איש מובטל מחפש עבודה (צילום: Sean Locke, GettyImages IL)
יש שפה אבל אין עבודה. קשה, קשה | צילום: Sean Locke, GettyImages IL

כלכלנים בארה"ב מאמינים כי המיתון יחריף עד שספירלת אובדן מקומות העבודה ושיעורי האבטלה במשק האמריקני תחל להשתפר. לדעת אותם כלכלנים, אין ספק לגבי הבעיה הגדולה ביותר הניצבת בפני המשק האמריקני - שוק העבודה.

רמות שפל של שיעורי ריבית המשכנתאות לא יובילו לעליית ערכם של הבתים שנרכשו באמצעותן וגידול במכירות בתים, כל עוד למעלה מחצי מיליון אמריקנים בחודש מאבדים את ביתיהם. העלייה בשיעור האבטלה תביא, ככל הנראה, להקטין את הרצון הקטן ממילא של הבנקים להלוות ולגידול בשיעורי חדלות הפירעון על מגוון רחב של הלוואות קיימות.

ככל שיותר צרכנים בארה"ב יאבדו, או יחששו לאבד, את מקום עבודתם, רמת ההוצאה הפרטית תפחת. בהתאמה, הדבר יקשה על החברות להגדיל את רווחיהם, ומכאן הדרך להפסדים נוספים בשוק המניות קצרה. ואם כל זה לא רע מספיק, הכלכלנים בארה:ב חוששים שהדבר יביא ללחץ נוסף על מעסיקים לפטר עובדים - תוך שהם מקיימים את אותו מעגל קסמים המקשה על יציאה ממיתון כלכלי.

"מדובר כבר הרבה מעבר לראיית התאוששות בת-קיימא באופק", אומר לקשמן אצ'וטן, מנהל מוסד המחקר "מחזוריות כלכלית" ל-CNN Money. "כשהכלכלה נמצאת בצניחה חופשית, עליך לצפות לאובדן משרות בהיקף כזה", אומר ריץ ימרון, מנהל מחלקת המחקר הכלכלי בחברת המחקר ארגוס. "החדשות הרעות באמת הן שאין סיבה לצפות כי המגמה תתחלף".

שתי התחזיות הללו מלמדות על סיכוי סביר ביותר כי לפנינו עוד חודשים בהם אובדן המשרות במשק האמריקני יעלה על 500 אלף בחודש. על רקע כל אלו ישנם הסבורים כי הדרך היחידה לצאת ממיתון היא להתייחסת לסוגיית האבטלה הגואה בארה"ב. טין גיליאן, מנכ"ל אדקו צפון אמריקה, חטיבת של חברת ההשמה הגדולה בעולם, אומר כי רבים מלקוחותיו מספרים לו כי הם מתכננים קיצוצי משרות נוספים.

לדברי גיליאם, זהו אינו מחנק האשראי שגורם להם לקצץ - כי אם המכירות בהיקף הנמוך יותר, הנובעות מהעוצמה הנמוכה של הביקושים הצרכניים. אלו, נובעים בעיקר מפיטורים ומחששות מהביטחון התעסוקתי. "זו אינה בעיית דיור. זו אינה בעיה של מגזר השירותים הפיננסים. זה נפוץ כחול על פני הים", הוא אומר - "וזו בעיה של 92.8% מהציבור שעדיין מועסק".