סוכנות הדירוג מודי'ס התריעה על הסכנות הצפויות לכלכלת ישראל, והוציאה דוח חריג בעקבות אישור החוק לצמצום עילת הסבירות לנבחרי ציבור. בעקבות הדוח, שמזהיר בין היתר מפני התנתקות ההייטק ממגמות עולמיות, הוציאו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ', הודעה משותפת - לפיה מדובר במצב זמני. אלא ששר האוצר לשעבר מאיר שטרית מזהיר היום (שלישי): "לא ברור לי איך ראש הממשלה שותף להודעה כזאת, על אזהרת מודי'ס וסוכנויות דירוג עולמיות אחרות. נתניהו מבין היטב כלכלה - ומבין את משמעות סכנת הורדת דירוג האשראי של ישראל".

שטרית, שכיהן כשר אוצר בממשלת נתניהו ב-1999, וב-2003 כשר במשרד תחת נתניהו כשר אוצר, מתייחס לדברים שנמסרו בהודעה המשותפת, לפיהם "התעשיות הביטחוניות מפוצצות בהזמנות". על כך, אומר השר לשעבר שטרית: "כבר היום ברחו מאות מיליארדי דולרים של השקעות מישראל. הורדת דירוג האשראי תעלה את הריבית על ההלוואות של כל אזרח, ותעלה עוד יותר את המחירים".

שר האוצר לשעבר מאיר שטרית (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
שר האוצר לשעבר, מאיר שטרית | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

במילים אחרות, הלוואות שחברות ישראליות ייקחו יתייקרו, לפיכך הן יעלו את מחירי המוצרים שלהן, מה שאומר עוד יוקר מחיה, עוד אינפלציה ועוד עלייה בריבית על ההלוואות והמשכנתה. "אזהרות הסוכנויות מצביעות על אפשרות שדירוג האשראי של ישראל עלול לרדת בעתיד הקרוב", מסביר שטרית.

"כשמורידים דירוג אשראי של מדינה, משמעות הדבר היא שההלוואות שהיא תקבל בחו"ל, יהיו בריבית גבוהה יותר. ונוכח ההוצאות הגדלות של הממשלה בעקבות ההסכמים הקואליציוניים, מדובר על מעמסה תקציבית גדולה מאוד. כבר היום משלמת ישראל 45 מיליארדי שקלים בשנה בגין ריבית על הלוואות ואשראי שהיא מקבלת", אומר שטרית. "כל העלאת שיעור הריבית זה עוד מיליארדי שקלים רק על הריבית, חוץ מהקרן. הורדת הדירוג תביא גם לפגיעה במטבע המקומי ולהתייקרות הדולר - מה שיביא להתייקרות מחירים נוספת, שתפגע בכיס של כולנו. זה יביא לירידות בבורסה, להתייקרות ההלוואות בבנקים, שגם הם לוקחים הלוואות בחו"ל. הרעה בדירוג האשראי של ישראל תשפיע גם עליהם ועל כל חברה בישראל שזקוקה להלוואות".

בהודעה המשותפת של ראש הממשלה ושר האוצר, נמסר כי "שוק התעסוקה מהודק, הצמיחה עולה והאינפלציה נבלמת. הרגולציה מוסרת ותחרות השוק החופשי גוברת. כלכלת ישראל מבוססת על יסודות איתנים, והיא תמשיך לצמוח תחת הנהגה מנוסה שמובילה מדיניות כלכלית אחראית". אלא ששטרית מתקומם מכך. "על איזה גידול בהשקעות הם מדברים?" הוא שואל. "מאות מיליארדי דולרים של השקעות, רובן בהייטק, כבר יצאו מישראל. עכשיו הן כבר לא יחזרו וכנראה תהיה הוצאה של השקעות נוספות מישראל לחו"ל".

על רקע היכרותו רבת השנים עם נתניהו, שטרית נסער ספציפית מההתנהלות של ראש הממשלה בענייני כלכלת המדינה. "מסמוטריץ' אני לא מצפה להרבה - הוא לא מבין גדול בכלכלה. אבל נתניהו? אני עבדתי איתו ב-2003, כשלא יכולנו לקבל הלוואות בחו"ל אפילו בריבית של 13 אחוזים", אומר שטרית. "כי המשק היה במצב לא טוב ודירוג האשראי של ישראל היה לא טוב. בנינו תוכנית שכללה צעדים כואבים לציבור כולו, קיצוצים משמעותיים – אפילו את קצבאות הילדים של החרדים הורדנו, ואז החרדים התחילו לצאת לעבוד", הוא אומר.

"קיצצנו בשכר העובדים במגזר הציבורי – אז גם ביבי הגה את הביטוי 'השמן והרזה'", מוסיף שטרית, ומסביר: "כשהתכוון שהמגזר הפרטי הרזה נושא על גבו את המגזר הציבורי השמן. הלאמנו את קרנות הפנסיה, חתכנו בתקציבים - וככה הבראנו את המשק. איפה ביבי הזה? זה לא ביבי שהכרתי. הוא היה צריך דווקא לנצל את ההודעה של מודי'ס ולדחות את המהפכה המשפטית. אני קורא לו לעצור – כי אנחנו הולכים למקום לא טוב, גם בכלכלה - והוא יודע את זה".