ראש הממשלה בנימין נתניהו עבר במהלך הלילה (בין שבת לראשון) הליך להשתלת קוצב לב. בשבוע שעבר נתניהו הסביר לציבור כי פונה לבית החולים לאחר שהתייבש, אך בשיבא השתילו בגופו מכשיר תת-עורי שמנטר את קצב פעימות הלב. בין התייבשות להשתלת קוצב לב: מצבו הרפואי של נתניהו מעורר תהיות בציבור - אלה הפערים בין הגרסאות על מצבו. בהתייחסות ראשונה לאחר השתלת הקוצב, נתניהו פרסם סרטון מבית החולים: "שלומי מצוין, מודה לצוות בשיבא שמלווה אותי". 

ראש הממשלה אמר שמחר בבוקר הוא צפוי להשתחרר, ויוכל להצטרף להמשך הליך חקיקת ביטול עילת הסבירות בכנסת: "אנחנו ממשיכים במאמצים להשלים את החקיקה וגם במאמצים לעשות זאת בהסכמה. בכל מקרה, מחר בבוקר אני מצטרף לחבריי בכנסת".

מדוע בית החולים עדכן כי בדיקות נתניהו יצאו תקינות, בעוד היום אמרו רופאיו של נתניהו, כבדרך אגב, שכבר בשבוע שעבר ראו הפרעה באק"ג? 

ראש הממשלה נתניהו הובהל הלילה לבית החולים ועבר השתלת קוצב לב. ההליך הרפואי העלה תהיות, שכן בבית החולים מסרו בשבוע שעבר ש"ליבו של ראש הממשלה תקין לחלוטין". בריאיון לתוכנית הבוקר של ניב רסקין הודו רופאיו של נתניהו, פרופ' רועי בירנט ופרופ' איל נוף, כי הייתה הפרעה בבדיקת האק"ג של נתניהו כשהגיע לבית החולים בשבוע שעבר. 

לדברי הרופאים, בעקבות ההפרעה שהתגלתה בשבוע שעבר נתניהו עבר בדיקה פולשנית, שלא הצדיקה השתלת קוצב לב, אבל כנהוג במקרים כאלה הושתל בגופו מנטר תת-עורי. לדבריהם, בלי אותו המנטר - לא היו ניתן לאתר את האירוע של הפסקת הדופק אמש וראש הממשלה יכל היה להיות בסכנה. 

לו נתניהו לא רצה לפרסם את מדדיו, מדוע שיבא שיתף פעולה ומסר לכאורה מידע לא מדויק לציבור?

פערי הגרסאות בין הטענות להתייבשות להודאה כי התגלתה הפרעה בקצב ליבו של נתניהו מעלים תהיות באשר לעדכונים הרפואיים שהציבור קיבל מלשכת נתניהו ומבית החולים שיבא. לרופא אומנם אסור למסור מילה מעבר למה שהחולה התיר לו להגיד - אך המידע החלקי שקיבל הציבור עלול לפגוע באמון שרכש להודעות בית החולים.

בית החולים שיבא, שסיפר לציבור כי נתניהו בסך הכל התייבש, יכל היה לתת ללשכת נתניהו למסור לציבור מידע על אשפוזו של ראש הממשלה, ובכך להימנע מסיטואציה בה בית החולים לא מספק לאזרחים את התמונה המלאה על מצבו של נתניהו. 

 

בי"ח שיבא תל השומר (צילום: פלאש 90)
הסבירו שמדובר בהתייבשות, אך השתילו מכשיר לאבחון הפרעות בקצב הלב. ביה"ח שיבא | צילום: פלאש 90

מדוע בלשכת נתניהו סירבו למסור את התמונה המלאה?

ראש הממשלה ולשכתו הציגו לציבור כי סיבת הפינוי לבית החולים בשבוע שעבר הייתה התייבשות. "ביליתי בכנרת בלי כובע ומים", מסר נתניהו בסרטון שהעלה ברשתות. אנשי לשכתו לא עדכנו במצבו הרפואי המלא והסתמכו על הודעת בית החולים כי נתניהו אובחן עם התייבשות בלבד.

היום כשמתברר שלנתניהו יש בעיות שמופיעות בבדיקות אק"ג לאורך שנים - מדוע הציבור לא עודכן בנושא? 

לדברי הרופאים של נתניהו, לראש הממשלה ישנן "הפרעת הולכה ידועה באק"ג כבר עשרות שנים". עם זאת, ולמרות השתלת המנטר התת-עורי בגופו של נתניהו בשבוע שעבר, הציבור לא עודכן במצב הרפואי של ראש הממשלה שהיה ידוע במשך שנים.

למה הושתל דווקא קוצב הלב היקר שמשמש בדרך כלל חולים עם מערכת חיסון חלשה?

בליבו של נתניהו הושתל קוצב מסוג MICRA, שבהשתלתו אין צורך באלקטרודות ובחתך כפי שנעשה בהליך רגיל. מדובר בקוצב יקר יותר שמושתל בדרך כלל בקרב חולים עם מערכת חיסון חלשה. מבית החולים לא נמסר מדוע דווקא הקוצב הזה הוא שהושתל בגופו של ראש הממשלה.   

מדוע הושתל המנטר התת-עורי בגופו של נתניהו בשבוע שעבר?

נתניהו פונה לבית החולים בשבוע שעבר אחרי שחש ברע. למרות שהאבחנה הייתה שהתייבש, בגופו הושתל מנטר תת-עורי שנועד לאיתור הפרעות קצב מסכנות חיים הצצות בתדירות נמוכה. "זה נועד כדי לאפשר לצוות הרפואי הצמוד של ראש הממשלה להמשיך במעקב השוטף", הסבירו בבית החולים. עם זאת, רבים העלו תהיות: מדוע הושתל המכשיר בגופו של נתניהו, אם הבדיקות שלו יצאו תקינות והוא פונה לאחר שהתייבש?

שתל תת עורי שהושתל בגופו של ראש הממשלה (צילום: אלכס קולומויסקי, פלאש 90)
שתל תת-עורי הושתל בגופו של ראש הממשלה | צילום: אלכס קולומויסקי, פלאש 90

ד"ר ג'יזלה קידמן, מומחית ברפואת משפחה ופנימית ממכבי שירותי בריאות, הסבירה ל-N12: "התייבשות מתאפיינת בתסמינים כמו סחרחורות, חולשה, טרום-התעלפות, אך אלה הם תסמינים שגם יכולים להעיד על אירוע לב או הפרעות קצב. הפרעות קצב יכולות להתקיים גם שלא במסגרת של התקף לב. על מנת לשלול את האפשרות שמדובר בהפרעות בקצב הלב, מכשיר הולטר תת-עורי מקליט ומשדר את קצב הלב, וכך ניתן לאבחן בעיות בקצב הלב".