בן ברננקי (צילום: Alex Wong, GettyImages IL)
ה'פד' חתך את הריבית לשיעור הנמוך אי-פעם. ברננקי | צילום: Alex Wong, GettyImages IL

במסחר היום (ד') בזירה המקומית במט"ח, השקל נסחר לאורך כל היום במגמה מנוגדת מול שני המטבעות הזרים המובילים, הדולר והאירו. שער המטבע האמריקני רשם בכל שעות המסחר צניחה בשיעור חד מול השקל, על רקע הפחתת הריבית האגרסיבית של הבנק המרכזי האמריקני, לשיעורה הנמוך אי פעם.

הדולר נסחר היום בין הבנקים מתחת לרף 3.8 השקלים - רמה בה לא היה מאז תחילת נובמבר השנה, אך השערים היציגים הראו כי המטבע האמריקני נקבע מתחת לרמה זו, אך עדיין נקבע בשער יציג שבו לא נקבע מאז תחילת נובמבר - 3.755 שקלים. המטבע האירופאי רשם בשעות הבוקר זינוק מול השקל, מעל לרף 5.3 השקלים, רמה בה לא היה מאז אוגוסט השנה, אך העלייה בשערו התמתנה ושערו היציג של המטבע האירופאי נקבע מתחת לרף זה, אך עדיין נקבע ברמה בה לא היה מאז תחילת ספטמבר השנה - 5.276 שקלים.

טל עבדה, סמנכ"ל כלל פורקס, אמר היום ל"גלובס" כי "הפחתת הריבית בארה"ב היא מהותית וחשובה - היא יוצרת הזדמנויות השקעה חדשות ומורידה את האטרקטיביות של השקעות אחרות".

"השקל מגיב באיחור לפעילות ולשינויים בשוק המט"ח, לכן אנו עדים היום להיחלשות הדולר, בהמשך למגמה שהתחילה מתחילת דצמבר. בזמן ולאחר ההודעה על הפחתת הריבית הדרמטית, המסחר הבין-בנקאי במט"ח בזירה המקומית פשוט היה סגור, והתגובה מגיעה רק היום". הוסיף.

בצעד אגרסיבי ה'פד' חתך את הריבית ל-0.25%-0%

הבנק המרכזי האמריקני החליט אמש להוריד את הריבית בארה"ב באופן חד יותר מהציפיות המוקדמות, וחתך את הריבית בטווח שבין-0.75% ל-1% לרמתה הנמוכה ביותר שנרשמה בארה"ב מאז החלו לתעד את המדיניות המוניטרית בשנת 1954 - לטווח שבין 0.25% ל-0%. ה'פד' אף ציין כי יותיר רמה זו בעינה "זמן מה". מרבית האנליסטים בוול סטריט צפו כי היו"ר יפחית את הריבית בשיעור של 0.5%.

הפד' גם הודיע בהודעה אגרסיבית במיוחד כי בכוונתו "לעשות שימוש בכל הכלים העומדים לרשותו" לשם עידוד הפעילות הכלכלית. בנוסף רמז הבנק המרכזי כי החל שלב חדש במדיניותו, אשר במרכזה כוונתו להגדיל את היצע הכסף (quantitative easing). בין הסיבות של הפד' להפחתת הריבית היו החרפת והעמקת המיתון בארה"ב, ו"המשך ההידרדרות בשוק העבודה, הירידה בהוצאות הצרכנים, הירידה בהשקעות בעסקים, והירידה ביצור התעשייתי".

כלכלני קרן המטבע הבינלאומי (IMF) פירסמו אתמול את הדו''ח השנתי על כלכלת ישראל והגישו אותו לשר האוצר רוני בר-און ולנגיד בנק ישראל סטנלי פישר. בדו"ח כותבים כלכלני הקרן כי "ישראל ניצבת בפני תקופה של חולשה כלכלית הכרוכה בסיכונים בולטים. התרחיש המרכזי שלנו צופה ירידה בשיעור הצמיחה ל-1.5% ב-2009. התחזית שלנו מראה על התאוששות מתונה ב-2010".

זירת המט"ח: הדולר צנח מול השקל ב-2.035% ושערו היציג נקבע ב-3.755 שקלים. האירו עלה ב-0.833% ושערו היציג נקבע ב-5.276 שקלים.

פריקו: בראייה לטווח ארוך להערכתנו לשקל פוטנציאל התחזקות מרשים

הזרמת ההון הגדולה בארה"ב וההערכה כי גם בזירה המקומית כמו במדינות נוספות בעולם יתמכו מנגנונים ממלכתיים בשוק האשראי ובנכסי הציבור, עשויים לתמוך בטווח הארוך בהתעוררות לחצים אינפלציונייים, דבר אשר לאורך זמן יחייב נקיטת מהלכים מצמצמים מצד קובעי המדיניות במטרה למנוע התפרצות אינפלציונית.

בראייה לטווח ארוך להערכתנו לשקל פוטנציאל התחזקות מרשים. הזעזועים בשווקים הפיננסיים בעולם עשויים להתמתן לאחר דוחות שנת 2008 עם ניקוי האורוות והוצאת השלדים, אולם שוק ההון טרם אמר את דברו ולהערכתנו בראייה לטווח בינוני מחייב משנה זהירות בפני תנודות בזירה זו. אי היציבות בזירה הביטחונית בתקופה של זעזועים בשוקי ההון בעולם והחשש מפני פגיעה בתעשיות ההיי טק והכימיה בצל המשבר העולמי עשויים לגרוע מחוסנו של שוק ההון המקומי במקרה של זעזועים ויציאת משקיעים דבר התומך במשנה זהירות עם פריצה מחודשת של רמת ה- 4 שקלים לדולר.