נתוני מסירות הרכב החדש של חודש אוקטובר, שפורסמו בשבוע שעבר, נראים לכאורה די פושרים. קצת פחות מ-19 אלף כלי רכב חדשים עלו בחודש שעבר על הכביש וראינו כבר נתונים טובים יותר לחודש הזה בעבר.

גם המסירות המצטברות בהיקף של כ-268 אלף כלי רכב מתחילת השנה מהוות עליה של כ-15% בלבד לעומת התקופה המקבילה בשנת 2019, טרום הקורונה. כלומר השוק החזיר לעצמו את המכירות שאיבד ב-2020 בשל הסגרים והמשבר הכלכלי.

אבל גישת "השורה התחתונה" מטעה במקרה הזה. 2021 הייתה עד כה שנת מכירות יוצאת דופן, שהוגבלה בעיקר בשל ההיצע ולא בשל הביקוש וראינו השנה את תחילתן של מגמות שישפיעו משמעותית על השוק בשנים הבאות.

התוספת "נטו" לכבישים גדלה

לקטגוריה הזו שייכים גם כלי רכב שיובאו לישראל אך לא נמכרו בתום 12 חודשים ממועד ייצורם ולפיכך היבואנים מחויבים לרשום אותם כאילו נמכרו לעצמם ("רישוי עצמי"). לאלה אפשר להוסיף גם את כלי הרכב שנרכשים על ידי חברות ההשכרה והניצולת שלהם נמוכה. בענף מעריכים שבשנים רגילות "החריגים", שנמכרים על הנייר, אך לא עולים בשנה הקלנדרית על הכביש, מונים כ-15%-20% מכלל המכירות.

אלא שב-2021 כל הקטגוריה הזו כמעט נעלמה ממפת המכירות בשל המחסור בכלי רכב בשוק העולמי, הזינוק בביקוש המקומי והתאיידות המלאים. במקביל התרוקנו השנה במהירות גם המלאים של כלי רכב משומשים משנתונים חדשים יחסית שהיו בידי חברות הטרייד-אין וחברות הליסינג בשל העיכובים באספקת רכב חדש, שתורגמו לביקוש ער לרכב משומש. בשורה התחתונה התוספת "נטו" של כלי רכב לכבישי הארץ ב2021 הייתה גבוהה משמעותית מזו של שנים רגילות.

התשתיות לא עומדות בקצב הרכישות

זו אחת הסיבות הישירות לעלייה חדה בעומסי התנועה, שמורגשת סובייקטיבית על ידי כל מי שנמצא על הכבישים ומאובחנת גם אמפירית. הנתונים האחרונים, שנאספו על ידי WAZE, למשל, ופורסמו בשלהי אוקטובר, מלמדים על עלייה של עד 30% בעומסי התנועה במרכזים העירוניים הגדולים בהשוואה לתקופה שלפני הקורונה.

ספק רב אם התשתית התחבורתית בישראל תוכל לתמוך עוד זמן רב בקצב הצמיחה בנסועה ובמספר כלי הרכב הפרטיים, שמתוגברת על ידי הגידול המואץ באוכלוסייה ובעיור, והעלייה בצריכה הפרטית וברמת החיים.

התוצאה הבלתי נמנעת תהיה כשל תחבורתי נוסח הערים הגדולות בסין, כלומר פקק אחד מסביב לשעון. מכיוון שהמיסוי על רכב ודלק בישראל הוא ממילא בין הגבוהים בעולם, נראה שלממשלה לא נותרו עוד הרבה כלים אפקטיביים בארגז כלי המיסוי שלה כדי לווסת את הביקוש לרכב פרטי. בהקשר זה נציין, שהמגמה של עידוד המעבר לרכב "ירוק", שמתבטאת היטב בזינוק של מאות אחוזים במכירות רכב חשמלי ורכבי פלאג-אין בעשרת החודשים הראשונים של השנה, לא רק שלא תפתור את הבעיה אלא תחמיר אותה.

כלומר, היא מורידה דרמטית את העלות השולית לקילומטר נסועה ומהווה עידוד לשימוש יתר ברכב על חשבון השימוש בתחבורה ציבורית.

לפיכך לא מן הנמנע שבמחצית העשור, ואולי עוד לפני כן, הממשלה תהיה חייבת לנקוט בצעדים דרסטיים כדי לאלץ את הנהגים לעבור לתחבורה ציבורית. ממש כמו שעשתה ממשלת סין כשאסרקה על שימוש בחלק מכלי הרכב בחלק מימות השבוע. הצלחת הצעדים הללו תלויה כמובן בכך, שהפרויקטים הענקיים של תחבורה ציבורית אליהם מוזרמים כיום מיליארדי דולרים יבשילו עד אז ויספקו אלטרנטיבה הגיונית לרכב פרטי.

ייבואני הרכב חוששים מההצלחה

 הכתבה עלתה באתר גלובס.