפיננים מצויים ודולפינים מצויים על ידי תצפיות חוקרים ורשות הטבע והגנים".

מעמותת דלפיס נמסר, כי גור הדולפינן המצוי שוהה עם אימו במשך כשלוש שנים. בחצי שנה הראשונה הוא ניזון מחלב אם בלבד. בהמשך, אימו מלמדת אותו לצוד דגים ודיונונים ואט־אט מנתק הגור את הקשר עם אימו. כעבור שלוש שנים הוא עוזב את חיקה. נקבות בלבד יחזרו לאחר כמה שנים ללהקת האם, כדי ליהנות מבייביסיטר צמוד לגורים החדשים שיוולדו להן.

בימים אלה עלה לאוויר קמפיין גיוס ההמונים של עמותת דלפיס, להצלת מרכז הדולפין והים, מרכזה החינוכי של העמותה. היכנסו לקמפיין ותוכלו לסייע בשמירה על היונקים הימיים בישראל: https://giveback.co.il/project/65585