הקיץ בפתח, וכמדי עונה רבים מאיתנו נוהרים למכון הכושר על מנת להתחטב – רגע לפני שמקלפים את שכבות החורף שהסתירו כל כך טוב את הפחמימות המנחמות. לפני שמתחילה מסכת התירוצים, חשוב לזכור כי כדי לחזור לגזרה לא תמיד צריך לצאת מהבית - מכשירי הכושר הביתיים מציעים אלטרנטיבה למי שקצר בזמן או מתאמן בשעות לא קונבנציונליות, ומתברר שגם קיים אלמנט חסכון לא קטן באופציה הדומסטית.

ממש כמו קלטות הכושר הביתיות אי אז בשנות התשעים, המכשירים הביתיים עושים קאמבק לוהט - אתר יד2 מגלה כי בשנה האחרונה נרשם זינוק של 30%-50% בביקושים למכשירי כושר ביתיים, כשבראש צועד ההליכון הביתי עם עליה של 48% בביקוש בשנתיים האחרונות, אחריו מכשיר האלפטיקל, אופני הכושר והמולטי טריינר.

"הנתונים מלמדים שהרבה מאוד אנשים רוצים לחסוך את העלויות הגבוהות הכרוכות במנוי לחדר כושר או ברכישת מכשירי כושר וציוד ספורט. אנשים ממהרים לעשות מנוי לחדר כושר באלפי שקלים בשנה ובסוף הוא לא מנוצל", אומרת גל עופרים, סמנכ"לית שיווק ומוצר באתר יד2.

גם ברשת מגה ספורט מדווחים על עלייה בביקוש למכשירים ביתיים, ולדברי אורית גבאי, מנהלת השיווק של הרשת, אופני הכושר המתקפלים הם "הלהיט החדש". "בשנים האחרונות ישנה מודעות שהולכת ומתעצמת כל הזמן, מתאמנים מחפשים פתרונות יצירתיים לצורך אימון ביתי, אופני הכושר המתקפלים הם מוצר קומפקטי, חזק ואיכותי שמאפשר לנו להפעיל את הגוף וגם לאחסן את המכשיר בקלות ובנוחות. לצידם, מכשיר האליפטיקל ממשיך להימכר והוא פופולארי ביותר. כמו כן, ישנה עלייה במכשירים לחיטוב הבטן ורצועות הקרוספיט - הפונקציונאליות והשימוש הפשוט הפכו את הרצועות למוצר שנמכר בכמויות חסרות תקדים".

קרוס טריינר  (יח``צ:  יחסי ציבור )
קרוס טריינר | יח``צ: יחסי ציבור

אחת הסיבות לעליה הדרסטית בביקוש למכשירי כושר ביתיים אולי נעוצה בכך ש"ביתי" כבר איננו ביטוי נרדף ל"חובבני" - בשנים האחרונות חברות ספורט השיקו מוצרים מקצועיים לשימוש ביתי עבור מי שמיומן לכך. "יותר ויותר אנשים הופכים למיומנים בקרב ציוד שבעבר היה נחשב למקצוע בלבד, כמו כלובים, קרוס אובר ומולטי טריינר שפרחו מאוד בשנה האחרונה ואף הושקו מוצרים חדשים בתחום שמתאימים במיוחד לחדר כושר ביתי", מספר ארנון פרי מנכ"ל ובעלים משותף של היבואנית "אנרג'ים ספורט". "שמנו לב לצמיחה גם בתחום הקרוס פיט, שהפך לפופולארי מאוד בשנה החולפת. ומותגי על בתחום הגיעו לישראל כמו המותג האירופאי, ESCAPE, המוביל בתחומו, ומציע עשרות מוצרי קרוס פיט כמו למשל: כדור הטחה, כדורי כוח, קטל בול, צמיגים, שקים ועוד".

פרי מצביע על מגמה נוספת, עבור מי שיש לו שטח – טרמפולינות. "לא רק עבור משפחות וילדים, אלא ממש לכושר. אם יש מקום בחוץ מציבים טרמפולינה. אגב, במכוני כושר זה טרנד רציני כבר תקופה ארוכה".

בואו נגיע לפרקטיקה: האם צריך לפנות חדר בבית עבור מקדש הכושר, או שאפשר לקפל ולהוציא מהבוידעם בעת הצורך? "בחדר פנוי בבית של כ-12 מטר מרובע ומעלה אפשר לבנות חדר כושר לזוג או משפחה", מצהיר פרי. "בדרך כלל משלבים בו מולטי טריינר, מסלול ריצה ואליפטיקל. מוצרי כושר כמו הקרוס אובר, הכלוב ודומיהם מיועדים ליותר מקצוענים - זה כבר דורש שטח יותר גדול או שטח משותף בבניין.

"מסלול ריצה נוח מאוד בגלל שהוא מתקפל - אין בעיה לרוץ ולקפל לאחר מכן, כך שהחדר לא יהיה 'חנוק'. יש כאלו שאוהבים לרכוש גם אופני ספינינג שאחרי ריצה מסייעות לשריפת קלוריות והעלאת דופק. מומלץ להוסיף מסך טלוויזיה על הקיר לעידוד המוטיבציה וההתמדה – לדוגמא, בזמן החדשות ניתן לבצע 40 דקות ספינינג, שזה אחלה אימון".

מכשיר בטן מבית מגה ספורט (יח``צ:  יחסי ציבור )
מכשיר בטן מבית מגה ספורט | יח``צ: יחסי ציבור

כמה זה עולה לנו?

על פי רשת מגה ספורט, מחירם של אופני כושר עומד על כ-500 שקלים. אופציות יוקרתיות יותר יכולות להגיע גם ל-15 אלף קלים – כך מגלה היבואן אנרג'ים. על פי אתר יד2, על אופני כושר יד שניה תשלמו כ-600 שקלים בממוצע.

את מכשיר האליפטיקל ניתן לרכוש ביד2 בעלות של כ-900 שקלים, בעוד אצל היבואן אנרג'ים מחירו מתחיל ב-1,290 שקלים וגם מכשירים סביב 8,000-12,000 שקלים של מותגי על הנמצאים גם בחדרי הכושר. "לכל מכשיר יש גרסאות ביתיות ופשוטות, במחיר יותר עממי ונח, לצד ורסיות מקצועיות או פרימיום - ומכאן ההבדל הדרמטי במחירים. כך או כך, חשוב לבדוק אם קיימת תעודת ביטוח למכשיר", מסביר פרי מאנרג'ים.

לדברי פרי, אם זוג הולך על חדר כושר דנדש עם מיטב המכשירים, בעלות של כ-10,000 שקלים – ניתן לכסות תוך כשנתיים מנוי לחדר כושר שעולה בממוצע 3,000 שקלים לאדם. על פי נתוני יד2, את המנוי ניתן לכסות תוך שנה בדיוק – אם רוכשים חדר כושר על טהרת יד שנייה וכולל הליכון, מולטי טריינר ומשקולות, עליהם תשלמו 2,966 שקלים בממוצע. אגב, כדאי להוסיף לחישובים הללו גם את החסכון בבייביסיטר לילדים ואת עלות הנסיעות למכון הכושר.

קשה באימונים, קל ביוטיוב 

אם אין לכם מקום לחדר ייעודי, אביזרים פונקציונלים הם אופציה נפלאה - מאפסנים אותם ביומיום ומוציאים רק כשרוצים להתאמן. אפשר להתאמן מול הטלוויזיה או המחשב, ויש סרטונים המציגים תרגילים שונים, גם כאלו שלא מצריכים אביזרים.

אינה וייסנברג, מאמנת כושר ומייסדת Active Vacations Club, ממליצה לנו על שתי סדרות סרטונים ברשת שעושים את העבודה, ואפליקציה מיוחדת לקרוספיט.

"ראשונים הם סרטוני הכושר של Popsugar - סרטונים קצרים בני 10-20 דקות שניתן לצפות היו טיוב או באתר המגזין. מאוד ידידותיים למשתמש - יש בערוץ את כל הרמות וסוגי האימונים, החל מריקוד ועד אימוני היט עצימים. ההמלצה השניה היא ערוץ הכושר של Zuzka light, מכיל מאות אימוני כושר לכל הגוף ובכל הרמות. המלצתי השלישית היא אפליקציה בשם Pocket WOD המציע אימונים יומיים קצרים מעולם הקרוספיט".