"זוכרת אותם – רק לא את הפנים שלהם": השחקן בראד פיט חשף בימים האחרונים כי הוא סובל מפרוזופגנוזיה. מדובר בהפרעה נוירולוגית שהחולים בה לא מזהים פרצופים – של מכרים, חברים ולפעמים אפילו של קרובי משפחה. השחקנית הוותיקה גילת אנקורי ודורון פישלר, שמגיש את פודקאסט "התשובה", סובלים מההפרעה הזאת. השניים סיפרו בריאיון לחדשות 12 על ההתמודדות והתגובות מאנשים: "פעמיים לא זיהיתי את הבנות שלי – זה היה מאוד מלחיץ".

"אני זוכרת אותם, זוכרת איך קוראים לאישה שלהם ולילדים שלהם, ואיפה נפגשנו – אני רק לא מזהה את הפנים שלהם", שיתפה אנקורי. "זה מכניס לסטרס, לכזה מתח – לפני כל פרמיירה, כל חתונה, והכי גרוע זה ההלוויות. פעמיים לא זיהיתי את הבנות שלי – אמנם לכמה שניות אבל זה היה בום גדול בשבילי, זה היה מאוד מלחיץ".

גילת אנקורי (צילום: החדשות 12)
השחקנית גילת אנקורי | צילום: החדשות 12

"מה שמעניין בתופעה הזאת היא שהתופעה הזאת היא ייחודית רק לזיהוי פנים", הסביר ד"ר אמיר גליק, מנהל המרפאה לנוירולוגיה קוגניטיבית בבית החולים בילינסון. "כלומר אין לאנשים הללו קושי לזהות מבנים, מכוניות או דברים אחרים. מכך אנו למדים שיש אזור במוח שאחראי רק על זיהוי פנים". "יש לזה בסיס גנטי", הוסיפה פרופ' גליה אבידן, חוקרת במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בן גוריון.

בראד פיט (צילום: רויטרס)
בראד פיט, ארכיון | צילום: רויטרס

ההפרעה הזאת עלתה לאחרונה לכותרות אחרי שפורסם שבראד פיט סובל ממנה. המחלה יכולה להיגרם כתוצאה מפגיעת ראש או גידול – אבל רבים בכלל נולדים איתה. כ-2% סובלים מהמגבלה שמקורה בתפקוד לקוי של האזור במוח שאחראי על זיהוי פנים וזה עלול להיות מביך.

דורון פישלר  (צילום: החדשות 12)
דורון פישלר | צילום: החדשות 12

"כשמישהו רואה אותי ברחוב ואני לא אומר לו שלום, זה לא בגלל שאני לא נחמד – זה בגלל שאין לי מושג מי זה", אמר פישלר. "אי-זיהוי פרצופים זו לא נכות, זה לא אומר שאני לא יכול ללכת – כן זה מגביל מבחינת סיטואציות חברתיות מסוימות משום שאנשים מצפים שתזהה אותם. אני מאוד משתדל לספר לאנשים מראש כדי להימנע מהמצבים האלה".

מכיוון שאין עדיין טיפולים יעילים לטווח ארוך להפרעה הנוירולוגית הזאת, אז אחת ההמלצות של המומחים היא לספר על כך מראש ובלי להתבייש – ואז תימנעו מאי הנעימות.