מי מההורים לא חש בחרדה קלה כשקיבל את ההודעה מהגן ש"הכינה נחמה קפצה שוב לביקור"? אז נכון, הכינים, אותן טפילים מוצצי דם שמתמקמות על ראשינו ומתרבות ללא הפסקה, קיימות לאורך כל ימות השנה, אבל נדמה שחודשי הקיץ הם "התקופה החמה" שלהן. האם זה קורה באמת בעיקר בקיץ? מה אפשר לעשות כדי להיפטר מהן? והאם יש דרך להבטיח שהן לא יחזרו שוב? פנינו לרוקח דניאל שימנוב, מבית מרקחת ישגב ת"א, עם תשובות לשאלות נפוצות שיפסיקו לכם את הגירודים בראש

מה זה כינים?

כיני ראש הן חרקים קטנים, בערך בגודל של גרעין סומסום, החיים על גופם של בני אדם וניזונים ממציצת דם מהקרקפת. הכינים נמצאות בדרך כלל בשיער, ובעיקר על העורף ומאחורי האוזניים, שם הן גם מטילות את ביציהן. כינים יכולות לשרוד עד 30 יום על שיער הראש, אבל כינה שנפלה מהשיער תשרוד עד יומיים בלבד מחוץ לקרקפת.

איך נדבקים בהן?

80% ממשקי הבית בישראל חוו או חווים את בעיית הכינים. מדובר למעשה בבעיה כלל עולמית, ובמדינות רבות בעולם התופעה אף מוגדרת כמגיפה שיש למגר אותה. היות וכינים אינן מסוגלות לקפוץ, לשחות או לעוף, והן עוברות מראש לראש בהליכה מהירה, שכיח בעיקר למצוא אותן בקרב ילדים בגילאי 2-12 שנוהגים לשחק קרוב יותר אחד לשני.

האם ניתן להידבק מכינים בשימוש במסרקים/מגבות נגועים?

היות והמזון היחיד של הכינים הוא דם אנושי, הן לא מסוגלות לשרוד מחוץ לראש האדם יותר מיום יומיים, והן ימותו מרעב. לכן, הסיכוי להידבק בכינים ממסרקים, כובעים, כלי מיטה וכולי, נמוך יותר מהסיכוי להידבק ממגע ישיר של ראש בראש. יחד עם זאת, מומלץ לכבס מגבות ומצעים בטמפרטורה של לפחות 60 מעלות, ולהשרות את מברשות השיער והמסרקים במים רותחים עם מעט חומץ, לאחר שטיפלנו בכינים שהיו על ראש הילד.

האם בנים ובנות נדבקים באותה מידה בכינים?

כן, זה רק עניין של אורך שיער. גם בעידן המודרני והשוויוני בו אנו חיים כיום, מרבית הבנות נוטות לגדל שיער ארוך ומרבית הבנים נוטים להסתפר קצר. לכן, ניתן למצוא שיעור הדבקה גבוה יותר בקרב בנות. לכינים  קל יותר לעבור מראש לראש כאשר השיער הוא ארוך והן יכולות לטייל עליו. בנוסף שיער ארוך מביא למגע תדיר יותר עם ראשים אחרים. לכן, הורים לבנים עם שיער ארוך צריכים להביא בחשבון שהם יהיו מועדים, יותר מבנים עם שיער קצר, להידבק בכינים. איסוף שיער ארוך בצמה בהחלט יכול  לעזור להקטין את הסיכון בהידבקות.

האם באמת הכינים נפוצות בעיקר בקיץ?

לא נכון. הכינים ממשיכות להתקיים גם בעונות הסתיו, האביב והחורף. יתכן שהסיבה לטעות הנפוצה היא שהשילוב של הכינים יחד עם החום הכבד והזיעה יוצר גרד מוגבר מהרגיל.

האם בבריכה או בים ניתן להידבק יותר בכינים?

בבריכה או בים ניתן להידבק בכינים בדיוק כמו בכל מקום אחר - דרך הצמדת ראשים. יחד עם  זאת, חשוב לזכור שלכינים יש יכולת מולדת לעצור את נשימתן למשך 8 שעות, ולכן גם אם תשהו זמן רב עם הראש בתוך המים הכינים ימשיכו לחיות, כך שלא ניתן להטביע אותן.

כיצד כן ניתן להיפטר מהכינים?

בעבר היו טיפולים שהתבססו על חומרי הדברה רעילים כגון 300K, שהזיקו גם לבני אדם וגם לסביבה. כיום כבר לא עושים שימוש בחומרים מסוג זה, ובמקומם זמינים בשוק תכשירים יעילים אחרים. יש למשל תכשירים מצוינים שמסייעים להיפטר מהכינים ומהביצים בטיפול אחד בלבד, אולם  כרוקח אני ממליץ בכל מקרה לבצע טיפול חוזר כעבור כ-10 ימים כדי לוודא מניעה של הדבקה  חוזרת. בנוסף, אני ממליץ על שימוש בתכשירים שלא מכילים חומרים שומניים שקשה לשטוף אותם  מהקרקפת ושיוצרים תחושה לא נעימה. כמו כן, מומלץ להשתמש בתכשירים המבוססים על תמצית  שמן עץ הנים, המיוצר מאזדרכת הודית וידוע כקוטל חרקים, שאינו רעיל.

כיצד נפטרים מביצי הכינים?

יש תכשירים מיוחדים שמסייעים להיפטר לא רק מהכינים אלא גם מהביצים. אלו מומלצים במיוחד,  מאחר והכינים בוקעות מהביצים רק אחרי מספר ימים.

האם ניתן להבטיח שהכינים לא יחזרו?

לא ממש. הדרך היחידה למנוע מכינים להגיע לראש היא להימנע לחלוטין מכל מגע ראש בראש, מה שכמעט בלתי אפשרי לעשות, במיוחד כשמדובר בילדים. בכל מקרה מומלץ לבדוק את הראש על בסיס קבוע, ובמידה ומספרים לכם על הדבקה שאירעה דרך אדם שהייתם במגע עמו רצוי למהר ולבדוק את הראש כדי למנוע התרבות של הכינים במידה והן קפצו לביקור.

האם יש אנשים עמידים לכינים?

אף אחד לא חסין מפני כינים. גם אם תרחצו 10 פעמים ביום ותחפפו את השיער בכל יום – הן עדיין ישמחו לקפוץ לביקור. הן גם לא נרתעות מריחות גוף מסוימים או בררניות בנוגע לסוג הדם שלנו. הן עוברות ממגע ישיר של ראש בראש, ולכן בדרך כלל נפוצות בעיקר אצל ילדים. לכן חשוב להקפיד לבדוק את השיער באופן תדיר, לסרק במסרק עם שיניים צפופות ולחפוף בחומרים שהורגים כינים וביצים.

האם ניתן להיפטר מכינים רק באמצעות סירוק במסרק כינים?

סירוק במסרק עם שיניים צפופות הוא התחלה, אבל ודאי שלא מספיק. סביר להניח שאם תסרקו את השיער במסרק כינים בכל יום תיפטרו מחלק מהכינים אבל חייבים להשתמש גם בחומרים שמטרתם לקטול את הכינים והביצים. בנוסף, אני ממליץ לעשות טיפול במרווח של 10 ימים כדי לוודא שלא נותרה על הראש ביצה או כינה סוררת שתגרום להדבקה מחדש.