שווארמה אקה

שווארמה אקה לא דומה לשווארמות אחרות. מדובר בדונר מהז'אנר הטורקי שמשובץ בשומן ופיסטוקים ומוגש בתוספת תפוחי אדמה מוקפצים בשומן. את הדונר אורזים לתוך לאפה דקיקה שלפני המילוי נצמדת לשיפוד הבשר כדי לספוג קצת ממיצי הבשר. עם הבשר נכנסים לתוך הלאפה סקורדליה, "יוגורט" קשיו עם נענע ושום, חריף, עמבה, עגבנייה, בצל ומעט פטרוזיליה. התוצאה היא מנה שחובבי שווארמה נוסעים במיוחד בשבילה לירושלים. דרך אגב, אם אתם כבר בדרך לעיר הבירה דעו כי יש במקום גם מנת קבב טורקי חדשה.

מחיר: 56 שקלים ללאפה, 76 שקלים ללאפה בתוספת תפוח אדמה ושתייה.

דונר שווארמה אקה (צילום: ניצן לנגר, אוכל טוב, mako)
דונר שווארמה אקה | צילום: ניצן לנגר, אוכל טוב, mako

מצלה

אכילת הלאפה שווארמה של שף אבי לוי בעמידה תהיה כנראה מאתגרת, אבל המנה הזו שווה לפחות את הניסיון. מדובר בלאפה מפוארת מהסוג הירושלמי - אשתנור דק שנאפה בתנור אנכי - והשווארמה עצמה היא שילוב בין עגל וכבש שנארזת עם סלט המשוואיה המפורסם של השף לוי וים תוספות מסודרות בפס. אחרי שהמנה מגולגלת מנגבים את גליל הלאפה במגש שבו נחו פרוסות הבשר החתוכות ואז היא עוברת צלייה קצרה על הגריל וחריכה עם ברנר מלמעלה. בקיצור, המנה הזאת מגיעה עם טקס הכנה וגם האכילה שלה היא טקס.

מחיר: 55 שקלים למנה.

אבי לוי ליד המצלה שלו (צילום: ניצן לנגר, mako אוכל)
אבי לוי ליד המצלה שלו | צילום: ניצן לנגר, mako אוכל

מחנה אסאדה

דמיינו צ'וריסו אונטריב, אסאדו מפורק, סמוקי שורט ריב, שניצל בציפוי טמפורה או סטייק חציל שנארזים לתוך לחמניית חלה ענקית ורכה כמו ענן בתוספת שבבי בצל קריספיים, רטבים, חמוצים וירקות. את הכריכים מהסוג הזה תמצאו רק במחנה אסאדה, שלמזלכם יש לה כבר שני סניפים: האחד בירושלים, לא רחוק מהשוק, והשני במודיעין.

מחיר: 44-68 שקלים לכריך.

אסאדה (צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור)
אסאדה | צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור

אריכא

באריכא מגישים את הסביח הכי מפורסם בירושלים. תמיד יהיה שם תור, כי את החצילים הם מטגנים מיד אחרי כל הזמנה. הביצים שנכנסות לתוך הפיתה חמימות והפיתות עצמן גמישות ולא מתפרקות. עם כמות נדיבה של סלט מתקבלת מנת סביח ירושלמי ששווה לעמוד בשבילה בתור. במנה הטבעונית מקבלים במקום ביצה פטריות פורטובלו מוקפצות, והתוצאה לא פחות מרשימה מהגרסה הקלאסית עם הביצה החומה.

מחיר: 25-28 שקלים לסביח בפיתה.

במקום ביצה - פטריות. לא מובן מאליו  (צילום: ניצן לנגר, אוכל טוב, mako)
במקום ביצה - פטריות. לא מובן מאליו | צילום: ניצן לנגר, אוכל טוב, mako

דוויני

דיני קסורלה היא האייל שני של ירושלים; היא הביאה לירושלמים את הפיתות היצירתיות ומה שהיא עושה גובל באומנות. דמיינו שני חצאי פיתה על הפלנצ'ה, קריספיים מבחוץ וממולאים בפטריות, עגבניות, שום לימונכבוש, בזיליקום וטחינה – קוראים לזה עראייס פטריות והוא יגרום לכם לשכוח מבשר. חוץ מהפיתה הזו יש תפריט שלם של פיתות סגורות או פתוחות, עם בשר, דגים וירקות, כולן יצירתיות ומיוחדות. גם האווירה במקום מושלמת, תמיד שמח פה וכיף לנשנש פיתה טעימה בעמידה.

מחיר: 45-55 שקלים למנה.

דוויני (צילום: איתי נמיר, יחסי ציבור)
דוויני | צילום: איתי נמיר, יחסי ציבור

מרכז הפלאפל התימני

במקום שנראה כמו חור בקיר בסמטה ירושלמית עתיקה, עובדי דלפק מהירים מגישים את אחת ממנות הפלאפל  היותר מיוחדות בארץ. זה לא בגלל שהפלאפל מגיע עם סיפור אלף דורות, אלא כי הוא נארז לתוך לחוח או לתוך ז'לביה, ואם אתם אמיצים ממש אפשר לקבל אותו גם בתוך מלאווח ואפילו בג'חנון. בנוסף לכדורים נכנסים לתמונה ביצה קשה וסלטים, והכל מתובל בסגנון תימני עם תוספת נדיבה של חילבה וחריף. אם את מהמגזימנים אז אפשר להוסיף גם צ'יפס.

מחיר: 20-30 שקלים למנה.

פלאפל בלחוח  מרכז הפלאפל התימני  (צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל)
פלאפל בלחוח מרכז הפלאפל התימני | צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל

הקצבייה של עופר

הקצבייה של עופר במבשרת ציון היא מעדנייה שווה מאוד, אבל יודעי הדבר מגיעים לכאן גם בשביל הכריכים המעולים. מדובר ב-5 סוגים שונים של כריכים בשריים ענקיים בתוך לחם רוסטיק, עם מעדן אווז ובריסקט, 200 גרם קורנדביף, כרוב כבוש, מיונז וחרדל או עם בריסקט, קממבר וריבת בצל. אפשר גם לבקש חצאים - אז הנה פתרנו לכם את ההתלבטות באיזה כריך לבחור.

מחיר: 48 שקלים לכריך.

הקצביה של עופר (צילום: תמיר שבתאי)
הקצביה של עופר | צילום: תמיר שבתאי

פפיטוס

מאחורי פפיטוס - מקום של אוכל רחוב עם כריכים מעולים והרבה חיוכים - עומדים 3 עולים חדשים מוונצואלה וקולומביה. המפורסם שבכריכים נקרא "לה בומבה" ומגיע עם רצועות קורנביף, סלמי, פסטרמה, ביצה, ירקות ותפוצ'יפס שמוסיפים קיק מיוחד וקראנץ' מפתיע. התפריט של פפיטוס מציע 7 סוגים של ארפס, פיתה דרום אמריקאית מקמח תירס, ועוד 6 סוגים של כריכים שנארזים לתוך לחמנייה ענקית רכה או לטורטייה, ולפעמים יש גם אמפנדס.

מחיר: 23-39 שקלים לכריך.

View this post on Instagram

A post shared by Silvia Liplewski (@pepitos.israel)

ג'חנון בר

אם קראתם עד כאן בטח כבר הבנתם שלירושלים יש מה ללמד אותנו על אוכל רחוב לא שגרתי, וג'חנון בר הוא הוכחה נוספת לכך. מדובר במקום שמגיש ממולאווח וממוג'חנון - כריכים מגולגלים בתוך ג'חנון או בתוך מלאווח. תהליך ההכנה הוא כמו הצגה שכל מי שעובר ליד עוצר לצפות בה.

מחיר: 15-33 שקלים למנה.

ג'חנון בר ירושלים - ממוג'חנון (צילום: רונן מלחן, יחסי ציבור)
ג'חנון בר ירושלים - ממוג'חנון | צילום: רונן מלחן, יחסי ציבור

מימוניס

מימונס הוא היכל הפיתות הצמחוניות של שוק מחנה יהודה, ומציעים בו פיתות שף מבוססות רכיבים מן הצומח. רועי מימוני ישמח להכין לכם פיתה עם שווארמה כרובית, פיתה עם סטייק חציל, פיתה עם קרפצ'יו סלק או פיתת ספיישל שמכילה את כל התותחים הכבדים: פולנטה, מחית כמהין ופרמזן, פטריות מוקפצות בחמאה ומרווה, ארטישוקים וזוקיני. בקיצור חגיגה.

מחיר: 49-53 שקלים למנה.

מימוניס פיתה צמחונית  (צילום: רון יוחננוב, mako אוכל)
מימוניס פיתה צמחונית | צילום: רון יוחננוב, mako אוכל

רחל בשדרה

רחל בן אלול היא אגדת כריכים ירושלמית (שכבר הספיקה לפתוח סניף גם בתל אביב) והיא אחראית לכריכים המיוחדים האלה, שמסתתרים הרחק מהמולת השוק. רחל מכינה לא סתם כריכים, אלא ניסים שנכנסים לתוך ג'בטה גדולה - שעוברת קלייה קלה ובסוף, אחרי הר של תוספות, יש גם זילוף של רוטב ושריפה קלה עם ברנר. השילובים בין גבינות, ירקות, ממרחים ודגים מעניינים תמיד. וזה עוד לא הכל, כי לפני זמן לא רב רחל פתחה מקום נוסף שמגיש גרסה בשרית של הכריכים המופלאים שלה, והוא ממוקם לא הרחק מהבוטקה המקורי עם הכריכים החלביים.

מחיר: 40-69 שקלים לכריך.

רחל בן אלול כריך רחל בשדרה ירושלים (צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל)
רחל בן אלול כריך רחל בשדרה ירושלים | צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל

פלאפל חביב

פלאפל חביב הוא הלחם חביתה של ירושלים, ששבר את הרשת עם מנה אחת ויראלית ששמה פלאפל קינדר: כדור פלאפל ענקי שבתוכו ביצה קשה, שמטוגן בשמן עמוק ואז נכנס לפיתה ונחתך לשניים. בנוסף לקינדר הפיתה מכילה גם תפוח אדמה, חציל, רטבים וחומוס.

מחיר: 25 שקלים למנה.

View this post on Instagram

A post shared by פלאפל חביב טל (@falafel_haviv)