בכירי עולם הרפואה בישראל ובעולם ישתתפו בכנס הרפואה Medicine 2042, שיתקיים זו השנה השנייה במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב. בכנס שיתקיים בתאריכים 9-8 ביוני, בכירי עולם הרפואה והמדע יפגשו את החדשנות והטכנולוגיה ולמעשה ינסו לבנות את עתיד עולם הרפואה עשרות שנים קדימה. "רובוטים יכולים להחליף רופאים בתחום הפתולוגיה", מסביר בשיחה עם mako פרופסור נדיר ארבר, מהיוזמים והמארגנים של הכנס, "כבר היום מערכת הבריאות צריכה ללמוד כיצד להתמודד עם אוכלוסייה בגילאי 120 ויותר כי תוחלת החיים עולה".

זהו כנס רפואי יוקרתי בו ישתתפו שלושה חתני פרס נובל בתחום הרפואה והמדע: פרופ' אהרון צ'חנובר, פרופ' אברהם הרשקו ופרופ' רוג'ר ד' קורנברג. לצדם רופאים ופרופסורים מהבכירים במערכת הבריאות בישראל ובעולם. פרופ׳ ארבר, נשיא הכנס ומנהל המרכז המשולב למניעת סרטן במרכז הרפואי איכילוב, מוסיף בגאווה ש"גם נשיא המדינה יגיע לכנס", בו ינסו לחזות כיצד תיראה הרפואה בעתיד הקרוב והרחוק בעשור הבא ואפילו בשנת 2050.

לדבריו, "עשיתי לא מעט כנסים בחיי מתוקף תפקידי כיו"ר איגוד הגסטרו או כראש המרכז לחקר הסרטן. זה היה חלק מדרישות התפקיד והם היו מוצלחים. וכשסיימתי את התפקידים שלי, הבנתי שעוד כנס זה לא משהו שאני רוצה לעשות והבנתי שהמדינה חייבת להתכונן לעתיד. מה יהיה עוד 10, 20 שנה".

ארבר יסד הכנס הראשון של Medicine 2042 רגע לפני הקורונה ב-2019. "היה כנס מאוד מוצלח. הבעיה היחידה כשביקשתי שידברו על מה יקרה עוד 20 שנה, לאנשים היה קשה לדבר על מה יקרה עוד שלושה שבועות כי העולם היה ממוקד בקורונה", הוא אומר ומוסיף שהיה לו ברור שיקים כנס עתיד רפואה נוסף, וזה יתקיים, כאמור, בשבוע הבא אליו נרשמו כבר למעלה מאלף משתתפים.

לעולם הרפואה תפקיד עצום בהשפעה ובשינוי האופן שבו שירותי הבריאות המודרניים פועלים. והכנס יפגיש על במה מומחים בתחומים כמו החלל, התעופה, הצבא, המתמטיקה, הפוליטיקה ומדעי הרוח לצד אנשי הרפואה מתחומי חקר הסרטן, סכרת, גסטרונומיה ועוד. מטרת השילוב והמרצים היא לבחון כיצד חדשנות רפואית תשנה את שירותי הבריאות העתידיים ברחבי העולם ובישראל.

"נשאל למשל מה עדיף, רופא או רובוט? השפעת רפואת החלל. לטעמי יהיה שילוב בין השניים. מערכות חכמות ורובוטים יקבלו מהרופא את הפרטים האישיים, סיפור משפחתי, האם האדם מעשן או סובל ממשהו. מנגד, הפציינט יעדיף את הרופא שיניח לו את היד על הבטן. הרובוט ישמור על הרופא מטעויות, למשל אם הוא ייתן תרופה לבעיה מסוימת, הרובוט יגיד לו כל הכבוד לך דוקטור, אבל על פי הפרסומים של עולם הרפואה ומחקרים תרופה זו אינה מתאימה. יכוון את הרופא ובכך התחום יהפוך בטוח יותר".

הוא ממשיך ומסביר שלכל אדם תגובה אחרת לבעיה רפואית, שאדם אחד שמעשן יפתח סרטן ריאות ואחר לא. "נלך בתחום הזה לכיוון של בינה מלאכותית ורצף גנטי שיביא אותנו למניעה או דרך הטיפול הנכונים ביותר. בעתיד יהיו אנשים בריאים בני 100 ו-120, תוחלת החיים עולה והרפואה צריכה לדעת כיצד להתמודד איתם, לטפל בהם ולהעניק להם טיפול נכון ויעיל".

הכנס כולל מגוון רחב של הרצאות שהכותרת שלהן מלמדת למעשה על עתיד עולם הרפואה כפי שהם רואים אותו. למשל ההרצאה "מי טוב יותר? רדיולוג או רובוט?", או "המגיפה הבאה שתופיע: מי ינצח בשנת 2042?" ו"רפואת סייבר". לצד תחומי הבריאות הקלאסיים, יתקיים גם פאנל נציגי חברות ביטוח שיעסוק במגמות בעקבות הארכת תוחלת החיים והרגולציה בביטוחי הבריאות ופאנל בו ישתתפו מנהלי בתי החולים וידונו בדרך להתמודד עם המגיפה הבאה.