מרוקו (צילום: שמעון איפרגן​)
המלון בו התארחה רוסלנה רודינה | צילום: שמעון איפרגן​

היא מרתקת, זולה, מלהיבה ומציתה את הדמיון של הישראלים: קבלו את מרקש, עיר האלוהים, שהפכה ללהיט של התיירים הישראליים.

"אתה מגיע למרקש עם מזוודות ריקות, וחוזר לארץ עם מזוודות מלאות, וחוסך אלפי שקלים. כל הישראלים על הטיסה מילאו מזוודות בפירות ומוצרים מהסופר", סיפר דניאל, איש עסקים ישראלי שחזר באחרונה ממרוקו, ומתכוון להקים עסקים בתחום המזון והנדל"ן. "יש בעיר זו הזדמנויות מטורפות לגזור רווחים גדולים. לא סתם השחקן הטוב בעולם, כרסטיאנו רונאלדו בונה פה את אחד מבתי המלון היוקרתיים במרקש. יש המון אנשי עסקים מאירופה שהבחינו שיש פה זהב ברחובות, ופשוט צריך לאסוף אותו".

תסמכו על הישראלים שהם לא יפספסו כזו הזדמנות. לפני כחודש וחצי החלו הטיסות הראשונות מישראל למרקש, ועל מרבית הטיסות היו אנשי עסקים שהגיעו לחפש הזדמנויות כלכליות.

שקל אחד שווה שלושה דירהם-מטבע מקומי. דולר אחד שווה כתשעה דירהם. אציק יוסף מדריך טיולי וותיק ומומחה למרוקו טוען, כי השקעה במרקש היא הדבר הכי טוב שאפשר לעשות כיום.

"זו עיר מרתקת שמשולבים בה מזרח ומערב, עתיק ומודרני, והמחירים פה זולים בכל התחומים", הוא טוען. "אני מכיר ישראליים שרכשו פה דירות והם די מרוצים".

 מרוקו (צילום: שמעון איפרגן​)
השווקים במרקש | צילום: שמעון איפרגן​

כמה עולה כאן בית?

" 150 אלף יורו תעלה לכם ווילה מפוארת, ו-80 אלף יורו לבית יוקרתי בן ארבעה חדרים".

 אבוקדו בתשעה שקלים לקילו וקילו בשר בחמישה שקלים

מרקש זולה להחריד מישראל. מחירי הירקות, הפירות בשווקים ובמרכולי המזון  נמוכים במאות אחוזים מהארץ. אם אננס גדול בישראל עולה בממוצע 35 שקלים-במרקש תוכלו למצוא אננס במחיר מצחיק של שלושה עד חמישה שקלים. ק"ג ענבים שחורים או לבנים: כשלושה שקלים בלבד, ק"ג אפרסקים: שני שקלים. ק"ג עגבניות או מלפפונים יעלה בין חצי לשקל אחד.  והשוס הגדול: ק"ג אבוקדועולה כתשעה שקלים בלבד.

גם הבשר זול כאן: ק"ג בשר עלה בין חמישה לעשרה שקלים. גביע יוגורט עולה כשקל. חמאות תוצרת חו"ל כשלושה שקלים. בקבוקי יין מקומיים ברמה גבוהה ביותר עולים כ-25 שקלים לבקבוק. בירות תוצרת חו"ל נמכרות בארבעה שקלים ולעיתים פחות.

קופסת סרדינים או טונה עולות בין שקל לשקל וחצי. כיכר לחם בין חצי לשקל. מיטב השוקולדים מכל העולם זולים ב-80 אחוז פחות מאשר בישראל.  שמני הזית זולים ב-100 אחוז מישראל.

 מרוקו (צילום: שמעון איפרגן​)
השווקים במרקש | צילום: שמעון איפרגן​

אבל לא רק המזון כאן זול. גם בחנויות הפארם ובסופרים תוכלו למצוא אותם מותגים כמו בישראל, רק בהרבה פחות כסף. מגוון סכיני גילוח של ג'ילט, ג'לים של ניוואה, טיטולים נמכרים בעשרות אחוזים ויותר מאשר בבתי המרקחת והסופרים בישראל.

"יש ישראליים שמילאו מזוודות באננסים, בסרדינים וטונות, בסכיני גילוח, אפילו בטיטולים ומוצרי ניקיון לבית, פסטות ושוקולד. זה חיסכון של מאות שקלים", סיפרה סימה, אחת התיירות, בהתלהבות.

זארה ב- 50 אחוזים

בשווקים תוכלו לרכוש קנקנים מרוקאים מסורתיים חלקם ישנים ויפהפיים ואחרים מודרניים במחירים זולים מאוד שנעים בין 50 ל-80 שקל וכלי טאג'ין מרהיבים ביופיים לבישול, במחירים של שניים עד עשרה שקלים. שמלות מרוקאיות מסורתיות בעבודת יד או במפעל ,במחירים שנעים בין 15 ל-25 שקלים בלבד. אם תתמקחו אבל בעדינות ותזרקו למוכרים כמה מילים במרוקאית תרוויחו עוד כמה שקלים.

קניות במרקש (צילום:  שמעון איפרגן.)
ישראלים חוזרים עם פירות במזוודה | צילום: שמעון איפרגן.

מיץ תפוזים טבעי או שייק, יעלו להם שלושה שקלים בלבד. ארוחת צהרים בשוק המקומי הכוללת פיתה, בשר טלה וסלט ירקות ושתייה קרה יעלה לכם פחות מחמישה שקלים.

נעבור למסעדות היוקרתיות בעיר. ארוחת צהרים או ערב, שכוללת דגים או בשר ומגוון סלטים ושתייה קרה כולל קינוח תה או קפה, עולה בממוצע כ-80 שקל. במסעדות הגורמה והברים ארוחת תעלה כ-150 שקלים לאדם.

מי שיחפש אוכל כשר (בקרוב יפתחו מסעדות כשרות) יוכל לעשות אצל בתי היהודים המארחים תיירים מישראל, ולשלם כ-70 שקל לארוחה משביעה הכוללת מגוון מאכלים מרוקאים כולל קוסקוס.

קניות במרקש (צילום:  שמעון איפרגן.)
בשר ב- 5 שקלים לקילו | צילום: שמעון איפרגן.

"אין מה להשוות בין הארוחות במסעדות בישראל לבין המסעדות במרקש. המחירים פה שווים לכל נפש והארוחות גדולות, מפנקות ומשביעות", סיפר גיל ,ישראלי שביקר באחרונה במרקש, "האוכל פה זו חוויה, אפילו בשוק. הריחות, התבלינים גורמים לשיכרון חושים".

אם כבר הזכרנו תבלינים, בשוק המקומי במרקש ניתן למצוא מגוון תבלינים שאת רובם לא תמצאו בישראל במחירים זולים בעשרות עד מאות אחוזים, כולל פטריות כמהין וזעפרן.

קניות במרקש5 (צילום:  שמעון איפרגן.)
השווקים במרקש | צילום: שמעון איפרגן.

חדר בבית מלון יוקרתי בעיר -Four Seasons Marrakech- עולה בממוצע 300 יורו לזוג ללילה, עם ארוחת בוקר עשירה ביותר. אם אתם רוצים עליו חוות דעת, כדאי שתשאלו את הדוגמנית רוסלנה רודינה שהתארחה בו לאחרונה.  200 יורו ללילה יעלה לכם מלון בסגנון אלף לילה ולילה בלב המדבר מרחק 45 דקות במרקש בסגנון שלא מבייש את מלון 'בראשית', עם בריכות, ארוחות מפנקות ומסיבות מסורתיות. מלון בסגנון מסורתי בלב העיר העתיקה: 50 יורו ללילה.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Ruslana Rodina (@ruslanarodina)

 למי מחפש שופינג במרקש צפויה אכזבה מסוימת. יש בעיר עשרה מרכזי קניות גדולים כולל קניונים ממוזגים. תמצאו פה חנויות של 'זארה' שנחשבות ללהיט בקרב תושבים וישראלים, והמחירים בהן זולים ב-50 אחוזים יחסית לישראל. אם "נפלתם" על ימי מבצעים תוכלו למלא את המזוודות.

חנויות של מותגי יוקרה יש מעט מאוד, אבל תוכלו למצוא חנות לא גדולה במיוחד של 'לואי ויטון', עם מבצעים שווים ,וגם חנות של 'איב סאן לורן' הממוקמת במלון יוקרה בעיר.

הכיכר המרכזית במרקש (צילום: ליאת כהן רביב)
הכיכר המרכזית במרקש | צילום: ליאת כהן רביב

"מי שמחפש שופינג לייט זה סבבה, אבל השופינג האמיתי זה תכל'ס בשוק המקומי. ישראלים מעדיפים להסתער על שטיחים עבודת יד, כלי קרמיקה, כיפתנים (בגדים מסורתיים לחתונות וחינות, ש.א), ונעלי בית מסורתיות. יש ישראלים שמייבאים ממרוקו מוצרים רבים במחירים זולים מאוד ,ועושים רווח של אלפי אחוזים בישראל", הסביר יצחק ישראלי שביקר פעמים רבות במרקש.

"אנחנו רוצים את הישראלים במרקש. הבית שלנו פתוח עבורכם", מסכם אחד הסוחרים בשוק, "אנחנו אוהבים את היהודים. אתם חסרים פה מאוד. כיף לראות אתכם פה".