פעם קראנו להן מסעדות מזרחיות, עם השנים הן הפכו לשיפודיות, ויותר מזה – הן הפכו למסעדות הכי ישראליות שיש: כאלה שמביאים אליהם תיירים מחו"ל (בתקופות שבהן יש כאלה), כאלה שמתגעגעים אליהם כשנוסעים לחו"ל (בתקופות שבהן יש כסף לעשות את זה), כאלה שפוקדים דרך קבע וכאלה שרק בחגים. הקצב המהיר, מגוון הסלטים, שפע הבשר והאווירה השמחה והפשוטה הפכו את השיפודיות לבחירה המתבקשת באינספור מצבים, ממש לא רק ביום העצמאות. 20 השיפודיות הטובות בישראל - זו הרשימה שלנו.

שיפודי רחמים שמחה ובניו, טבריה

השיפודייה הטבריינית הזו נפתחה לראשונה בשנת 1978 אך נסגרה בעקבות מחלה של בעלת המקום. עשרים שנה לאחר מכן פתחו תשעת ילדיה את המסעדה מחדש, והיום מדובר באחד המקומות האהובים בטבריה. המסעדה ממוקמת בתחנת דלק ויש בה כ-170 מקומות ישיבה וחניה. בתחילת הארוחה מוגשים כאן, כנהוג, שלל סלטים (אל תפספסו את החציל עם אגוזי המלך) ופיתות עיראקיות שנאפות בטאבון. בגזרת השיפודים המצטיינים - הרשמיים הם הקבב העיראקי הענק (39 שקלים) וצלעות הטלה, שעשויות ללא רבב (140 שקלים ל-3 יחידות עם תוספת ליד). בין המנות המיוחדות יותר תמצאו כבד בקר ומולארד, לפעמים יש ספיישלים כמו קובה אורז ממולא בבשר ובימי שלישי יש קוסקוס.

אלחדיף 14, טבריה. כשר

שיפודי רחמים שמחה ובניו (צילום: תומר שמחה, יחסי ציבור)
שיפודי רחמים שמחה ובניו | צילום: תומר שמחה, יחסי ציבור

מסעדת יונס, צומת גולני

יונס בצומת גולני היא תחנת חובה לכל חובב שיפודיות. המסעדה גדולה ויכולה להכיל 300 סועדים, אבל לא מרגישה צפופה הודות לישיבה במפלסים ולגדוד של מלצרים אדיבים בחולצות לבנות מעומלנות שדואגים לכולם. מבחר הסלטים שמגיעים לפני הבשר מרשים ובסוף הארוחה קנקן קפה ובקלאוות ימצאו את דרכם לשולחנכם. הפלאפל שמגיע בין הסלטים לבשר רותח וטעים בטירוף, החומוס מעולה ושיפוד הכבש הוא משהו שחייבים לטעום כאן. מלבד שיפודי הבשר, שמוגשים על צלחות ענקיות עם הר של צ'יפס, יש גם דגים צלויים ופירות ים, שרימפס וקלמרי בכל וריאציה אפשרית, וגם תבשילים כמו סינייה ומקלובה.

מתחם סונול, כביש 77, צומת גולני. לא כשר

View this post on Instagram

A post shared by מסעדת יונס - צומת גולני (@younis_restaurant)

שיפודי בן חמו, אור עקיבא

בן חמו היא לא שיפודייה קלאסית, אלא משהו שבין מסעדה מרוקאית פנסית למסעדת בשר משפחתית. היא נפתחה לפני עשרים שנה ושייכת למשפחת קצבים עם ותק של שישים שנה. אז מה מיוחד פה? חוץ מהבשר, פלטת הסלטים כאן שמה דגש על המטבח המרוקאי: סלט גזר מדהים, סלט זיתים, חצילים עם עגבניות, סלט סלק מעולה וגם סיגרים ממולאים בבשר. האוכל מוגש בכלים מרוקאיים והקוסקוס מגיע לשולחן בטאג'ין. לימור בן חמו מנהלת את המסעדה כבר 15 שנה והיא מפקדת על צבא קטן של מלצריות, אבל את הלקוחות הקבועים משרתת בעצמה. בגזרת הבשר יש נקניקיות מרגז שמכינים במקום (69 שקלים), טחול ממולא בחלקי פנים (99 שקלים), קציצה מרוקאית מיוחדת, לאמיצים יש גם אשכים ולב עגל, ולמתפנקים - שיפוד כבד אווז וצלע טלה (195 שקלים).

ויצמן 1, אור עקיבא. כשר

לימור בן חמו. שיפודי בן חמו (צילום: גיל אבירם,  יחסי ציבור )
לימור בן חמו. שיפודי בן חמו | צילום: גיל אבירם, יחסי ציבור

שיפודי אולגה דובי וסימו, גבעת אולגה

מסעדת שיפודי אולגה ממוקמת במרכז מסחרי קטן, שבו הזמן כאילו עצר מלכת אי שם בשנות ה-80. מבחר הסלטים צנוע כי הבמה כולה שייכת לבשר - הטעים והעסיסי בצורה בלתי נתפסת, שהאחים סימו ודובי צולים בעצמם. על השולחנות מפות מנייר ועליהן תוספות חובה כמו בצל טרי, טחינה, ירק, עמבה וחריף, וגם עגבנייה ופלפל ירוק חריף חרוכים על הגריל. השיפודים (פה הם עדיין מכונים שישליקים) מגיעים בזוגות: על שתי יחידות הודו, לבבות עוף, כבד או לב עגל תשלמו 60 שקלים; זוג שיפודי פרגית עולים 66 שקלים; וזוג שיפודי שקדי עגל 90 שקלים.

התנאים 1, גבעת אולגה. לא כשר

שיפודי אולגה (צילום: ציון שטיוי, יחסי ציבור)
שיפודי אולגה | צילום: ציון שטיוי, יחסי ציבור

אחמד סעיד, עמק חפר

זו כנראה המסעדה עם השירות הכי יעיל, מהיר ואדיב, ולא משנה כמה אנשים סועדים במקום - מרגע שנכנסתם העולם יסתחרר סביבכם ותוך פחות מ-10 דקות תשבו מול לשולחן עמוס מנות. מבחר הבשרים כאן קלאסי וכולל קבב, פרגית, לבבות עוף וחזה עוף (58 שקלים ל-2 שיפודים), יש גם כבד אווז (98 שקלים לשיפוד בודד) והמצטיין לטעמנו - שיפוד פילה בקר (110 שקלים לשיפוד), שמגיע לשולחן עסיסי וצלוי בצורה מושלמת. בשונה משיפודיות אחרות, המקום פתוח כבר משעות הבוקר ומציע מנות חומוס.

דרך נחל אלכסנדר 8, אזור תעשייה עמק חפר

אחמד סעיד (צילום: אלון לויטה, יחסי ציבור)
אחמד סעיד | צילום: אלון לויטה, יחסי ציבור

יונס אלדיוואן, נתניה

הרבה שיפודיות נקראות יונס או אלדיוואן, כי מדובר במשפחת "שיפודנים" ענפה שפרסה את עסקיה בכל רחבי הארץ. אנחנו אוהבים במיוחד את המסעדה שממוקמת על כביש החוף לכיוון דרום, קצת לפני פולג, בתחנת דלק של חברת דלק. התפריט כולל שיפודים טעימים במחירים סבירים (60-80 שקלים לזוג) ובסוף תמיד מקבלים קפה ובקלאווה. המסעדה אינה גדולה אבל תמיד ימצאו לכם בה מקום, ויש גם מרפסת עם דק שמתחבאת בצידה האחורי. מבחר הסלטים ראוי לשבח וכולל מלבד הקלאסיקות גם להיטים עונתיים כמו ג'רג'יר או טבולה חמצמץ מושלם.

תחנת דלק שחר, פולג, כביש החוף

View this post on Instagram

A post shared by مطعم يونس الديوان - מסעדת יונס אלדיוואן (@aldewan.restaurant)

אצל הטורקי, אור יהודה

המסעדה המשפחתית הזו נפתחה כבר בשנות ה-50, על ידי שרה ויצחק דואניאס, כדוכן קבב טורקי מסורתי בסגנון איזמיר. בשנת 1978 הילדים הצטרפו לעסק, הוסיפו שווארמה עגל מיוחדת ושיפודים נהדרים והפכו את המקום למוסד שעולים אליו לרגל. מנת השווארמה כוללת שני סוגי בשר, עגל והודו, משובצים בשומן רך (55 שקלים למנה), בשיפודים יש קבב טורקי וקבב מזרחי (שלא תתבלבלו), הודו, פרגית ולבבות (35 שקלים לשיפוד).

הראשונים 2, אור יהודה. כשר

איציק הגדול, תל אביב

יש לו קצבייה, שווארמה ולאחרונה הוא יצא עם בשורת אוטומציה שגם עליה סיפרנו לכם, אבל האימפריה של איציק הגדול התחילה בשיפודייה מפורסמת שפועלת כבר המון שנים בגבול תל אביב יפו. פלטת הסלטים ענקית (ואנחנו מדברים על ענקית כמו בשנות ה-90), מחירה 40-65 שקלים לסועד ויש בה הברקות כמו סלט פוּל, סלט טורקי, מטבוחה, סלט גזר טוניסאי וסלט חצילים חם. מבחר הבשרים כולל סטייקים ושיפודים: קבב עם שומן טלה (90 שקלים ל-2 שיפודים), פילה בקר (180 שקלים ל-2 שיפודים), חוט שדרה וליה (72-90 שקלים), אשכי הודו (160 שקלים) ומיקס: פרגית, כבש, נתח קצבים, פילה וקבב (120 שקלים).

איציק הגדול (צילום: דרור ורשבסקי, יחסי ציבור)
איציק הגדול | צילום: דרור ורשבסקי, יחסי ציבור

M25, תל אביב

לא משנה אם תתייחסו אליה כאל מסעדת שוק, מסעדת בשר או שיפודייה - מדובר באחת המסעדות השוות, הטעימות והמשתלמות בתל אביב. בכניסה תפגשו מקרר עם בשרים ושיפודים שמגיעים ישירות מהקצבייה ובתפריט יש את שקדי העגל וצלעות הטלה (54-65 שקלים), שאחרי שתטעמו לא תוכלו יותר לאכול בשום מקום אחר, ראו הוזהרתם. מנת דגל נוספת שאפשר למצוא רק כאן היא מנת לשון צלויה על האש שאסור בתכלית האיסור לפספס (64 שקלים), וכך גם סלט העגבניות שמגיע עם רוטב שום מיוחד ושלולית של טחינה.

סמטת הכרמל 30, ברודצקי 15; תל אביב. לא כשר

מסעדת M25 (צילום: לין לוי, mako אוכל)
מסעדת M25 | צילום: לין לוי, mako אוכל

שיפודי סמי ובניו, רמת גן

במסעדה הפשוטה למראה מכינים, חוץ משווארמה מעולה, גם שיפודי פרגית, שקדי עגל, שיפודי כבד אווז, שיפוד לבבות עוף וקבבים נהדרים, שמגיעים לצד עמבה, ירק, בצל, חמוצים, סלט כרוב, טחינה וחציל. כל המשפחה של סמי עובדת כאן ורוב הלקוחות קבועים וחוזרים, והאווירה בהתאם - שכונתית ומשפחתית.

בן גוריון 173, רמת גן. כשר

View this post on Instagram

A post shared by שיפודי סמי ובניו (@shipudey_sami)

בוסי, תל אביב

שכונת התקווה היא אוצר של שיפודיות ותיקות ומעולות. ברחוב הראשי, האצ"ל, אפשר לספור לפחות עשרה מקומות שמציעים שיפודים ותבשילים ביתיים. למסעדת בוסי יש שני סניפים, האחד ברחוב הראשי והשני בכניסה לשוק. בשני המקומות התפריט דומה ומציע שיפודים, קבב ומרק תימני. קבב כבש ונקניקיות מרגז הם הלהיטים כאן, והמחירים נעים בין 65 שקלים למנה של שיפוד פרגית עם כל התוספות לבין 165 שקלים לשיפוד כבד אווז.

התקווה 4, אצ"ל 41; תל אביב. כשר

View this post on Instagram

A post shared by מסעדת בוסי רון (@ronbussi)

     

שמש המקורית, תל אביב

עוד מסעדה בולטת בשכונת התקווה היא שמש, שמתפרסת על שני צדדים של אחת מסמטאות השוק. בצד אחד מקומות הישיבה, ובצד השני המקרר עם השיפודים ועמדת טייק אוויי. הקבב שמכינים כאן, כך אומרים, הוא אחד הטובים בתל אביב והוא עולה 30 שקלים בלבד.

התקווה 13, תל אביב. כשר

View this post on Instagram

A post shared by מסעדת שמש המקורית (@shemesh_restaurant_)

קיסר, תל אביב

קיסר היא שיפודייה קטנה וצפופה, גם היא בשכונת התקווה, עם מלצר זריז שגם אחראי על הקופה וגם משרת את הסועדים (שאם להאמין לסיפורים יש ביניהם סלבס לא מעטים). גם כאן, כמו אצל שכנים רבים ברחוב, מנת הדגל היא הקבב המופלא שנצלה על גריל פחמים. מדובר בקבב גדול ועסיסי במיוחד, שלצידו יגישו לכם צלוחית עם עגבניות מרוסקות, פיתה עיראקית, טחינה מעולה ועמבה. אפשר גם לבקש בצל שרוף על האש, חמוצים וסלט כרוב. 30 שקלים לקבב.

אצ"ל 43,‏ תל אביב. כשר

שיפודי מוצפי ובניו, תל אביב

עדיין בשכונת התקווה - שיפודי מוצפי ובניו היא מסעדה משפחתית קטנה וצנועה בשוק התקווה ששמה יצא למרחקים הודות לשיפודים המעולים שצולים בה על גריל פחמים מאז 1951. היום המקום מנוהל על ידי נכדו של אפרים המייסד, וגם כאן מנת הדגל היא הקבב, שמגישים פה על צלחת עמוסה בפטרוזיליה, עמבה, חריף, חמוצים, בצל ועגבנייה חרוכים על הגריל ופיתה עיראקית.  30 שקלים לקבב.

המבשר 14, תל אביב. 03-6392344. כשר

מפגש הסטייק, תל אביב

מה לא עבר על המסעדה הזאת? אחרי פיגוע קטלני, בניית הרכבת הקלה, פתיחה וסגירה של הסניף בהרצליה והמעבר לכשרות, היא עדיין איתנו. במרוצת השנים אכלו פה ראשי מדינה, שחקני כדורגל ובכירים מכל קצות המשק, ובשורה התחתונה - מדובר על מסעדת הבשר הכי ישראלית שיש. פלטת הסלטים כאן מצומצמת אבל איכותית, במיוחד הסלט הישראלי הקצוץ, הטרי והרענן. מה לאכול? מיקס גריל זוגי מושלם שעולה 219 שקלים ויש בו פרגית, כבד, לב, צלע כבש וטבעת של פילה בקר, ואפשר גם לקחת רק זוג שיפודים (כ-60 שקלים), או שיפוד בודד (למשל שיפוד אנטרקוט ב-43 שקלים).

מנחם בגין 36, תל אביב. כשר

View this post on Instagram

A post shared by מפגש הסטייק מנחם בגין 37ת״א (@mifgashhastaek)

שיפודי הלב הרחב, תל אביב

מסעדת הלב הרחב היא חלק בלתי נפרד משכונת כרם התימנים. בדצמבר 2022 המסעדה נסגרה והשאירה לרבים חור בלב, אבל ממש לאחרונה היא נפתחה מחדש בלוקיישן אחר בשכונה ואנחנו שמחים על כך. המוסד המיתולוגי שהאכיל את התל אביבים מאז 1958 ממשיך להציע גם היום שיפודי קבב, לבבות ופרגית לצד חומוס, צ'יפס וסלט, בשבילם דורות של סועדים מגיעים במיוחד לכרם התימנים.

מל"ן 18 פינת כנפי נשרים, תל אביב

שיפודי זיקה, יפו

זיקה היא שיפודייה יפואית פשוטה ועממית שמספקת בדיוק את מה שאנחנו מחפשים: שיפודים זולים, סלטים עם מילוי חוזר, והכל מתוקתק. את הבשר אפשר לחזק בחומוס טעים שמכינים במקום, ואם זה לא מספיק, המקום פתוח עד השעות הקטנות של הלילה. והמחירים? 45 שקלים לכבד, פרגית, קבב או לבבות, ו-55 שקלים לכבש, פילה או אשכי הודו.

יפת 160, יפו. לא כשר

View this post on Instagram

A post shared by שיפודי זיקה, רחוב יפת 160. (@shipodey_zika)

מסעדת מוריס, ירושלים

המקום של מוריס ביטון בשוק מחנה יהודה היה חמארה-שיפודייה: בשעות היום היה מדובר בשיפודייה קטנה ואותנטית בסמטה של שוק מחנה יהודה, ובלילה היא מתמלאת בצלילי מוזיקה יוונית ובבליינים ומעריצים ותיקים, שטועמים טחול ממולא שמכינים כאן בסגנון מרוקאי וביצי הודו שלא תמצאו במסעדות אחרות באזור. המקום נפתח ב-1968 ומאז האכיל סלבריטאים, פוליטיקאים, שפים אהובים ואת גדולי האומה, ואף על פי שהמסעדה נטולת זוהר או פינפון מיתוגי שמאפיינים את המקומות הטרנדיים שמקיפים אותה, מדובר בספוט מיוחד ותוסס. היום מוריס מכין את השיפודים שלו במיקום אחר בירושלים, ברחוב הלני המלכה, וגם בו מוגשים הקבבים המפורסמים שהפכו את המקום של מוריס למקום עליה לרגל.

הלני המלכה 1 ירושלים

מסעדת מוריס (צילום: נועם ביטון, יחסי ציבור)
מסעדת מוריס | צילום: נועם ביטון, יחסי ציבור

קבב אמונה, באר שבע

המסעדה של משפחת אמונה פועלת משנת 1958 והתפרסמה הודות לקבב המעולה שלה. את המקום, שיפודייה קטנטנה עם ארבעה שולחנות, ייסד שמעון שעלה לישראל מאיראן, והיום בנו ואשתו מנהלים את המסעדה ושומרים את סוד המתכון לקבב קרוב ללב. הקבב מצוין ממש, מהסוג שמבקש רק נגיעה של טחינה ועמבה ולא צריך יותר כלום, אבל בגלל שהוא קטן מהממוצע כדאי מראש להזמין את המנה הגדולה (4 קבבים, כולל סלטים ולאפה, 68 שקלים). מלבד הקבב יש גם שיפודים אחרים (3 שיפודים של פרגית, לבבות או כבד ב-68 שקלים, מחיר מעולה). קבב אמונה הוא מסוג המקומות שהם חוויה בפני עצמם: גריל לא גדול, ויטרינת סלטים, קופה – וזהו. הקסם קורה.

קק"ל 58, באר שבע. כשר

View this post on Instagram

A post shared by Omer Miller | עומר מילר (@omermiller)

הבית התימני, באר שבע

הכוכב הבלתי מעורער של המסעדה הזו הוא נתן, הבעלים, טיפוס לא שגרתי בעולם המסעדנות ובכלל. בכניסה למקום יש שלט שמכריז שהכשרות היא בהשגחה עצמית, ונתן הוא לא רק המשגיח אלא גם הטבח והמלצר. בתפריט מנות מהמטבח התימני כולל לחוח, סאלוף ומרק ראש שמוגש עם חילבה, לצד שיפודים שנתן צולה במיומנות כבר 40 שנה. כל השיפודים עולים 70 שקלים לזוג כולל סלטים, תוספות ופיתות.

הרצל 25, באר שבע, 08-6288858