חשש בישראל: מומחים מתריעים מפני עלייה דרמטית במקרי הילדים שמאושפזים בגלל סטרפטוקוק A. ד"ר אמיר קליביצקי, מומחה לרפואת ילדים ומחלות זיהומיות, בבי"ח דנה לילדים ומנהל מרכז בריאות הילד בקופת חולים כללית, מדווח כי ישנה עליה משמעותית ביותר, הן במקרי ההידבקות והן בסיבוכים הקשורים לחיידק בארץ בחודשים האחרונים. "אנחנו בפרוש רואים עלייה במספר האבחונים וגם בסיבוכים הפולשניים של החיידק".

לדבריו, ישנן מספר סיבות לעלייה המטרידה הזאת. "כרגע ישנה השערה לא מבוססת, לפיה הווריאנט החדש של החיידק אלים יותר. כמו בקורונה, גם במקרה הזה הווריאנטים יכולים להשתנות ולהפוך לאלימים יותר". סיבה נוספת לעלייה המטרידה לדבריו, היא אי הגעה לטיפול בזמן.

גם פרופ' גליה גריסרו, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית החלים ׳דנה׳ לילדים באיכילוב מציינת כי בתקופה האחרונה חלה עלייה כללית בשיעור הזיהומים הפולשניים בקרב ילדים בארץ. "ישנן השערות שונות לכך, אבל בגדול קשה לנו להצביע על סיבה ברורה. גם באנגליה הייתה לאחרונה עלייה במספר הילדים שסובלים מסיבוכי סטרפטוקוק, אבל שם ידוע על זן ספציפי. לצערי, כרגע אנחנו רואים גם אצלנו וגם בכל הארץ עלייה במקרים של ילדים שמאושפזים בגלל סיבוכים שקשורים לחיידק".

הסימנים להופעת החיידק: כאבי גרון וחום

לנוכח הנתונים, ד"ר קליביצקי מציע להורים לגשת להיבדק במקרה שהילדים מתלוננים על כאבי גרון המלווים בחום. "כשזה קורה, יש לגשת לרופא ולבצע משטח גרון. אם הוא חיובי - מתחילים טיפול אנטיביוטי". עוד סימן שעשוי להעיד על סטרפטוקוק A לדבריו, הוא פצעים שמופיעים על העור. "אם רואים פצע עם מראה מזוהם, אדום נפוח או מפריש, עם חום או עם דופק מקומי, יש לגשת לרופא לבדיקה".

אמא מודדת לילדה חום (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חום וכאבי גרון בקרב ילדים מצריכים בדיקת רופא | צילום: אימג'בנק / Thinkstock


אילו סיבוכים יכולים להתפתח כתוצאה מהימצאות החיידק?

"אבצסים מוחיים, אבצסים ברקמות הרכות. אבצס הוא בעצם כיס מוגלה שנמצא במקום מסוים בגוף. הוא לוחץ על רקמות אחרות ומפריע לתפקוד, זה בעצם זיהום שמפיץ זיהום. מעבר לכך, חיידק סטרפטוקוק A יכול לגרום לדלקת אוזניים, שנגרמת בשל אבצס שעובר לעצם שמעבר לאוזן ועלול להתקדם למוח. סיבוך נוסף של סטרפטוקוק A נקרא בקטרמיה – פלישה של חיידקים למערכת הדם - זו מחלה שאפשר למות ממנה אם לא מטפלים בה". סיבוך נוסף אך נדיר לדבריו, הוא קדחת השיגרון. "זו מחלה קשה מאוד. מדובר בתופעה במהלכה הסטרפטוקוק משפיע על המסתמים של הלב. זה סיבוך נדיר אך עלול לקרות". ד"ר קליביצקי מציין שהסיבוך השכיח ביותר בישראל בקרב ילדים בחודשים האחרונים, הוא דלקת של העצם מאחורי האוזן שלעתים כוללת סיבוכים תוך מוחיים.

משרד הבריאות: "מהנתונים שנמצאים בידי משרד הבריאותלא נצפתה בחודשים ינואר-פברואר השנה עלייה בתחלואה בישראל כתוצאה מסטרפטוקוק Aבהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברהלצד זאת ולנוכח העלייה בתחלואה בעולםמשרד הבריאות מבצע מעקב שוטף אחר הנתוניםכמו כן, האגף לאפידמיולוגיה במשרד שלח בתחילת השנה עדכון בנושא לצוותים רפואייםבמטרה להעלות את המודעות לנושא זיהומים פולשניים הנגרמים מסטרפטוקוק A".